Puurojuhla

Eräänä joulunalustoivepostauksena oli kattaukset. Sellaisia postauksia olenkin vuosien varrella tehnyt aika monta. Ja kuten Instagramin tarinoissa kerroin, on kauniisti kattaminen minulle tärkeä asia joulussa. Eihän se toki pakollista ole ja ilman sitäkin joulu tulee, mutta jos siihen vain on käytettävissä aikaa ja mahdollisuutta, niin sen mielelläni esteetikkona teen.

Kuten muihinkin juhliin, niin myös jouluun, toivon löytäväni jonkin punaisen langan kattauksia ja lahjojen paketointia ajatellen. Jouluisin lankana toimii useimmiten jokin tietty väri. Vaikka meillä onkin pääasiassa kotona sama värimaailma kesät talvet, saattaa jokin tietty väri nousta enemmän teemavärin rooliin. Täksi jouluksi tuoksi väriksi nousi jo muistaakseni syysloman tienoilla kulta. (Se tosin ei kuulu normaalien arkivärien joukkoon.) Niinpä olenkin sitä silmällä pitäen tehnyt mielessäni valmisteluja joulua varten. Jos vain ehdin, teen vielä erillisen postauksen asiasta. Tästä postauksesta löytyy kuitenkin jo jonkin verran elementtejä siihen.

Koska en ole varma, ehdinkö enää tehdä ennen joulua postausta varsinaisesta joulukattauksesta, päätin jakaa tänne blogiin kuvia meidän ensimmäisen adventin puurojuhlasta. Osaa kattauksen tarvikkeista olen ajatellut käyttää pöydässä myös jouluaterialla.

Pikkupoikien syntymäpäivät olivat jo syyslokakuussa, mutta niiden järjestäminen silloin epäonnistui. Niinpä päätimme yrittää vielä kerran. Ajankohdaksi valitsimme ensimmäisen adventin aaton ja teemaksi puurojuhlan. Sinänsä hassua, että valitsin myös postauksen otsikoksi puurojuhlan, sillä puuroa ei tyhjiä lautasia lukuunottamatta näy lainkaan kuvissa.

Päädyin kattamaan pöydän tällä kertaa niin, että kaikki oli valmiina pöydässä. (Paitsi se puuro!) Koska olemme jo vuosien ajan pitäneet pikkupoikien kummimummisynttärit kaikille samaan aikaan, on vieraita yleensä niin paljon, ettemme millään mahdu kaikki samaan aikaan pöytään. (Meitä kun on jo omastakin takaa seitsemän.) Olemmekin tehneet sen suhteen vuosien varrella monenlaisia ratkaisuja ja aina on syöminen onnistunut. Tällä kertaa kävi kuitenkin niin, että juhlien ajankohdan vaihtumisen (ja sairastumisten) vuoksi vierasjoukko kutistui lopulta hyvinkin pieneksi. Päätimme kuitenkin, että juhlia ei enää siirretä, koska mistä tietäisimme, mitä ongelmia seuraavaan ajankohtaan ilmenisi. Positiivinen asia olikin sitten se, että vuosien tauon jälkeen mahduimme kaikki samaan aikaan samaan pöytään ja vieläpä tarjoiluineen kaikkineen.

Kattauksen pohjana on valkoinen pellavaliina. Mietin myös beigeä ja tummanruskeaa, mutta koska sopivaa ei löytynyt, päädyin tuttuun ja turvalliseen valkoiseen. Koska tummanruskean ja kullan yhteinen liitto houkuttaa minua edelleen, toivon vielä joskus löytäväni sopivan liinan siihen. En siis suinkaan ole ajatellut, että kullanväriset yksityiskohdat jäisivät kertakäyttöisiksi. Itseasiassa kulta on toiminut meidän juhlissa ennenkin punaisena lankana, nimittäin esikoisen ylioppilasjuhlissa. Tässä vielä erillinen linkki niiden juhlien kattaukseen ja tarjoiluihin.

Takaisin puurojuhlaan. Ihastuin kovasti Marimekon Kuusikossa-sarjan kullanvärisiin tuotteisiin jo kaksi vuotta sitten. Silloin maltoin ostaa vain servettejä ja kolme pientä lautasta. Ne voit nähdä tässä jouluaaton kahvikattauksessa. Tänä syksynä Citymarketteihin tuli myyntiin Marimekon Kuusikossa-kuosin tuotteita, joista ihastuin beigeihin (kultaisiin) mukeihin, lautasiin ja tarjottimiin. Voisin toki ottaa myös lakanat, mutta kaikkea ei vaan voi saada. Mietin pääni puhki, miten voisin malttaa ostaa noita mukeja ja lautasia. En halunnut niitä vain muutamaa, vaan niitä pitäisi olla vähintäänkin omalle perheelle. Päädyin siihen, että ostan niitä joko kymmenen tai en yhtäkään. Samalla päätin kuitenkin jäädä odottamaan edes pientä aleprosenttia. Yllätyksekseni näinkin jossakin vaiheessa mainoksen, jossa noita Kuusikossa-tuotteita myytiin -40 prosentin kampanjahinnalla. Silloin ei voinut enää jäädä aikailemaan. Onneksi olin ennakoinut ostostani ja myynyt samalla hinnalla Marimekon kymmenen Samovaari-mukia ja -lautasta, joten rahat (ja tilaa astiakaapissa) oli jo valmiina odottamassa. Ajattelin toivoa samalla muutaman mukin ja lautasen lisää yhteisenä joululahjana pojilta. Kampanjan piti kestää jouluaattoon asti, mutta harmikseni kaupan hyllyt ovat olleet noista astioista tyhjinä jo useamman viikon. Taidanpa siis jäädä ilman toivomaani joululahjaa. Onneksi kuitenkin sain edes nuo kymmenen. Uudet astiat pääsivät ensimmäistä kertaa käyttöön puurojuhlaan. Jatkossa olenkin ajatellut, että niitä käytettäisiin nimenomaan joulun ja talviajan kattauksissa.

Katoin pöytään valmiiksi Teeman isot valkoiset lautaset puuroa varten (Hallan-puurokulhoja meiltä löytyy vain seitsemän, joten ne eivät olisi riittäneet kaikille). Puuro tarjoiltiin Pentikin Halla-sarjan suuresta kulhosta. Mieheni kiersi pöydän ympäri sitä jokaiselle tarjoilemassa. Linkistä pääset näkemään parin vuoden takaisen jouluaaton joulupuuro-kattauksemme, jossa on myös tuo kyseinen Hallan puurokulho ja aina jouluisin käytössämme oleva puinen puurokauha kulkusineen. Glögiä lisukkeineen tarjoiltiin Kuusikossa-mukeihin. Maitoa, vettä tai mehua oli mahdollista juoda Hobstar-juomalaseista. “Kultaiset” ruokailuvälineet, eli tässä kattauksessa iso ja pieni lusikka, pääsivät niin ikään ensimmäistä kertaa käyttöön.

Kun puurolautaset kerättiin pois, jäi tilaa vieressä odottavalle kahvikupille ja edessä odottavalle Kuusikossa-lautaselle kahvi- ja kakkukattausta varten. Kuusikossa-tarjottimet osoittautuivat näppärän kokoisiksi paitsi toimia alustoina mausteille ja lisukkeille sekä sokerille ja maidolle, niin myös liikuteltaviksi ympäri pöytää. Pitkän pöydän haasteena kun on se, että kaikki ei voi olla jokaiselle helposti saatavilla. Nämä tarjottimet ovat mielestäni muutenkin todella kivoja ja käteviä vaikkapa aamupalakattauksiin ja niitä olisikin mukava hankkia jokaiselle perheenjäsenelle oma. Toimisivat muuten myös tosi hyvin elokuvaillan tarjoiluille niin, että jokainen saisi yhden tarjottimen omille herkuilleen.

Piparkakuilla ja Vihreillä Kuulilla olevat “kultaiset” tähdenmuotoiset tarjoiluvadit olivat kuin meille tehdyt. Ne ovat Riviera Maisonilta. Useaan otteeseen Instagramin tarinoissa vilahtaneet “kultaiset” kynttilänjalat olen myös hankkinut tätä “kultaista joulua” silmällä pitäen. Havuköynnökset ovat Zicoksesta parin kolmen vuoden takaa ja pienet kuuset puolestaan Ikeasta tänä syksynä.

Alun riisipuuron ja glögin lisäksi tarjolla oli myös muita jouluisia herkkuja, kuten piparkakkuja, joulutorttuja ja Vihreitä Kuulia. Ehdotin pojille kakuksi glögikakkua, mutta se ei mennyt läpi. He halusivat syntymäpäiväjuhliin ehdottomasti täytekakkua. Niinpä tilasin työkaveriltani “Kuusikossa-kakun”. Kuljetuksen aikana kakun sivulla olevat kuuset lähtivät hieman “matkustamaan”, mutta se ei onneksi vaikuttanut makuun.

Siirtäessäni kuvia kamerasta tietokoneelle, jotenkin hätkähdin tätä kuvaa. En ole tainnut kovin usein tästä kuvakulmasta kuvia ottaa. Tämä on siis kuvattu ruokailuhuoneen päätyikkunalta ruokailuhuoneen läpi olohuoneeseen pysähtyen meidän nykyisen makuuhuoneen lasiparioviin.

Ihanaa jouluviikkoa juuri sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *