Ylioppilasjuhlajärjestelyt, osa 3: tekstiilit

Juhlavaatteet kuuluvat osaksi ylioppilasjuhlien tekstiilejä, mutta ajattelin tehdä niistä ihan erillisen postauksen. Yllä olevassa kuvassa näkyvät juhlavaatekankaat kuitenkin omalta osaltaan ratkaisivat viime kevään ylioppilasjuhliemme värimaailman ja siksi halusin ne tuoda tässä esille. Tässä postauksessa keskityn lähinnä kodintekstiileihin. Jos on tullut jo aikaisemmin järjestettyä juhlia, saattaa kotoa löytyä valmiiksikin monia juhlissa tarvittavia tekstiilejä. Monessa perheessä kuitenkin juuri ylioppilasjuhlat ovat aiemmin vietettyjä juhlia (kuten syntymäpäiviä) suuremmat, jolloin saattaa tulla tarve enemmälle määrälle pöytiä, mikä puolestaan kasvattaa liinamäärän tarvetta. Tässä vaiheessa en voi olla kiittämättä kummitätiäni, joka useammat juhlat järjestäneenä oli niin viisas, että antoi meille ensimmäiseen omaan kotiin lahjaksi pitkän pellavaliinan uuteen, vielä nykyisinkin käytössämme olevaan, ruokapöytään. Sen jälkeen olen hankkinut juhlakäyttöä varten keskimmäisen pojan ristiäisiin Marimekon Lumimarja-pöytäliinan, jota sen käytimme siitä lähtien aina jouluisin sekä Balmuirin valkoisen pellavaliinan esikoisen rippijuhliin. Sitä liina vasta onkin käytetty, jopa niin paljon, että huomasin sen tänä talvena kuluneen puhki. Uuden valkoisen pellavaliinan etsintä on siis käynnissä.

Välttämättä sinun ei kuitenkaan tarvitse hankkia liinavaatekaapillista liinoja itsellesi etenkään, jos niille ei ole paljon tai säännöllistä käyttöä. Voit ehkäpä lainata liinoja ystäviltäsi tai sukulaisiltasi ja vastaavasti sitten itse lainata omaasi/omiasi heille. Yhtenä hyvänä vaihtoehtona on käyttää pöytäliinoina valkoisia lakanoita. Jos puolestaan haluat tuoda liinoilla esiin jotakin tiettyä värimaailmaa, voit ostaa kangaskaupasta lakanakangasta ja ommella siitä liinan tai liinoja. Itse ommellen saat myös helposti juuri sinun pöytiisi sopivat liinat. Lasten ollessa pieniä, käytin ensin syntymäpäivillä erilaisia valmiita muovisia tai kertakäyttökankaisia pöytäliinoja, kunnes kyllästyin niiden kertakäyttöisyyteen. Siitä lähtien yleensä ompelin teemaan tai värimaailmaan sopivan liinan lakanakankaasta. Aika pian kävikin niin, että samalle liinalle tuli uudelleen käyttöä.

Viimekeväisestä Ripaus vaaleansinistä -postauksesta voit lukea tarkemmin näistä mielestäni kauniin haaleanvaaleansinisistä Himlan pellavatekstiileistä. Ostin samassa värisävyssä (illusion) 330cm pitkän ja 145cm leveän pöytäliinan, vitriinin päälle tulevan kaitaliinan ja neljä vetoketjullista koristetyynynpäällistä, joihin kuului untuvatäytteinen tyyny. Himlan tekstiilejä olen löytänyt edullisesti sekä Elloksen että Booztin valikoimista. Vaikka ostinkin nämä alunperin juhlakäyttöön, olen sittemmin siirtänyt ne muulloinkin käytettäväksi. Esimerkiksi sohvatyynyt jäivät juhlien jälkeen ihan arkipäiväiseen käyttöön koko kesäksi ja nyt keväällä otin ne jälleen uudelleen olohuoneeseen. Pidän tuosta sävystä ja materiaalista niin paljon, että toivoisin vielä voivani ostaa muutaman lisää. Harkinnassa on myös uuden beigen ja valkoisen pellavapöytäliinan ostaminen. Aiemmin olen jo ostanut meille Himlan beigejä (mind) pellavakaitaliinoja joulukattaukseen, joten tuota samaa väriä voisi vielä ostaa pöytäliinankin.

Tätä pyöreää pöytää varten tilasin Elloksen valikoimista neliönmuotoisen pyöreään pöytään sopivan valkoisen pellavaliinan. Hieman harmitti, että en tilannut takana oleville pyöreille pöydille samanlaisia. Sain äidiltäni lainaan liinoja muihin pöytiin. Lisäksi käytimme liinoina valkoisia lakanoita ja erityisesti sellaisia ihania vanhoja paksuja liinamaisia lakanoita, joita muutenkin käytämme ulkopöydissä. 

Tekstiileiksi voinee kutsua myös näitä kattaukseen laittamiani satiininauhoja. Ostin nauhaa leveänä kolmikerrosvateihin koristeeksi ja kapeana vaahtokarkkimustikkatikkuihin. Sävy on Himlan tekstiilejä hieman tummemman/syvemmän vaaleansininen.

“Ripaus kultaa” -juhlissa oli vastaavat nauhat kullanvärisinä.

Samalla kun talo käytiin perusteellisesti huone huoneelta läpi, päädyin heittämään pois (tai hyödyntämään muulla tavoin) huonoksi menneitä koristetyynyjen sisätyynyjä ja tilasin lisää näitä hyväksi toteamiani Lennolin sisätyynyjä.

Jossakin vaiheessa löysin kodinhoitohuoneesta kangaskaappieni kätköistä tämän vuosia sitten ostamani Linumin deniminsinisen raitakankaan. Olin ostanut sen erään sisustusliikkeen muuttomyynnistä todella edullisesti. Meillä on poikien huoneissa ja kodinhoitohuoneessa Linumin kankaista ommellut verhot, joten sellaiseksi olin tämänkin suunnitellut. Niinpä päätin kaiken keskellä ommella tästä verhot tuoreen ylioppilaan huoneeseen. Hänen GreenGaten päiväpeittonsa toinen puoli on samanväristä raidostusta tämän LInumin kankaan kanssa, mutta kapeampana. Kahden verhon (yksinkertainen kappamalli) ompelun jälkeen kangasta jäi vielä jäljelle kapea suikale, josta keksin ommella tyynyn. Sopivan sisätyynyn löytäminen oli hieman haasteellista, mutta äitini avustuksella onnistuttiin löytämään putkilotyyny, joka saatiin vieläpä mahtumaan kangaspussin sisälle.

Tässä vaiheessa tunnustan, että mopo lähti hieman keulimaan. Zicoksessa taisi olla joku keväinen ale-kampanja, josta päädyin tilaamaan vielä kaksi pojan huoneeseen sopivaa sisustustyynynpäällistä ja Svaneforsin deniminsinisen vohvelitorkkupeiton.

Kaikki talon verhotangot jouduttiin ikkunanpesun ajaksi nostamaan alas ja osan verhoista taisin jopa pestäkin, mutta en kaikkia. Suurin osa vain tuuletettiin. Pölyähän sekä verhot että verhotangot ovat mestareita keräämään ja ikkunoidenpesu on oikeastaan ainut hetki verhojen vaihtamisen (jota teen tosi harvoin) lisäksi, jolloin noita pölyjä tulee pyyhittyä tai puristeltua.

Muutama matto pestiin, mutta yhtäkään uutta ei ostettu. Siivojille annoin ohjeeksi mattojen viemisen ulos ja tamppaamisen, mutta kuinka ollakaan, sitä ei oltu tehty eikä edes pesty lattioita mattojen alta (siitä asian huomasinkin). Meillä on nyt viime vuosien aikana käynyt kolme kertaa siivousfirma siivoamassa ja valitettavasti täytyy sanoa, että en ole millään kerralla ollut täysin tyytyväinen. Jotenkin sitä kai ajattelee niin, että jos maksaa ulkopuoliselle siivouksesta, tulisi lopputuloksenkin olla sen mukainen, ammattilaisen kädenjälkeä eli paremmin kuin itse tekisin. Maksujen kanssa on myös ollut kahdella kerralla ongelmia. Vai mitä sanotte siitä, että sama firma laskuttaa huomattavasti enemmän kerralla, jolloin he eivät siivoaa osaa taloa (ja vieläpä pesutiloja) ollenkaan? Asiasta päästiin onneksi sopuun, mutta täytyy sanoa, että ihan heti emme ole varaamassa uutta siivouspalvelua.

Laskin, että meillä oli ulkona kolmisenkymmentä kahvittelupaikkaa ja sisällä alakerrassa 

Kesäkoti-postauksesta voit tarkemmin nähdä kuvia myös ylioppilasjuhlien ulkopöydistä. Yritin etsiä muitakin vanhoja terassiin liittyviä postauksia, joita kyllä löysinkin, mutta en sellaista, jossa olisi puhuttu tarkemmin terassitekstiileistä. Voisin kuitenkin väittää, että olen kyllä sellaisen joskus tehnyt. Ennen sen löytymistä, voisin tässä lyhyesti ratkaisuistamme kertoa.

En ainakaan muista, että olisimme näitä juhlia varten hankkineet ulos muuta kuin uuden aurinkovarjon ja laittaneet yhden puuttuvan rajan istutukset (vihdoinkin) kuntoon. Jälkimmäinen tehtiin pääasiassa puutarhurin toimesta. Kumpikin noista asioista olisi pitänyt hoitaa kuntoon ilman juhliakin. Kukat toki hoidettiin myös, mutta niistä tarkemmin eri postauksessa.

Käytämme terassin penkeillä ja prinsessalla (rautasohva) istuinpehmusteina ihan tavallisia peittoja, joiden päällä on pussilakanat (prinsessalla on lisäksi patja). Prinsessalla lakanan ja peiton koko on parivuoteen kokoinen, muualla yksilevyinen. Pation penkeiltä peitot on kätevä rullata sadetta turvaan isoihin Tine K:n koreihin.

Selkänojatyynyinä (jotka myös laitamme sateen sattuessa terassin katoksen alle Tine K -koreihin) on pääasiassa koon 50cm x 60cm tyynyjä, joissa on yksiväriset valkoiset tyynynpäälliset. Tähti- ja ruutupussilakanoiden mukana tulleet samankuosiset tyynyliinat ovat myös päässeet kesäkäyttöön terassille. Noiden isompien tyynyjen lisäksi meillä on myös muutama pienikokoisempi koristetyyny mm. tähtikuvioin. Prinsessalla olevat tyynyt ja peitot eivät kastu sateella, sillä ne jäävät sopivasti katoksen suojaan. Pienempiin koreihin laitoin rullattuina muutamia peittoja, jos olisi ollut tarvetta lisälämmikkeille.

Ulkotekstiileiksi lasketaan myös Merimajassa olevat tekstiilit. Voinkin kertoa, että helposti saa kulumaan yhden kokonaisen päivän, kun otamme esille kaikki ulkotekstiilit ja laitamme ne paikoilleen. Yleensä pesen ja silitän ne aina syksyllä ennen kuin laitamme ne talvisäilytykseen. Niinpä keväällä ne on helppo vain ottaa esille.

Talossamme vietettyjä aiempia juhlia varten olemme jo hankkineet riittävän määrän ulkotekstiilejä, joten niitä ei tarvinnut tällä kertaa ostaa lisää. Uusinnan varaa toki aina on, mutta nyt ei siihenkään lähdetty. Pihakalusteitakin meillä riitti omasta takaa, kun lisäsimme sekaan muutaman muovisen varatuolin varastosta.

Sää oli ihan mahtava. Sateenuhkakin väistyi päivä päivältä. En voisi kiitollisempi olla.

EDIT. Yksi tekstiiliosio unohtui täysin. Sohvien ja nojatuolien päälliset pestiin ja laitettiin takaisin paikoilleen vasta viimeisinä päivinä ennen juhlia ja silloinkin tarkasti peitoilla/lakanoilla suojaten. Nyt eletään jälleen sitä aikaa vuodesta, kun sohvanpäälliset kaipaavat pesua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *