Ripaus vaaleansinistä

Blogissa on ollut nyt hieman hiljaisempaa ja sama hiljaisuus jatkunee vielä lähiviikkoina. Syy hiljaisuuteen on tosin iloinen, sillä saamme olla tänä keväänä järjestämässä toisen poikamme ylioppilasjuhlia. Oman vointini vuoksi en ole kuitenkaan voinut edetä järjestelyissä kuin pienin askelin ja vähän kerrallaan, mutta toivon sen riittävän niin, että saamme juhlat järjestettyä. 

Lähes kaikki tänä keväänä valmistuvat ovat opiskelleet miltei koko opiskeluaikansa poikkeusoloissa. Ne alkoivat kakkospojan ollessa lukion ykkösen kevätlukukaudella ja jatkuivat enemmän ja vähemmän koko ajan. Jännittävin aika koitti tämän kevään kirjoitusten aikana, jolloin meidänkin perheeseemme vihdoinkin rantautui tuo kaksi vuotta karkuun juostu virus. Olimme kuitenkin ennakoineet tuota tilannetta ja siksi abiturientti olikin muuttanut vanhempieni luokse jo lukuloman alkuvaiheessa. Silti jännitettävää riitti loppuun saakka, sillä noina kirjoitusviikkoina korona jylläsi hullunlailla kaikkialla, joten sen olisi aivan hyvin voinut saada myös kirjoituksista vaikkapa oireettomalta henkilöltä. Olenkin moneen otteeseen surrut kaikkien niiden kokelaiden puolesta, joiden suunnitelmat ovat siirtyneet koronan vuoksi. Esimerkiksi poikalapsilla asevelvollisuus (tai siviilipalvelus) siirtävät jo muutenkin ammatillisten opintojen aloittamista, niin se, että lukiosta valmistuminen olisi jäänyt kiinni koronasta, olisi mutkistanut asioita entisestään. Luonnollisestikaan et voi silloin hakea jatko-opintopaikkaa ja asepalveluksen aikana ei niin vaan lueta ylioppilaskokeisiin pääsykokeista puhumattakaan.

Saamme siis olla enemmän kuin kiitollisia, että pääsemme tätä juhlaa viettämään.

(Yksivuotiskuva: Foto Airaksinen.)

Kolme vuotta sitten, esikoisen ylioppilasjuhlien kynnyksellä, kirjoitin postauksen otsikolla Ripaus kultaa. Kuten olen lukuisia kertoja kertonut, on itselleni juhlien järjestäminen helpompaa, jos niillä on jokin teema tai vaikkapa teemaväri, jonka ympärille juhlan rakentaa. Niin tälläkin kertaa.

Juhlien suunnitteleminen alkoi tällä kertaa juhlavaatteita ja niiden väriä miettimällä. En tiedä olenko koskaan aikaisemmin löytänyt täysin mielikuvaani vastaavaa kangasta, mutta nyt se toteutui. Etsimme nimittäin vaaleansinipohjaista ornamenttikuvioista kangasta ja tämän löysimme. Vaaleansininen oli vieläpä lempisävyäni eli sitä haaleanvaaleansinistä. Varsinaisista juhlavaatteista yritän tehdä postauksen myöhemmin eli vasta juhlien jälkeen.

Olen jo joitakin vuosia etsinyt valkoisia jalallisia tarjoiluastioita siinä melko kehnosti onnistuen. Nyt olen kuitenkin onnistunut löytämään muutamia, joista kerron tarkemmin postauksen edetessä. Isoveljen ylioppilasjuhlissa käytin pääasiassa lasisia, kirkkaita tarjoiluastioita. Näissä juhlissa puolestaan on valkoisten vuoro.

Ettei kaikki olisi vain valkoista, ajattelin lisätä juhliin ripauksen vaaleansinistä. Vuosia sitten, kun ostin Balmuirin valkoisen pellavaliinan, niitä myytiin myös vaaleansinisinä. Ajattelin jo silloin, että se pitää vielä myöhemmin hankkia. Kävi kuitenkin niin, että kun tuo myöhemmin oli käsillä, ei liinaa enää myytykään vaaleansinisenä eikä sen kummemmin mitään muutakaan liinaa.

Vaihtoehdoksi jäi liinan ompeleminen itse. Päätin kuitenkin vielä kurkata muutaman pellavatekstiilejä valmistavan tuotemerkin valikoiman ja ilokseni ja suureksi yllätyksekseni löysin kuin löysinkin vaaleansinisen pellavaliinan Himlalta! Liina löytyi Ellokselta ja siihen kävi -40% alekoodi. Verkkosivujen kuvissa liinan väri näytti huonommalta kuin livenä, joten olin iloinen myös siitä, että uskalsin ottaa riskin. Pelkäsin nimittäin liinan olevan joko harmaaseen tai aquaan taittava. Onnekseni se oli kuitenkin kaunis haaleanvaaleansininen, kuten salaa toivoinkin. Tilasin samassa värissä kaitaliinan myös eräälle sivutasolle. Pöytäliinaa myytiin kahdella eri pituudella eli 250 cm ja 330 cm. Meidän pöytään tarvittiin pidempi pituus. Molemmissa pituuksissa liinan leveys oli 145 cm.

Lisäksi löysin Booztin valikoimista samassa värissä Himlan pellavaisen tyynynpäällisen, johon kuului valmiiksi myös untuvatäytteinen koristetyyny. Noissakaan kuvissa väri ei pääse oikeuksiinsa ja koska väristä käytettiin vaaleansinisen sijaan nimeä “illusion”, vaati hieman salapoliisin työtä saada selville, että kyseessä todellakin on sama väri kuin liinoissa.

Vaaleansiniset Ambiente Elegance pearl blue ornamenttikohokuvioin koristetut servietit löysin Minimanista. Niitä oli myynnissä myös muita värejä, kuten valkoista ja kultaa.

Birkmannin jalallisen Vintage-kakkuvadin löysin Stockmannilta. Tilasin niitä kaksi, mutta vain yhden niihin sopivan lasikuvun. Hieman ehkä jäi harmittamaan, etten tilannut kupujakin kahta, mutta on mietittävä myös astioiden säilyttämistä. Tämän tajoiluvadin halkaisija on n. 23 cm.

Piparkakkureunainen halkaisijaltaan hieman isompi (n. 29 cm) Mynten jalallinen kakkuvati puolestaan löytyi Viitistä. Linkki on samaan tuotteeseen vihreänä, sillä valkoinen oli tätä postausta tehdessäni päässyt loppumaan. Kakkuvadin päällä oleva kupu on Ikean lasisesta kakkuvadista ja sopii kokonsa puolesta hyvin myös tämän Mynten kanssa.

Etualalla oleva pienempi jalallinen piparkakkureunainen tarjoiluastia sen sijaan on ruotsalaisen Cult Designin ja sen olen ostanut jo vajaa kolme vuotta sitten. Samaa tarjoiluvatia valmistetaan myös isommassa koossa ja sen toivon vielä joskus saavani. 

Minulla on selvästikin menossa joku astioihin ihastumiskausi, koska vuosien tauon jälkeen löydän kaikkialta kauniita uusia astioita. Yksi kauniiden astioiden luoja on PotteryJo. Oikeastaan eniten tykkään heidän Daria-sarjansa ulkoasusta, mutta tällä kertaa löysin tähän kattaustarkoitukseen sopivat tarjoiluastiat Daisy-sarjasta. Jalallisissa vadeissa reunan kuviointi on yksinkertaisempi kuin lautasissa ja siksi kaunis. Pienemmät, noin 22 cm halkaisijaltaan olevat jalalliset tarjoiluastiat, päädyin tilamaan täältä. Hillitsin itseni, enkä tilannut mitään muita sarjan tuotteita, vaikka Daria-sarjan valkoiset lautaset kovasti vetivätkin puoleensa.

Oikealla takanurkassa näkyvä korkea, mutta halkaisijaltaan pieni (n. 15 cm) Miss Etoilen kakkuvati on muistaakseni täältä. Tilasin sen viime syksynä ja sille on ollut paljon käyttöä. Näiden lisäksi sopivia astioita (myös jalallinen valkoinen kakkuvati) löytyi Ikean Upplaga-sarjasta.

Täksi viimeiseksi viikonlopuksi ennen juhlia on vielä valtavan pitkä lista tehtäviä jäljellä. Lauantaiaamulle ennen ylioppilasjuhlaa on lisäksi tiedossa kahden ihmisen jakautuminen kolmeksi, kun kolme nuorinta poikaa saavat todistuksensa. Tänä vuonna he ovat kyllä kaikki samassa rakennuksessa, mutta katsotaan keksitäänkö yhtälö tuon jakautumisen onnistumiseksi…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *