20. joulukuuta: Joulupöytä

Tänä vuonna löysin itseni jouluajatusten parista jo lokakuussa. Vuosien tauon jälkeen iloitsin kovasti, että nuo ajatukset tulivat noinkin aikaisin. Toki olen kokenut useita sellaisiakin vuosia, että ensimmäiset joulussuunnitelmat ovat piirtyneet joulukirjaani jo kesäkuussa, mutta niistä on valitettavasti jo aikaa. 

Kirjasin siis jo syysloman paikkeilla itselleni muistiin esimerkiksi jouluaterian kattaukseen liittyviä suunnitelmia sekä niiden pohjalta syntyviä hankintatarpeita. Tällä tavoin pystyin tekemään Black Fridayna täsmäostoksia tiettyihin verkkokauppoihin. En muista viime vuotisia konjakinvärisiä liinoja lukuunottamatta, koska olisin viimeksi hankkinut mitään erityisesti joulukattausta varten.  

Halusin täksi jouluksi valkoisen rinnalle beigeä väriä. Lisäksi toivoin materiaaliksi pellavaa. Useammista aiemmista postauksistani on jo tullut tutuksi valkoinen Balmuirin pellavaliina, jonka ostin aikoinaan esikoisen rippijuhlia varten. Sen jälkeen se on syrjäyttänyt oikeastaan kaikki muut juhlaliinat, kuten aiemmin jouluisin käyttämäni Marimekon valkohopeisen Lumimarja-liinan. Uskon kuitenkin, että jonakin jouluna Lumimarja pääsee jälleen käyttöön. Se on ostettu nallekarhupojan ristiäisiin vuonna 2009, joita vietettiin ensimmäisenä adventtina.

Kuvissa ruokapöytämme on “arkiasennossa”, jolloin siinä on käytössä yksi jatkopala. Jouluksi – samoin kuin muihinkin juhliin – lisäämme pöytään yleensä vielä toisen jatkopalan, jolloin pöydälle tulee pituutta noin kolme metriä. Sekä Balmuirin että Marimekon liinat riittävät hyvin vielä tuossakin pituudessa. Pöytä on leveydeltään 103cm. Etsittiin aikoinaan, ensimmäiseen omaan asuntoon muuttaessamme, mahdollisimman leveää ruokailupöytää, sillä haluttiin, että ruokalautasten lisäksi pöydän keskiosaan jää vielä hyvin tilaa ruoka-astioille ja esimerkiksi kyntteliköille. Muutimme ensimmäiseen omaan kotiimme talvella 2000 ja esikoinen syntyi samana syksynä. Esikoisen ensimmäinen joulu oli siis samalla ensimmäinen joulumme ensimmäisessä omassa kodissamme ja tämän ruokapöydän äärellä. Silloin ostimme pöytään myös ison viisihaaraisen kynttelikön nimenomaan joulukattausta varten. Myöhemmin ostin samalta valmistajalta nämä pöydässä nyt olevat kaksi pienempää ja matalampaa kolmihaaraista kynttelikköä. Tykkään yhä myös siitä isosta, mutta koska pöytä on pitkä, on mukavampi saada kyntteliköt sen molempiin päihin. Jonakin vuonna haluaisin myös toteuttaa sellaisen kattauksen, jossa olisi useampi irrallinen kynttilänjalka, mieluiten eri tasoissa.

Näin mielessäni kattauksen, jossa valkoisen pellavapöytäliinan päällä olisi poikittain beigejä pellavakaitaliinoja. Niiden etsiminen ja löytäminen ei ollutkaan kovin helppoa. Koska en pidä harmaasta, en halunnut, että pellava olisi sellaista peruspellavanväristä eli harmaata tai harmaaseen taittavaa. Jos liinan väriksi oli merkitty natural, ei voinut millään tietää, tarkoittaako se nimenomaan sellaista harmahtavaa pellavaa vaiko ruskeaan taittavaa. Kahlasin läpi useita eri verkkokauppoja ja tuotemerkkejä. Ellokselta löytyi yksi potentiaalinen vaihtoehto, mutta niitä oli saatavilla vain kolme kappaletta. Nythän katoin pöydän vain kolmella kaitaliinalla eli kuudelle hengelle, mutta sehän ei tule riittämään, kun olemme koko perhe koolla. Koska tähän pöytään mahtuu viisi tuolia vierekkäin yhdelle puolelle, päädyin ostamaan viisi liinaa, ettei sitten myöhemmin tarvitsisi etsiä samanlaista tilalle. Tosin nyt kun katoin pöydän, tajusin, että olisin sitten tarvinnut vielä muutaman liinan lisää päätypaikkoja varten. No, ehkäpä katson alennusmyynneistä lisää liinoja. Löysin siis pellavaiset beiget kaitaliinat lopulta täältä merkiltä Himla ja värinä oli mind. Loppuun asti jännitin, millainen sävy sieltä saapuu, mutta onneksi se oli juuri sopiva.

Himlan pellavaliinoissa, kuten näissä H&M Homesta tilaamissani valkoisissa pellavalautasliinoissa, on kaikissa 60 asteen pesu, mitä pidän erittäin hyvänä asiana. Pesin ja silitin kaikki liinat ennen käyttöönottoa.

Sain jo vuosi sitten ajatuksen paperisista kuusikoristeista joulupöytään ja tilasinkin sellaiset konjakinsävyisinä. Lopulta kävi kuitenkin niin, ettei se verkkokauppa ikinä toimittanut tuotteita eikä siis edes ilmoittanut, ettei niitä ole koskaan tulossakaan. Asiakaspalvelu oli huonoa, mutta sain onneksi rahani takaisin. Nämä beiget paperikuuset löysin H&M Homesta, mutta ovat ilmeisesti sieltä jo loppuneet, koska en löytänyt niitä enää. Kaikissa sieltä tilaamissani paperijoulukoristeissa oli kammottava ominaishaju ja olin jo aikeissa palauttaa ne. Onneksi tilasin koristeet niin hyvissä ajoin, niin ehdin kokeilla erilaisia keinoja hajun häivyttämiseksi ja nyt kun avasin laatikon uudelleen, oli haju hävinnyt. Olen todella herkkä hajujen suhteen, joten siksi ei ole ihan samantekevää millaisia tuotteita meille kotiutuu.

Meillä on ollut Hobstarin matalampia ja korkeampia juomalaseja jo useamman vuoden ajan ja olemme olleet niihin todella tyytyväisiä. Hobstarin jalallinen viinilasi on kuitenkin ollut toiveissani juhlapöytään jo pidemmän aikaa. Emme tarvitse sitä viiniä varten, koska emme käytä alkoholia, mutta mielestäni on juhlallista ottaa juhlaan esille erilliset juhlalasit. Näen nämä juhlalasit myös sellaisina, että ne sopivat kaikkeen eivätkä ole sidoksissa vain johonkin tiettyyn juomaan. Toki en todellakaan ole mikään juoma-asiantuntija ja siksi varmasti voinkin ajatella näin. Juomalasit tilasin Zicos-verkkokaupasta Black Fridayn -tarjoushinnoin. Yksi lasi oli ollut ilmeisesti jo valmiiksi rikki, koska irronnutta lasiosaa ei löytynyt pakkauslaatikosta ja lasit oli muutenkin pakattu tosi hyvin. Asiakaspalvelu toimi moitteettomasti ja nopealla aikataululla minulla oli kotona uusi lasi rikkinäisen tilalla.

Aikaisemmin olen kertonut myös siitä, miten keräämämme ja häälahjaksikin aikoinaan saamamme Pentikin Halla-sarja yhtäkkiä päätettiin lopettaa emmekä enää voineet täydentää astiastoa. Esikoisen ylioppilasjuhlien aikaan päädyimme ostamaan Arabian 24h-sarjan valkoisia kahvikuppeja ja lautasia ja nyt päädyin ostamaan saman sarjan ruokalautasia. Harmillisesti myös Hackmanin Elegia-sarja on lopetettu.

Kummitytöltä saamamme kaunis jouluinen kukkakimppu sopii mielestäni todella hyvin joulupöytäämme. Sen värimaailma on harmoninen ja luonnollisen kaunis yhdistyen muun kattauksen värimaailmaan. Maljakoksi valikoitui Tine K:n vaasi, joka puolestaan sopii hyvin yhteen Hobstarien kanssa. Niissä on samaan aikaan sekä yksinkertaista kirkkautta, mutta myös juhlallista kristallimaista kimallusta.

Niin ikään Tine K:n FACET-tuikkukipot pääsivät mukaan kauttaukseen, mutta tällä kertaa ne toimittivat minikukkamaljakoiden virkaa. Hyvinkin edullisesti ja yksinkertaisesti voi saada kukkasin lisätunnelmaa ja juhlavuutta kattaukseen. Ehkäpä valitsemani valkoiset terttuneilikat eivät ole ne kaikkein jouluisimmat, mutta yhdessä eukalyptuksen oksan kanssa ne muodostavat mielestäni mukavan parin. Parasta näille kummallekin on niiden pitkäikäisyys ajatellen yleensä leikkokukkia. Lisäksi ne ovat edullisia ja etenkin terttuneilikoita on saatavilla helposti myös marketeista. Kattauksesta jäi vielä puuttumaan haaveilemani beige samettinauha. Sitä en löytänyt mistään.

Onko sinulla tänä vuonna jokin erityinen ajatus tai teema joulupöydän kattamisessa? Millaisista liinoista pidät? Entä astioista?

Tänään on aika sytyttää jo neljäs ja viimeinen adventtikynttilä. Meitä odottaa vielä lahjojen paketoiminen ja toki ruokavalmistelut. Kuusetkin pitää vielä hakea ja koristella, mutta pääasiassa rauhasta käsin valmistaudumme vuoden tärkeimpään juhlaan. Toivottavasti sinäkin!

2 comments

 1. Karkki says:

  Hei ja rauhallista 4. Adventtia. Meillä on käynnissä täällä viimeisten kaappien siivous (mun hieman outo jouluperinne), uunissa paistuu lihapullat joulua varten sekä leipäjuurtakin herätellään.

  Aaton pöytään tulee yksi mummini pellavaliinoista sekä keskelle pöytää mummoni tekemä Käspaikka liina. Kyseistä liinaa käytetään harvoin koska kyseessä on monella lailla korvaamaton liina. Keskelle pöytää on tilattu korkea kukka-asetelma pohjautuen Käspaikan väreihin. Lisäksi ajattelin laittaa havuja ja led nauhaa. Astioita en ole vielä valinnut mutta lasit kyllä.

  Mutta nyt kutsuu lihapullat 🙂 Mukavaa sunnuntaita!

  • Miia says:

   Kiitos ja kiva kun kävit kommentoimassa! Kuulostaa ihanalta perinteeltä noiden liinojen käyttäminen ja että kukatkin on tilattu liinan sävyjen mukaan <3 Aivan huikeeta, että jaksat ja ehdit siivota kaappeja. Itse olen suosiolla luovuttanut tarkemmat järjestelyt paremmalle ajalle 😉 Oikein ihanaa joulua sinulle ja perheellesi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *