Ylioppilasjuhlajärjestelyt, osa 4: kukat

Jos aiot tilata kukkia tai kukka-asetelmia kukkakaupasta, se kannattaa tehdä hyvissä ajoin etenkin, jos toiveenasi on saada jotakin tiettyä kukkaa. Kukkakaupat tekevät nimittäin kukkatilauksensa etukäteen, joten viime hetkellä tilattuihin kukka-asetelmiin ei välttämättä ole saatavilla toivotun mukaisia kukkia. Toisaalta ajoissa tilatessa voi käydä myös niin, ettei kukkakauppias pysty lupaamaan tietyn lajikkeen tai värin saamista juhlien aikaan. Sekin on hyvä tietää ajoissa, niin pystyy tarvittaessa muuttamaan suunnitelmiaan.

Mielestäni ylioppilasjuhla ei kaipaa suurta määrää valmiiksi ostettuja kukkia, sillä yleensä ylioppilas saa lahjaksi ainakin jonkin verran ruusuja, joilla voi sitten koristaa halutessaan vaikka eri juhlapöytiä ripottelemalla ruusuja useisiin eri maljakoihin. Toisaalta, jos haluat kotisi kukkien edustavan jotakin tiettyä väri- tai kukkamaailmaa, suosittelen tilaamaan asetelmat sen mukaan (tai tekemään ne itse, jos koet sen omaksesi) ja keskittämään lahjaruusut yhteen isoon maljakkoon.

Itse halusin, että meidän olohuoneen pöydälle tulee valkoiseen Aalto-maljakkoon yksi isompi kukka-asetelma teemavärin mukaan. Kun tiedän etukäteen, mihin maljakkoon tilaamani kimpun haluan, vien maljakon kukkakauppaan tilaukseni yhteydessä. Silloin asetelma voidaan tehdä täsmällisesti siihen istuvaksi.

Esikoisen juhlissa oli valkoisia isoja hortensianoksia ja toiseksi vanhimman pojan juhlassa vaaleansinisiä. Jälkimmäisten kohdalla piti loppuun asti “jännittää” minkä sävyisiä kukkia kukkakauppias oli onnistunut saamaan. Kaikkein eniten pelkäsin, että ne olisivat liloja. Yllätys olikin suuri, kun väri oli juuri sellainen, mitä olin eniten toivonut eli nimenomaan tällainen haaleanvaaleansininen, ei edes sellainen tummempi vaaleansininen. Näyttävä oksa lukuisista kukista muodostuvasta kukinnosta ei välttämättä kaipaa ympärilleen mitään muuta. Hortensiat pääsivät korkeisiin maljakoihin (olen siirtänyt yläreunasta lohjenneet korkeat Hobstarin juomalasit maljakkokäyttöön) makuuhuoneen kahvipöytiin ja eteisaulan pienelle tasolle vieraskirjan ja kiitoskorttien kanssa.

Lisäksi tarjoilupöytään laitettiin esikoisen juhlissa yksittäisiä valkoisia ruusuja ja nuoremman pojan juhlissa lemmikkejä. Kerron eri postauksessa, mikä tässä oli ajatuksena. Ystäväni pihassa kasvoi lemmikkejä ja hän tarjoutui ystävällisesti poimimaan niitä meidän juhlia varten. Kiitos vielä! Niitä riitti myös ulkopöytiin koristeiksi.

Toisinaan ihmisillä on tapana jo ennen varsinaista juhlapäivää onnitella ylioppilaan äitiä kukkasin. Näistäkin kimpuista saat kauniit koristeet juhliin. Kiitos myös tämän kimpun antajalle!

Juhlapäivän kukkaloiste saattaa olla valtaisa etukäteen hankkimiesi kukkien lisäksi.

Jos haet kukat autolla, suosittelen ottamaan mukaasi muutaman elävän kukkatelineen. Tämän rapaisen kaksikon nappasin mukaani suoraan pihaleikeistä ja onneksi nappasin, sillä ilmn heidän käsiään olisivat kukat vesineen kaatuneet pitkin auton lattioita. Ylimmästä kuvasta voit nähdä, miten runsaskukintoisia nuo hortensianoksat olivat. Isohkoon Aalto-maljakkoon tehty asetelma, joka todellakin täytti tuon maljakon, näyttää tosi pieneltä verrattuna hortensioihin.

Keskimmäisessä kuvassa puolestaan on mukana kotimatkan varrelta ystäväni kotoa haetut lemmikit. Miten kauniisti ne sointuvatkaan yhteen haaleanvaaleansinisten hortensioiden kanssa. Tässä vaiheessa auton mukitelinekin jo pääsi toimittamaan kukkatelineen virkaa.

Kuten jo jossakin aiemmassa tämän postaussarjan postauksessa kerroin, kannattaa tarkistaa kukkamaljakoiden riittävyys ja sopivuus juhlapäivän tarpeisiin. Tällä tarkoitan sekä etukäteen kotiin koristukseksi ostettavia kukkia että lahjaksi saatuja kukkia ajatellen. Olen ihastunut tiettyihin Aarikan uudempiin tuotteisiin ja sainkin hyvän syyn ostaa tämän pienen maljakon ennen viime kevään juhlia. Yksi hortensianoksista pääsi siihen ja maljakko sai olla tuossa eteisaulan tasolla.

Pihakukkien hankinta-aikataulu oli hieman haasteellinen kylmän, sateisen ja tuulisen sään vuoksi. Ne olisi halunnut hoitaa ajoissa alta pois, koska se olisi teoriassa ollut mahdollista, mutta sää aiheutti ongelmia. En voinut kuvitellakaan, että olisin lisännyt työmäärääni kuljettamalla kukkia edestakaisin sisälle ja ulos. Ihan jo kanienkin kanssa oli siinä suhteessa riittävästi työtä. (Niidenhän piti alunperin tulla meille vasta juhlien jälkeen, mutta tulivatkin jo pääsiäisenä.)

Ostimme valkoisia pelargonioita, jotka istutimme yhdessä murattien kanssa rottinkikoreihin. Yksi kori laitettiin etuovelle pääsisäänkäynnin kaiteelle (josta ei valitettavasti ole kuvaa), kaksi koria parvekkeen kaiteelle ja loput terassille uima-altaan ympärille. Aiemminhan meillä oli terassilla prinsessan edessä kaide, mutta se purettiin uima-altaan ja sitä ympäröivän terassin alta. Tuon uima-allasterassin reunoja ei ole vielä tehty lopulliseen muotoonsa, joten päädyimme laittamaan niille vuoroin pelargonioita rottinkikoreissaan ja vuoroin hortensioita saviruukuissa.

Haaleanvaaleansinisten hortensioiden löytymiseksi vaadittiin käynnit ainakin viidessä eri puutarhamyymälässä. Yleensä ostan aina valkoisia hortensioita, joten tämä oli minulle uusi ongelma.

Näistä kuvista sitten näkeekin, miten kokematon hortensioiden ostaja olin. Kaunis haaleanvaaleansininen, vaivalla etsitty ja löydetty väri, muuttuikin jo ennen juhlia lilaksi/violetiksi eli väriksi, joka ei mitenkään ole mieleeni. Näitä sitten katselimme koko loppukesän… 

Toinen harmillinen juttu liittyyi säähän eli tässä tapauksessa tuuleen. Vaikka miten yritimme sitoa hortensioita, pääsi tuuli niitä jonkin verran riepottamaan. Normaalina kesänä en malta ostaa kovin montaa kesäkukkaa, vaikka ne ihania ovatkin. Niihin voisi saada uppoamaan todella paljon rahaa.

Tämä hieman eri värinen, äitienpäivälahjaksi saamani hortensia, laitettiin saviruukkuun etuportaille (muistaakseni). Sen ja rottinkikorissa olevien valkoisten pelargonioiden lisäksi etuportailla oli katksesta roikkuva valkoinen lobelia-amppeli.

Äitini huolehti yhdessä poikien kanssa kaikki kukat ruukkuihin ja laatikoihin. Iso kiitos siitä hänelle!

Isoja saviruukkuja olen ostanut setteinä Citymarketista jo meidän ensimmäisinä kesinä tässä kodissa. Muutama aluslautanen on vuosien varrella mennyt rikki, joten niitä jouduimme ostamaan hieman lisää. Olen aina tykännyt tosi paljon rottinkikoreista kesäkukille. Harmikseni ne vain eivät ole kovin hyvin säänkestävää materiaalia. Lisäksi niiden sisusmuovit kuluvat herkästi puhki ja olemmekin tehneet niiden tilalle jos jonkinlaisia korvaavia viritelmiä. Ongelmana on myös löytää juuri sopivat korit rikkoutuneiden tilalle.

PS. Huomioithan myös mahdollisten ylioppilasruusujen tilaamisen ja ostamisen sekä omalle ylioppilaallesi että mahdollisille muille muistettaville. Muista myös ruusun/ruusujen hankkiminen mahdollista valokuvausta varten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *