Jos aiot itse leipoa ”kaiken”, kannattaa valita mahdollisimman paljon tuotteita, jotka voit leipoa valmiiksi pakkaseen, sillä viimeisille päiville ennen juhlia riittää muutenkin paljon hommia. Tarjoiltavista luonnollisesti esimerkiksi täytekakkujen täyttämiset jäävät joka tapauksessa viimeisiin päiviin, joten muiden on hyvä olla ajoissa valmiina. Koska olin tilannut täytekakut muualta, jätin tällä kertaa porkkanaruutujen leipomisen ja kuorruttamisen toiseksi viimeiseen päivään. Edelliskerralla leivoin nekin etukäteen pakkaseen.
Muiden kakkujen leipomisen aloitin noin kuukausi ennen juhlia leipomalla aina kaksi kakkua kerrallaan, sillä ne sopivat sopivasti uuniin kaksi vierekkäin. Juustokakut laitoin suoraan pakastimeen ja kakun hieman jäädyttyä irrotin sen vuoasta. Kesää vasten pakastimeen valmiiksi ylimääräistenkin kakkujen leipominen ei haitannut, sillä ne tuli viimeistään kesäloman aikana syötyä. Niinpä päädyin tekemään kumpaakin kakkua kymmenen, vaikka puolet olisi riittänyt. Kesävieraiden saapuessa oli helppo ottaa kakku/kakut pakkasesta sulamaan kun vielä tiesi oikean sulamisajankin.
Kun kakkuja leipoi sarjatyönä, oppi reseptin ja leipomisvaiheet hyvin ulkoa, mikä omalta osaltaan nopeutti prosessia. Tein myös monesti niin, että pyysin jonkun perheenjäsenen vaikkapa vatkaamaan kermaa tai raastamaan sitruunaa, jolloin yhteistyöllä saatiin vieläkin nopeammin ja tehokkaamin yhden kakun ainesosat kasaan ja kakku uuniin tai pakastimeen.
Monissa juhlissa näkee nykyään toinen toistaan upeampia kakkuluomuksia, jotka ovat kuin taideteoksia. Todella kauniita, usein myös korkeita, ja upeasti koristeltuja. Itse en ainakaan vielä näillä kahdella ylioppilasjuhlakerralla ole kokenut niitä omakseni. Ainut vaihtoehto olisi ollut tilata sellaiset kakut, mutta se olisi tullut varsin kalliiksi. Saattaa toki olla, että tulee vielä sellaisetkin juhlat meidän perheessä, mutta nyt koen, että nämä valinnat sopivat meille.