Ehkä olet jo kyllästynyt näihin jouluaiheisiin postauksiin, mutta haluan tallentaa itselleni tänne blogiin vielä muutamia jouluisia hetkiä ja etenkin kaksi reseptiä. Olen nimittäin huomannut, että blogiin tallennetut reseptit on ollut nopea ja helppo löytää silloin kun niitä on tarvinnut. Jouluisin tekemämme glögikakku ja luumukohokas ovat juuri sellaiset ja siksi haluan tallentaa myös ne tänne blogiin.

Mieheni tekee meillä glögikakun ja useimmiten – kuten tänäkin jouluna – jopa kaksi tai kolme, sillä jostain kumman syystä kakulla on tapana loppua aina kesken. Useana vuonna ongelmaksi on meinannut nousta glögin loppuminen kaupoista. Olemme siis oppineet varautumaan siihen ja ostammekin glögiä aina hyvissä ajoin useamman pullon odottamaan kakuntekohetkeä. Vuosien saatossa on tullut huomattua myös sellainen asia, että esimerkiksi lasipullollisella Marlin glögillä on kahdessa eri marketissa lähes euron hintaero. Näin on ollut jo useampana vuonna peräkkäin, joten jos on tarvetta ostaa useampi pullo glögiä, kannattaa tarkistaa myös hinta ja käydä pientä vertailua kauppojen kesken.




Jouluaattona tapaamme kuunnella, kun Suomen Turku julistaa joulurauhan kello 12. Sen jälkeen käymme joulusaunassa ja puemme yllemme juhlavaatteet. Kello 15 iltapäivällä on lasten joulukirkko, jonka jälkeen teemme loput valmistelut jouluaterialle. Sitten on vuorossa asettuminen juhlapöytään, jouluevankeliumin lukeminen ja ruokailu. Ruuan jälkeen kokoonnumme olohuoneeseen avaamaan lahjoja ja herkuttelemaan makeisin. Jouluaaton kahvihetki ei ole aiemmin yksinkertaisesti mahtunut jouluaattomme ohjelmaan tai kahvi on juotu joko lennosta ruokaa valmistellessa tai vasta myöhemmin aattoiltana. Niinpä tuntui erityisen hyvältä, kun tänä poikkeuksellisena koronavuoden jouluna ehdimme oikein erikseen kattaa jouluaaton kahvipöydän ja nauttia rauhassa yhdessäolosta.

Koska kirkkoon ei voinut tänä vuonna mennä, viritimme olohuoneeseemme näytön, jonka avulla pääsimme osallistumaan striimattuna lasten joulukirkon tapahtumiin. Samalla katoimme kahvipöydän olohuoneen pöydälle. Hartaushetki päättyi siis kirkkokahveihin. Jouluaaton tunnelmaa rauhoitti aivan valtavasti se, kun ei tarvinnut lähteä minnekään, mutta samalla ei kuitenkaan jäänyt mistään paitsi. Toki väliin jäi vierailu isovanhempien luona, mutta sekin olisi mahdollista vielä joulun jälkeen, kun olisimme pysytelleet omaehtoisessa karanteenissa riittävän pitkään. Vaikka olemmekin olleet terveitä koronan osalta, ei tällaisessa tilanteessa ole suotavaa ottaa riskejä tartuttamisesta ja sehän on ollut viranomaistenkin suositus.



Pikkupojat saivat toiveensa mukaan kahvihetkellä kaakaota uusista joulumukeistaan. Aikuisille ja isoille pojille oli tarjolla kahvia ja kaikille mieheni tekemää gluteenitonta glögikakkua, ystäväni tekemää gluteenitonta tiikerikakkua ja äitini tekemiä gluteenittomia sydänpikkuleipiä.



Gluteeniton glögikakku
Pohja:
- 150g gluteenittomia piparkakkuja (esim. Semper)
- 75g margariinia
Täyte:
- 2 munaa
- 0,5 dl sokeria
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1 dl glögiä (laimentamatonta)
- 0,5 tl kanelia
- 0,5 tl neilikkaa
- 0,5 tl inkivääriä
- 5 liivatetta
- 2 dl kuohukermaa
Kiille:
- 2 dl glögiä (laimentamatonta)
- 1 dl vettä
- 4 liivatelehteä
Ohjeet:
- Piirrä ja leikkaa leivinpaperista n.23cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan pohjan kokoinen ympyrä.
- Murskaa piparit ja lisää niiden joukkoon sulatettu rasva.
- Levitä piparirasvaseos tasaisesti irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperin päälle.
- Vatkaa täytettä varten munat ja sokeri vaahdoksi.
- Sekoita juusto munasokerivaahdon joukkoon.
- Kuumenna glögi ja lisää siihen mausteet.
- Liota liivatteita kylmässä vedessä noin viisi minuuttia.
- Puserra liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liota ne kattilassa miedolla lämmöllä (tai mikrossa täydellä teholla n. 10 - 20 sekuntia).
- Kaada liivatteet ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen.
- Vatkaa kerma.
- Lisää vatkattu kerma muuhun täytteeseen.
- Kaada täyte pohjan päälle.
- Laita kakku jääkaappiin hyytymään ainakin tunniksi. Tee sillä välin kiille.
- Sekoita kiillettä varten glögi ja vesi.
- Lisää joukkoon liivatteet kuten täytteessäkin. Jäähdytä.
- Kaada jäähtynyt kiille hyytyneen kakun päälle varovasti ja anna hyytyä kylmässä vielä noin 2 - 3 tuntia.


Mukavaa vuoden 2020 viimeistä päivää ja vuoden 2021 aattoa!