Palmikkoneule

Olen koonnut tähän postaukseen eri merkkisiä ja hintaluokkaisia palmikkoneuleita. Kaikki postauksen kuvat ovat valmistajien tai jälleenmyyjien verkkosivuilta.

Nähdessäni tämän kuvan Lindexin sivuilla muistin, miten paljon olenkaan aina pitänyt palmikkoneuleista. Sellaisen hankkiminen onkin jo useamman vuoden ajan kuulunut ostoslistalleni, mutta näköjään en ole ollut sen löytymiseksi kovinkaan aktiivinen viime vuosina. Tässäkin tapauksissa menin kurkistamaan kuvan paitamekkoa.

Lindexin palmikkoneule on puuvillasekoitetta eli 80% puuvillaa ja 20% polyamidia. Väri “off white” näyttäisi luonnonvalkoiselta. Paita on edullinen (35€), mutta sen laadusta minulla ei ole käsitystä. Malliltaan se näyttää kauniin yksinkertaiselta ja selkeältä palmikkoneuleelta tai kaapelineuleelta (cabel knit), kuten jossakin näin kirjoitetun.

Tämä H&M:n villasekotteinen palmikkoneule maksaa 40€ ja sisältää 73% polyesteria, 25% villaa ja 2% elastaania. Näin keväällä ja kesää kohti mentäessä etsin kuitenkin puuvillaista palmikkoneuletta. Villan suhteen minun on muutenkin oltava todella tarkka enkä siitä syystä uskaltaisi tätä neuletta ostaa. Pelkään, että se kutittaisi eikä ihoni kestäisi sitä. Tekokuidut eivät muutenkaan ole suuressa suosiossani. Omiin silmiini tämä näyttää luonnonvalkoiselta, mutta tuotesivujen mukaan väri on vaaleanroosa.

Tämä KappAhlin beige (minun silmiini luonnonvalkoinen) palmikkoneule on 50% puuvillaa ja 50% akryylia. Pidän tästä mallista ja sen rentoudesta, mutta akryyli saa minut epäilemään. Neule maksaa 50€. V-aukko olisi kiva etenkin kauluspaitojen tai kauluksellisten paitamekkojen kanssa.

Näen luonnonvalkoisen palmikkoneuleeni tämän tai tämän paitamekkoni kanssa.

Vaikka etsinkin ensisijaisesti valkoista tai luonnonvalkoista yksiväristä puuvillapalmikkoneuletta, en malttanut poimia tähän postaukseen mukaan myös tätä Zaran raidallista löysähköä ja rentoa neuletta. Materiaaliltaan neule on 52% akryylia ja 48% puuvillaa. Paita maksaa 40€.

Part Twon luonnonvalkoinen (whitecap gray) palmikkoneule on myös kaunis malliltaan. Hihat näyttävät ranteesta hieman pussimaisilta ja paidan ilme on rento. Harmikseni tämäkään paita ei ole 100% puuvillaa, vaan se sisältää 50% viskoosia, 27% polyesteriä ja 23% polyamidia. 

Sen sijaan löysin täältä luonnonvalkoisen Part Twon neuleen, joka on 100% puuvillaa. Tämä malli näyttää kauniin klassiselta ja rennolta ehkä kuitenkin hieman paksuhkolta ollakseen puuvillaneule. Toisaalta paksu puuvilla ei kuitenkaan ole sama kuin paksu villa.

Näiden Part Twon paitojen hinnat ovat 90€ ja 80€. Itselläni on aika paljon Part Twon tuotteita ja olen ollut niihin tyytyväinen.

Polo Ralph Laurenin 100% puuvillaneule näyttää minun silmiini todelliselta klassikkopalmikkoneuleelta, joka siitä syystä pysyy vaatekaapin yhtenä kulmakivenä vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Sitä löytyy useammassa eri värissä ja pääntieltään sekä V- että O-aukkoisena. Postaukseen valitsemieni paitojen värit ovat “cream” ja “white”.

Puhdas valkoinen olisi aivan ihana kesällä valkoisten tennareiden parina tai yhdistettynä tummansinisiin farkkuihin vielä kesän jälkeenkin. Luonnonvalkoinen väri puolestaan on nimensä veroisesti luonnollisempi ja pehmeämpi ja sopisi siksi paremmin muuten ruskeasävyiseen värimaailmaani. 

Itselläni ei ole ollut Ralph Laurenin vaatteita, mutta lapsillani on ollut muutamia. Ainakin niiden osalta laatu on ollut erinomainen. Siitä syystä hintakin on sitten aivan eri luokkaa postauksen alkupään neuleiden kanssa. Näiden palmikkoneuleiden hinta on 150€ – 170€.

Gantin palmikkoneuleista voisi sanoa lähes samat sanat kuin Ralph Laurenistakin. Neuleiden klassisuudesta kertonee jotain myös se, että linkkaamillani Gantin sivuilla voi neuleista valita aivan erikseen palmikkoneuleet-kategorian. Tuon kategorian alta palmikkoneuleita löytyy V- ja O-aukkoisina, neulepaitojen lisäski myös neuletakkeina ja liiveinä sekä värivalikoimaltaan monissa klassikoissa, kuten valkoisena, tummansinisenä ja harmaana. 

Pidän kovasti tästä neuleesta erityisesti sen klassisuutensa vuoksi. 

Gantin sivuilta lainasin tämän klassikkopalmikkoneuletta kuvaavan tekstin:
“Palmikkoneule on amerikkalaisen sporttityylin klassikko. Sen juuret ulottuvat Aransaarille ja irlantilaisten kalastajien perinteiseen vaatetukseen, mutta tyyliin ovat ihastuneet niin Hollywood-tähdet kuin koululaisetkin ympäri maailmaa. GANTin versio tästä ikonisesta vaatteesta on raikas ja monikäyttöinen: siinä on kapea, joustava mitoitus, v‑pääntie, resorit ja rinnassa kirjailtu vaakunalogo. Pusero on saatavilla useissa neutraaleissa ja eloisissa kausisävyissä – hanki vaikka yksi jokaista väriä!”

Joustavuus materiaalissa tarkoittaa sitä, että kyseessä ei ole puhtaasti puuvillatuote, vaan Gantin palmikkoneuleen koostumus on 88% puuvillaa, 10% polyamidia ja 2% elastaania. Neuleen hinta on 140€.

Gantin sileäpintaisista puuvillaneuleista minulla on jonkin verran kokemusta. Niitä on miehelläni ja pojillamme, itsellänikin taitaa olla yksi. Materiaaliltaan neuleet ovat olleet pehmeitä ja kestäviä. Miehen ja poikien neuleet ovat vastanneet hyvin kokoaan, mutta itselläni oleva M-kokoinen neule on mielestäni hieman pientä mitoutusta. En tiedä onko kyseessä vain juuri tuo malli vai päteekö se muihinkin neuleisiin. Toisaalta esimerkiksi Gantin neulemekkoni (samoin muutkin mekot) tai kauluspaitani vastaavat kyllä hyvin kokoaan.

Näiden – ja varmasti vielä monen muunkin merkin – ostettavissa olevien vaihtoehtojen jälkeen jää jäljelle myös vaihtoehto itseneulotusta palmikkoneuleesta. Se voisi tuoda myös hyvää vaihtelua Strömsö-neuleiden neulomisen rinnalle. Tykkään kovasti neuloa palmikkoneuletta. Vuosien varrella olen neulonut etenkin vauvanvaatteita ja -peittoja, joissa on ollut erilaisia palmikkoneuleita. 

Erehdyin kuitenkin siinä, kun kuvittelin, että klassikkopalmikkoneuleen ohjeen löytäisi aivan helposti. Kävin kahlaamassa läpi Garnstudion ilmaiset palmikkoneuleohjeet, mutta en löytänyt mieleistäni mallia. Haluaisin, että neuleen voisi toteuttaa Dropsin Cotton Merino -langasta (tai vastaavasta). Tuo lanka on 50% villaa ja 50% puuvillaa. Omasta kokemuksestani johtuen en saa onnistumaan pelkästä puuvillalangasta tehtyjä neuleita ja siksi ajattelin, että villa voisi tuoda onnistumisen suhteen tarpeellisen lisän. Lanka on pehmeää ja ohutta eli juuri tarkoitukseen sopivaa. Enää siis puuttuisi sopiva ohje.

Miksi ohjeet eivät sitten kelpaa? Yksinkertaisesti siitä syystä, että puhdas klassikkoversio palmikkoneuleesta puuttuu. (Viimeinen neule alhaalla oikealla on sellainen, mutta se on tehty paksulle villalangalle.) En haluaisi mukaan pitsi/reikäneulosta enkä missään nimessä korkeaa kaulusta. En myöskään kaipaa paksusta langasta tehtyä lämmintä ja kuumaa talvipaitaa kevääksi enkä kesäksi. (Sellaisia kyllä tarvittaessa löytyy jo valmiina.) Aivan parasta olisi, jos löytyisi sellainen ohje, jonka voisi neuloa kaarrokeneuleen tavoin suljettuna neuleena alhaalta ylös (tai ylhäältä alas). Silloin olisi huomattavasti suurempi todennäköisyys sille, että paita myös valmistuisi, sillä inhoan paidan kokoamista erillisistä etu-, taka- ja hihakappaleista sekä niihin tulevista saumoista. Seuraavaksi on käytävä läpi vanhat Novita-lehteni, joissa olevien mallien arvelen olevan nimenomaan noita jälkikäteen yhteenkoottavia versioita.

Enemmän kuin mielelläni otan siis vastaan vinkin klassisen palmikkoneuleen ohjeesta!

Mitä mieltä olet yllä näkyvistä Garnstudion malleista?

Entäpä mitä mieltä olet ylipäätään palmikkoneuleista? Onko se sinun juttusi? Mikä (merkki, väri, materiaali) palmikkoneule on sinun suosikkisi?

Vaikka tässä postauksessa puhuinkin naisten palmikkoneuleista, pidän niistä kovasti myös pojilla ja miehillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *