Tule joulu kultainen, osa 2

Jouluaaton muuttuessa jo illaksi, oli juhla-aterian aika.

Kattaukseen halusin tänä vuonna “kultaisia” elementtejä.

En tiedä mistä tuo ajatus alunperin tuli, mutta uskonpa sen syöpyneen alitajuntaan nykymaailman runsaan kuvatulvan keskeltä.

Sitäkään en muista, mistä aivan ensimmäisenä lähdin liikkeelle, mutta kullanväriset kynttilänjalat kuuluivat joka tapauksessa niistä ensimmäisiin. Löysin kaksi korkeinta kynttilänjalkaa Hemtexin mallistosta puoleen hintaan muistaakseni syysloman tienoilla. Matalin (ja liian matala suhteessa muihin) löytyi lopulta Booztilta. Vaikka tämä joulu mentiinkin tällä ratkaisulla, jatkan yhä 12cm korkean kultaisen kynttilänjalan etsimistä. Mielessäni siintää muitakin käyttötarkoituksia näille kynttilänjaloille.

Seuraavaksi tarkkasilmäinen mieheni löysi Lidlin mainoksesta “kultaiset” aterimet, joita oli liikkeessä jäljellä ainoastaan kolme pakettia eli 12 aterimet. Kiersin kaikki kaupungin Lidlit, mutta enempää ei löytynyt. Nämä aterimet riittivät kuitenkin hyvin tämän vuoden jouluaterialle, mutta niidenkin suhteen minulla olisi hieman muitakin suunnitelmia. Toivotaan siis, että niitä tulee vielä joskus lisää.

Seuraavaksi sain ajatuksen “kultaisista” katelautasista. Google-haulla vastaan tuli ensimmäisinä nämä kuvissa näkyvät Hemtexin katelautaset. Vaikka mielessäni olikin metalliset lautaset (joita en olisi varmasti malttanut edes ostaa), päädyin ostamaan nämä muoviset aluslautaset niiden ollessa hyvässä tarjouksessa (puoleen hintaan). Liikkeessä oli saatavilla toinenkin “kultainen” malli, mutta niitä oli saatavilla liian vähän, joten se auttoi päätöksen teossa. Näitä olisin myös ottanut enemmän, mutta tällä kertaa maltoin ostaa vain 12. Toivottavasti tämä malli säilyy vielä valikoimissa, niin voin myöhemmin täydentää omaamme.

Vuosia palvellut Balmuirin valkoinen pellavaliina on tullut tiensä päähän. Sinänsä ajattelen, että vanha kunnon paksu pellavaliina kyllä olisi kestänyt sukupolvelta toiselle. Nykyisin liinat ovat ohuempaa materiaalia ja jokainen tahranpoisto (hankaaminen) saa liinan kulumaan. Näin ollen meidänkin liinaan tuli muutama reikä. Arkikäytössä se vielä menee, mutta juhlaan oli kiva saada ehjä liina. 

Puolitoista vuotta sitten ostin kakkospojan ylioppilasjuhlaan Himlan pellavapöytäliinan ja koska olin siihen tyytyväinen, päätin kurkistaa ensimmäisenä Himlan liinavalikoiman valkoisen värin osalta. Alle puoleen hintaan löytyi siis myös tänä jouluna ensimmäistä kertaa käyttöön otettu Himlan valkoinen pellavapöytäliina. (Alennushinnat vaihtelevat eli linkin hinta ei ole sama kuin millä meidän liinan tilasin.) Meidän liina on leveydeltään 145cm ja pituudeltaan 330cm.

Olen etsinyt jo aiempina vuosina nimenomaan jouluksi sekä kattaukseen että joululahjoihin kaunista samettinauhaa siinä kuitenkaan onnistumatta. Tänä vuonna tilasin eräästä verkkokaupasta kultaiseksi väitettyä samettinauhaa. Valitettavasti väri ei kuitenkaan vastannut luvattua. Löysin kuitenkin kotoa nauhatelineestäni tätä kuvassa näkyvää samettinauhaa ja se sai kelvata. Eukalyptyksen oksien sijaan leikkasin tämän vuoden joulukattaukseen pienet rosmariinin oksat rosmariiniruukusta. Kankaiset lautasliinat ovat H&M Homesta ja olleet meillä käytössä jo joitakin vuosia. Ruokalautaset ovat Arabian 24h-sarjaa.

Tine K:n tuikkulaseihin laitoin tänä vuonna rosmariininoksia ja valkoisia terttuneilikoita.

Juomalasit ovat Hobstarin. Kynttilänjalkoja lukuunottamatta jätin pöydän keskiosan tyhjäksi, sillä katamme ruuan aina valmiiksi pöytään. Pöytä säilyisi toki kauniimpana, jos ruuat olisivat tarjolla erillisessä pöydässä. Olemme kuitenkin tykänneet siitä, että kaikki on saatavilla saman pöydän ääressä.

Olen nauttinut joulussa siitä, että on ollut mahdollista kattaa pöytä moneen kertaan eri tarkoituksiin. Kiireettömästi. Samalla se on tosin tarkoittanut valtaisaa tiskimäärää, sillä perusastioiden ja ruokailuvälineiden lisäksi käytössä on ollut paljon tarjoiluastioita. Onneksi on tiskikone.

Pidätkö sinä pöydän kattamisesta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *