
Vappuperinteisiimme kuuluvat quesadillat joko kotona syötäviksi tai piknikille mukaan otettaviksi. Quesadillojen tekeminen on useimmiten mieheni vastuulla. Allergioideni vuoksi teemme yleensä sekä gluteenittomia että tavallisia quesadilloja. Varmaankin tekisimme kaikki gluteenittomina, kuten esimerkiksi leivonnaiset, mutta isolla perheellä säästö on melkoinen, kun tekee suurimmalle osalle perhettä vehnäversioina. Kahdeksan vehnätortillaa saa melko usein ruokakaupoista tarjoushintaan eurolla, kun taas vertailun vuoksi neljä gluteenitonta tortillaa maksaa lähes neljä euroa. Itse käytän yleensä Moilas Oy:n gluteenittomia tortilloja.

Quesadillojen täytteet voi valita oman maun mukaan ja siinä suhteessa valinnanvaraa on runsaasti tarjolla. Me tapaamme tehdä yleensä kinkku- ja kanatäytteisiä quesadilloja. Kanafilesuikaleet pitää luonnollisestikin paistaa ennen täyttämistä, joten se lisää hieman työvaiheita ja valmistamisaikaa. Kinkkutäytteeksi sen sijaan käyvät kaupassa valmiina pusseissa myytävät kinkkusuikaleet.
Yhden quesadillan tarvikkeet:
- kaksi gluteenitonta tortillalättyä
- maustamatonta tuorejuustoa
- kinkku- tai kanasuikaleita
- salsaa
- juustoraastetta

Valmistusvaiheet:
- Levitä tuorejuustoa kummankin lätyn päälle.
- Levitä toisen lätyn tuorejuustokerroksen päälle kinkku- tai kanatäyte.
- Lisää lihatäytteen päälle 4 - 5 teelusikallista salsaa.
- Lisää viimeiseksi kerros juustoraastetta. Quesadillaa lämmittäessä juustoraasteen tehtävänä on "liimata" lätyt kiinni toisiinsa, joten huomio tämä juustoraasteen määrässä.
- Laita toinen tuorejuustolla voitelemasi tortillalätty juustoraastekerroksen päälle tuorejuusto alaspäin eli juustoraasteen päälle.
- Paina lättyjä hieman yhteen eli paremmin kiinni toisiinsa.
- Paista quesadilla paistinpannulla ilman lisättyä rasvaa samalla lämmöllä, jolla normaalisti kypsentäisit esimerkiksi jauhelihan.
- Paista quesadilla molemmilta puolilta.
- Leikkaa quesadilla neljäsosiin ja tarjoile yhdessä salsakastikkeen ja salaatin kera.

Yllä olevassa kuvassa näkyy vertailun vuoksi vehnätortilloihin tehtyjä quesadilloja. Nämä helppo- ja kohtuu nopeavalmisteiset herkut ovat siitä hyviä, että ne maistuvat sekä lämpiminä että kylminä. Tästä syystä ne ovat myös mainioita eväitä vaikkapa automatkoille, sillä ne ovat tarvittaessa ruokaisia, mutta eivät tarvitse lämmitystä. Toki kylmäketjun säilymisestä on silloinkin huolehdittava.
Jos quesadilloja malttaa valmistaa kerralla isomman määrän, käyvät ne hyvin ruuaksi tai välipalaksi vielä parina seuraavanakin päivänä. Loistava ruoka vaikkapa helteisille kesälomapäiville, kun ei malttaisi viettää niitä joka päivä keittiössä hikoillen.

Haluaisitko vinkata oman nopean ja helpon ruuan vaikka niihin kauniisiin kesäpäiviin tai reissuihin?