Sähköpöytä

Kuten tässä etäkoulupostauksessa vuosi sitten kerroin, jouduin noin kolme vuotta sitten luopumaan työhuoneestani, koska kaikki makuuhuoneet tarvittiin makuuhuonekäyttöön. Mieheni rakensi minulle silloin tämän pienen työnurkkauksen nykyiseen makuuhuoneeseemme. Kerron tästä nurkkauksesta tarkemmin seuraavassa postauksessa. 

Ongelmaksi uuden työnurkkauksen osalta muodostui sopivan pöydän löytäminen pieneen tilaan. Etsimme ja etsimme emmekä löytäneet. Mietimme jo mittatilaustyönä pöydän teettämistä, mutta sekin jäi. Lopulta nostin terassilta työnurkkaukseen sopivan pienen pyöreän Ikean peltipöydän, joka sopi siihen, mutta oli toki epäkäytännöllinen, koska ei pyöreän muotonsa vuoksi täyttänyt koko tilaa eikä pienen kokonsa vuoksi toiminut riittävän kokoisena työtilana.

Viime keväinen etäopetus nosti työtilan tarpeen uusiin lukemiin. Omalta osaltani etäopetus tuli (onneksi) päätökseen, mutta toki olen tämänkin lukuvuoden aikana tehnyt viikoittain töitä myös kotoa käsin. Lisäksi esimerkiksi koulutuksia on pidetty Teamsin kautta. 

Mieheni sen sijaan on ollut nyt jo yli vuoden kokonaan etätöissä. Aluksi hän käytti päivisin (muun perheen ollessa eskarissa/koulussa/töissä kodin ulkopuolella) poikien huoneita työhuoneenaan, mutta viimeistään iltapäivisin hän siirtyi alakertaan ruokailuhuoneen pöydän ääreen. Jatkuvan istumisen myötä paikat alkoivat kipeytyä ja syksyn vaihtuessa talveksi, odotti minua töistä tullessani tuttu näky. Mies oli nostanut ruokapöydän tuolit pöydän päälle ja tehnyt niistä tietokoneelleen, lisänäytölleen, näppäimistölleen ja muistiinpanotarvikkeilleen korkeamman pöydän voidakseen seistä työskennellessään.

Vaikka ruokapöytämme onkin lähes kolme metriä pitkä, alkoi se arkisin olla käyttökelvoton ruokapöydän virkaan. Ensinnäkin mieheni työpalaverit saattavat kestää kuuteenkin asti illalla, jolloin jouduimme syömään päivällisen aina keittiön puolella aamiaistasolla, jolle mahtuu kerralla korkeintaan kolme ruokailijaa. Toiseksi työtavarat alkoivat vääjäämättä majoittaa itsensä ruokailuhuoneeseen, joten vaikka palaverit olisivatkin tauonneet, olivat tavarat kuitenkin siinä. 

Mieheni oli aina välillä pohtinut sähköpöydän hankkimista, mutta ongelmaksi tuli aina sopivan tilan puuttuminen. Makuuhuoneeseemme ei mahtuisi kunnon isoa työpöydän kokoista pöytää eikä talosta muutenkaan löytyisi sellaiselle sopivaa paikkaa. Kun etätyöskentely vain jatkui ja jatkui ja jatkuu todennäköisesti jossakin määrin myös korona-ajan jälkeen, aloin olla sitä mieltä, että jonkinlainen ratkaisu työtilasta täytyy löytää. Niinpä aloin etsiä sähköpöytiä ja löysin muutaman pienemmän pöydän. Ehdotin miehelleni, että hän tutkisi niitä tarkemmin ja että voisimme sopivan löydyttyä tilata sen hänelle syntymäpäivälahjaksi. 

Vertailun ja pohdinnan jälkeen päädyimme tilaamaan Avec 1 pieni -sähköpöydän sekä siihen lisävarusteina renkaat ja johtokourun Ahako Oy:n Sähköpöydät.fi -verkkokaupasta. Pöytätilaus toimitetaan aina kotiovelle, mikä pöytäosien painon vuoksi on oikeastaan ainut järkevä toimitustapa. Pelkästään jo pöydän alusta painaa 20 kg ja hissillinen pilari 12,6 kg. Niiden lisäksi kolmannessa paketissa oli vielä pöytälevy.

Pöydän osat oli hyvin suojattu kuljetusta varten (poikkeuksena pöytälevy) ja kaikki tulivat ehjinä perille.

Tärkeimmät kriteerit pöytää etsiessämme ja sen valinnassa olivat:

Pöydän mukana tulee kuvassa näkyvät jalkatapit, mutta me korvasimme ne erikseen tilatuilla pyörillä. Pyörät saa lukittua.

Pyörien ja jalkatappien lisäksi yllä olevissa kuvissa näkyy sähköpöydän muuntaja ja ohjausyksikkö sekä pöytälevyyn kiinnitettävät metalliosat.

Pöydän mukana tulevat ohjeet olivat selkeät ja helppolukuiset. Paketin mukana tuli kuusiokoloavain. Sen lisäksi tarvittiin ristipääruuvimeisseli, akkuporakone, mitta ja lyijykynä merkintöjä varten sekä lenkkiavain (13mm) renkaiden kiristämistä varten.

Muuten hyvin pakattuun pöytälevyyn olisimme kaivanneet lisäsuojan pakkauspahvin ja itse pöytälevyn väliin estämään mahdollisesta avaamisesta aiheutuvia pintavaurioita. Niitä ei kuitenkaan päässyt syntymään, koska avasimme laatikot hyvin varovasti. Muissa paketeissa oli nimenomaan välissäkin lisäsuojaus.

Iltapesulta yökkäreissään apuun kiitänyt nallekarhupoika sai toimia apukäsinä pilarin kiinnittämisessä pohjalevyyn.

Seuraavaksi oli vuorossa renkaiden kiinnittäminen pohjalevyyn.

Kun pohjalevy ja pilari oli kiinnitetty toisiinsa, oli vuorossa pöytälevyn mittaaminen ja oikean kiinnityspaikan merkitseminen (ohjeissa tiedot) kiinnikkeelle. Ruuvien kiinnittämiseen akkuporakone oli välttämätön työkalu.

Muuntajan ja ohjausyksikön paikka sommiteltiin ensin pöytälevyn alle, jonka jälkeen ne kiinnitettiin paikoilleen.

Lopuksi kiinnitettiin pöytälevy pilariin. Johtokourun mukana ei tullut kiinnitysruuveja, joten sen kiinnittäminen pöytälevyn pohjaan jäi toiseen kertaan.

Pöydän maksimikorkeus on 1260mm (+ renkaat). 

Tässä on miehelleni sopiva työskentelykorkeus. Muuntajan ja ohjausyksikön johtojen kiinnittämiseen kannattaa hankkia erillisiä johdonpidikkeitä (esim.tarrallisia).

Matalimmillaan pöytä on 610 mm:n korkeudessa (+pyörät). Näissä kuvissa se on kuitenkin korkeammalla eli suunnilleen miehelleni sopivalla istumakorkeudella.

Kokoamisen jälkeen sähköpöytä siirtyi sen omalle paikalleen makuuhuoneemme työnurkkaukseen. Siitä ja pöydän käyttökokemuksista lisää seuraavassa postauksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *