Sunnuntai – silityspäivä

Mulla oli työn alla aivan toisenlainen postaus, joka oli tarkoitus julkaista nyt sunnuntaina, mutta en saanutkaan sitä valmiiksi. Päätin sen sijaan tehdä tällaisen pikkupostauksen eräästä tavanomaisesta sunnuntaipuuhastani, nimittäin silittämisestä.

Tästä aikaisemmasta silityspostauksestani voit lukea tarkemmin “silitysfilosofiastani” ja rutiineistani sekä siitä, miksi ylipäätään silitän.

Useimmiten silitän eteisaulassa. Siinä on hyvin tilaa ja se on välittömässä yhteydessä kodinhoitohuoneeseen, jossa tapahtuu pyykin peseminen ja kuivaaminen. Lisäksi eteisessä on silitystä ajatellen oikeanlainen lattia eli laattalattia. Se kestää hyvin mahdollista kosteutta ja siitä on myös helppo silittämisen jälkeen siivota tekstiileistä irronnut pöly ja nukka. Eteisaula aukeaa meillä suoraan olohuoneeseen, jolloin olen ottanut tavaksi etsiä valmiiksi silitetyille pyykeille laskutilan olohuoneen puolelta. Aika usein käännän korituolit kohti aulaa ja niiden eteen tai viereen otan vielä puiset Pentikin Bruno-jakkarat. Näin saan alusta asti tehtyä jokaiselle pojalle omat vaatepinot. Neljäntenä syynä silityspaikan valinnalle on alusvaatteiden ja pikkupoikien pyjamien säilytys silityspaikan välittömässä läheisyydessä. Saan siis nuo vaatteet suoraan silityslaudalta paikoilleen.

Muistanette, miten kyselin vinkkejä uuden silityslaudan ostamiseksi. Viime kesänä meidän höyrysilityskeskus aivan konkreettisesti pamahti rikki. Se oli selkeästikin tullut tiensä päähän. Siitä käynnistyi sekä uuden raudan että laudan etsiminen. Mies valitsi uudeksi raudaksi Braunin silitysaseman ja minä puolestani silityslaudaksi tämän Brabantian Perfect Flow -laudan C-kokoisena. Olemme olleet molempiin todella tyytyväisiä. Tämä lauta on aivan huippu, sillä se ei “pissi lattialle” eikä kastu märäksi pitkänkään silitysrupeaman aikana. Sinin höyrysilityslaudassa oli se vika, että hetken silittämisen jälkeen lauta oli niin kostea, että silitettävät pyykit kastuivat eikä lautaa pystynyt enää käyttämään. Tässä koossa on myös omaan makuuni riittävän iso silityspinta. Lisäksi laudalla on kymmenen vuoden takuu. Lisää Brabantian silityslautamalleja ja lisätarvikkeita löydät esimerkiksi täältä. Aiempaan rautaan nähden nykyisessä on muutama huonompi ominaisuus, jotka eivät kuitenkaan ole haitanneet käytössä, kun niihin on tottunut. Tätä rautaa ei saa lukittua kiinni tuohon höyrysilitysasemaan, jolloin silityskeskustasta siirrettäessä vaikkapa silityspaikalta sen säilytyspaikkaan, täytyy muistaa, että rauta voi heilahtaessaan pudota alustan päältä. Toinen muutos on se, että vesisäiliö pitää täyttää aina vesikannun avulla, kun aiemmassa raudassamme vesisäiliön pystyi irrottamaan ja käymään täyttämässä suoraan vesihanan alla. Rauta itsessään on hyvin tehokas ja kevyt käsitellä. Raudan lämpötilaa ei myöskään tarvitse erikseen säädellä, vaan se tunnistaa tekstiilin materiaalin ja toimii sen mukaisella teholla.

Sunnuntain silittämisessä on yksi mukava piirre. Kun olen kodin keskeisellä paikalla (josta kuljetaan keittiöön, olohuoneeseen, vessaan, kodinhoitohuoneeseen, kuistille ja yläkertaan) “sidottuna” silittämiseen, saan samalla osakseni paljon kohtaamisia perheenjäsenteni kanssa. Vähän väliä on joku kysymässä jotakin tai joku pysähtyy hetkeksi juttelemaan jostakin asiastaan. Toisinaan saan lähes tauotta kuunnella pianonsoittoa tai sivukorvalla ja -silmällä seurata lautapelin peluuta olohuoneen pöydäsn ääressä. Silityspisteeni ääreen kantautuu myös yläkerrasta kuuluvat leikin äänet. Tätä varten olivat entisajan tuvat. Mikä ihana tunne, kun kaikki perheenjäsenet olivat läsnä yhdessä isommassa tilassa, vaikka saattoivatkin puuhailla kaikki omia juttujaan. Nykyään, kun kodit ovat isompia, paetaan helposti omiin huoneisiinsa ja laitetaan ovet kiinni. Mukavat kohtaamiset ja jutustelut jäävät. Toki jokainen kaipaa myös sitä aivan itsekseenkin oloa. Jos olen silittäessäni yksin kotona, kuuntelen joko hiljaisuutta tai sitten opetuksellista äänikirjaa. Toisinaan saatan kantaa silityspisteeni yläkerran aulaan ja katsoa samalla jotakin sarjaa vaikkapa Netflixistä, mutta sitä tapahtuu melko harvoin.

Valmiista silityspinoista on ennen kaappeihin viemistä helppo ensin valita maanantaille vaatteet päiväkotiin ja kouluun. Pikkupojat laittavat aina kaikki valitsemansa sisävaatteet (myös alusvaatteet) valmiiksi olohuoneeseen vaikkapa nojatuolin reunalle odottamaan aamua. Yöpuvut kuitenkin puetaan ja riisutaan aina alakerrassa, joten päivävaatteidenkin on hyvä odottaa valmiina alhaalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *