Sweet November -pörröneuleita

Muutama tarkkasilmäinen lukija olikin huomannut jo aiemmasta postauksesta tämän tekeillä olevan pörröneuleen ja ehti jo hieman kysellä sen perään.

Ostin alkusyksyn lankatarjouksesta Dropsin Kid-Silk-lankaa valmiiksi näitä neuleita varten. Suunnittelin silloin tekeväni neljässä eri lempivärissäni saman neuleen. Koska meneillään oli muidenkin neuleiden neulomista, jäivät nämä langat vielä odottelemaan sopivampaa hetkeä.

Kid-Silk-langan lisäksi työhön tarvittiin myös Dropsin Air-lankaa, joita kävin ostamassa vasta, kun aloitin kunkin neuleen neulomisen. Loppuvuodesta ostamani Marimekon Lumimarja-liinakangas osoittautui hauskaksi, koska siinä ovat kaikki lempivärini, samat kuin näissä valitsemissani langoissa. Kankaan ruskean vaihtelevat sävyt tuovat esiin myös ripauksen beigeä. Katsellessani erästä toista työtä varten näitä samoja Dropsin lankoja, huomasin, että niistähän löytyisi vielä sellainen konjakinruskeakin sävy. Saattaa siis olla, että näitä pörröneuleita syntyy lopulta viisi, ihan vain omaan käyttööni.

Aloitin pörröneuleurakkani vaaleansinisestä väristä. Sweet November -neuleen ohje löytyy ilmaiseksi Drops Designin sivuilta. Ihastuin neuleessa sen pelkistettyyn ulkonäköön sekä pehmeään materiaaliin. Air-langassa on 65% alpakkaa, 28% polyamidia ja 7% villaa. Kid-Silk-langassa on puolestaan 75% mohairia ja 25% silkkiä. Työtä neulotaan yhtä aikaa molemmilla langoilla.

Valitsin itselleni M-koon. Arvelin kuitenkin ohjeen mittojen perusteella, että pituus on liian lyhyt mieleeni. En pidä napapaidoista. Koska Strömsö-villapaitani pituus on omaan makuuni hyvä, mittaan usein muidenkin tekemieni neuleiden pituuden sen avulla. Niin toimin nytkin. Sen perusteella neuleen pituusmittaan piti lisätä kuusi senttimetriä. Neuloin kuitenkin vahingossa yhden sentin liikaa, joten lopulta pituudeksi tuli ohjeen 22 senttimetrin sijaan 29 senttimetriä.

Neule neulotaan ylhäältä alaspäin ilman saumoja. Pääntiellä käytetään aluksi samanaikaisesti lyhennettyjä kerroksia ja raglanlisäyksiä. Kokemattomalle neulojalle niiden yhdistäminen saattaa tuntua ainakin aluksi hieman haasteelliselta. Itsekin katsoin muutamia ohjevideoita nurjalla puolella tehdyistä raglanlisäyksistä, sillä pelkän tekstin perusteella en ollut täysin varma, ymmärsinkö ohjeen oikein. Muulta osin ohje on varsin helppo ja selkeä. 

Itseäni sattuu jonkun verran sormiin alun lyhyellä pyöröpuikolla neulominen, mutta se onneksi helpottuu siinä vaiheessa, kun voi siirtyä pidempään puikkoon. 

Saatoit nähdä kuvissa pieniä neulonta-apuvälineitä. En tiedä, miten olen ennen pärjännyt ilman niitä! Raglankavennuksissa ja -lisäyksissä on varsin kätevä käyttää numeromerkkejä apuna. 

Silmukkakaapelit puolestaan helpottavat esimerkiksi hihan silmukoiden odottamaan siirtämistä sekä niiden siirtämistä takaisin puikolle. Nämä apuvälineet ovat olleet käytössäni vasta reilu puoli vuotta ja jo sillä perusteella voin suositella niitä lämpimästi. Lisäksi erilaiset silmukkamerkit ja mittanauha ovat jatkuvasti käytössäni, eri kokoisista puikoista puhumattakaan.

Vaaleansinisen villapaidan jälkeen oli vuorossa (luonnon)valkoinen villapaita ja sen jälkeen vielä…

…tummanruskea. Valitettavasti kuvan värisävy ei vastaa todellisuutta eli oikeasti väri on selkeästi tummempi ruskea. Tätä kirjoittaessani sain juuri tiedon, että tammikuun alusta saakka odottamaani vaaleaa beigeä Air-lankaa on vihdoinkin tullut lankakauppaan. 

Mikä olisi sinun suosikkivärisi tällaiseen rentoon over size -neuleeseen?

EDIT:

Olen saanut jonkin verran kyselyitä käyttämieni lankojen värisävyistä, joten lisään ne vielä tähän.

Pieni bonus:


Tällainen pörröneule valmistui vielä postauksen julkaisua odotellessa. Lankana Drops Air 17 (farkunsininen) ja Drops KidSilk 39 (myrskynsininen).

6 comments

 1. Elisa says:

  Niin inspiroiva postaus, ihanat neuleet ja käsialasi on kaunis! Nyppyyntyykö Drops Air tai miten poistat käsintehdyistä neuleista nyppyjä?

  • Miia says:

   Kiitos kauniista sanoistasi! <3 Olen kuullut joltakin, että Air nyppyyntyisi, mutta itselläni ei ainakaan vielä ole siitä kokemusta. Pojille tein reilu vuosi sitten neuleet pelkästä Airista ja itselleni olen tehnyt villatakin kaksinkertaisesta Airista. Ainakaan ne eivät ole mitenkään erityisemmin nyppyyntyneet. Näissä Sweet November -neuleissa on mukana myös tuota KidSilkiä. Mielestäni se jotenkin sitoo neulosta yhteen eikä siitä esim. irtoa samalla lailla aluksi "karvaa", kuten pelkästä Airista neulotuista neuleista. Jos nyppyjä tulisi, poistaisin niitä varmaankin samalla tavalla kuin muistakin neuleista eli sellaisella patterikäyttöisellä nukan/nypynpoistajalla.

   Mukavaa viikonloppua! Kiva kun jätit kommentin. 🙂

 2. Tuija says:

  Hei,
  Ihania neuleita olet tehnyt. Olisiko sinulla vielä muistissa mitä värejä käytit vaaleansiniseen neuleeseen. Näytti just siltä mitä olen ajatellut itselleni.

  • Miia says:

   Kiitos ja kiva kun jätit kommentin. Tuota minun käyttämääni vaaleansinistä lankaa ei taida enää saada, sillä se löytyi aiemmista jemmoistani. Se on Drops Air-langasta väri 10 ja Drops KidSilk-langasta väri 07. Tällä hetkellä teen ystävälleni vaaleansinistä Sweet November -neuletta ja siinä käytän Air-langasta väriä 36 ja KidSilk-langasta väriä 06. Tämänaamuiseen Insta-storyyn laitoin yhden kuvan tuosta nyt kesken olevasta vaaleansinisestä neuleesta. Sävy on mielestäni myös siinä kaunis vaaleansininen vaikkakin eri kuin tuossa omassa paidassani, ehkä hieman vaaleampi.

   Mukavaa viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *