Talvivarasto

Kuvat ovat jo vanhoja, viime syksyltä, mutta postaus jäi silloin tekemättä.

Syksy- ja talvikauden alkaessa lankavarastoni olivat päässeet melko tyhjiin. Niinpä sattui varsin sopivasti, että osa Dropsin langoista tuli -30 prosentin tarjoukseen. Yleensä en enää nykyään osta lankoja vain siksi, että ne ovat tarjouksessa, vaan pyrin aina miettimään etukäteen, mitä haluaisin seuraavaksi tai lähitulevaisuudessa niistä tehdä. Muussa tapauksessa tulee useimmiten ainakin osittain hukkaostoksia, sillä langan menekkiä on vaikea etukäteen arvioida tietämättä mitä tekee. Samasta syystä pyrin pitämään tarkkaa kirjanpitoa jo tehdyistä malleista, että voisin paremmin etukäteen arvioida tarvittavat lankamäärät. 

Aloitin talvilankavarastoni ostamisen sillä, että suunnittelin kotona useamman päivän ajan neuletyösuunnitteluvihkoseeni tulevia töitä ja lankavalintojani. Niissä oli huomioitava myös kunkin lankavalinnan sisällä erilaiset värivaihtoehdot. Tietyistä langoista olin heti varma ja ne kävinkin samantien ostamassa. Samalla pystyin tarkastelemaan luonnonvalossa pohtimieni lankojen värisävyjä ja jatkamaan niiden osalta puntarointia vielä kotona.

Mikäli valitsin langaksi jonkun muun kuin ohjeessa suositellun langan, piti vielä tehdä laskelmia langan riittävyyden suhteen. Eri langoissa, vaikka kerän paino onkin sama, niin sen sisältämä metrimäärä saattaa poiketa paljonkin toisesta. Ikävien yllätysten välttämiseksi laskelmat ovat siis tärkeitä.

Nyt kun katson näitä syksyllä ottamiani kuvia, huomaan, että ehkäpä noin puolet tästä lankamäärästä on tullut käytettyä. Toinen puolikas odottaa niihin tarvittavan ohjeen ostamista. Suunnitelmat niiden osalta ovat kuitenkin pysyneet samoina kuin niitä ostaessani.

Näiden lankojen lisäksi olen asioinut lankakaupassa useita kertoja syksyn lankaostosten jälkeen eli olen jatkuvasti tehnyt jotakin muutakin kuin olin näitä lankoja ostaessani suunnitellut. Syynä on esimerkiksi se, että tuolloin tarjouksessa olivat vain tietyt langat ja tein neuletyösuunnitelmani nimenomaan niiden osalta. Muita lankoja olenkin sitten ostanut aina tarvittaessa muihin töihin.

Helmikuun ajan ovat nyt tarjouksessa esimerkiksi Dropsin Karisma ja Merino Extra Fine -langat, joita puolestaan olen käynyt ostamassa tulevien neuletöideni osalta varastoon viime ja tällä viikolla. 

Kuten Instagram-tarinoissani kerroin, ei tämä neulomisharrastus kuitenkaan mitenkään halvaksi tule. Aika usein käynti lankakaupassa imaisee 50 – 100 euroa. Ehkäpä tänä päivänä ihmiset jo jonkin verran paremmin ymmärtävät laadukkaan langan merkityksen ja osuuden valmiista villapaidasta. Silti yhä törmää ihmisiin, jotka kauhistelevat lankojen hintoja. Toki niitä itsekin välillä kauhistelee, mutta kun on kokenut eron laadukkaan ja ei niin laadukkaan langan välillä, ei voisi kuvitellakaan paluuta huonoihin lankoihin. Ensinnäkin omalla kohdallani atoopikkona on varsin suuri merkitys sillä, kutittaako lanka vai ei. Kutiava materiaali jää vääjäämättä käyttämättä. Toinen syy laadukkaiden materiaalien valinnalle on se, että villapaidan neulominen on kuitenkin kohtuu iso työ. Jos neule samantien vaikkapa nukkaantuu tai menee huonoon kuntoon, tuo työ on ollut jokseenkin turhaa.

Aina silloin tällöin minulta kysytään, että minne ihmeeseen saan mahtumaan kaikki tekemäni villapaidat. Hyvä kysymys. Toistaiseksi niille on kyllä vielä löytynyt tilaa, samoin käyttökertoja. Olen myös tehnyt todella monta villapaitaa lahjaksi, joten ne eivät ole jääneet omiin hyllyihin. Lapsilleni tekemät villapaidat puolestaan ovat jääneet heidän kasvaessaan pieniksi, joten tarvetta olisi tälläkin hetkellä neuloa uusia paitoja. Miesparkakin on ehtinyt tämän kaiken neulomisvimman keskellä saada vasta yhden villapaidan. Se on jo melkeinpä noloa. Onneksi toinen on sentään vihdoinkin tuloillaan ja kolmanteenkin langat odottelevat Postin automaatissa hakijaansa. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *