Virpomisvitsat virkaten

Tänä vuonna meidän pääsiäislaatikot jäivät kokonaan vintille. Minulla on muutamia, lähinnä posliinisia, koristeita ympärivuotisesti keittiön kaapeissa, joten ne saivat yhdessä pääsiäisherkkujen ja pajunkissojen kanssa riittää tämänvuotisiksi koristeiksi. Vaihdoin myös olohuoneen ja ruokailuhuoneen tekstiilit keväisemmiksi, joten vaaleansinisestä väristä tuli tänä vuonna myös osa pääsiäistämme.

Koska koristeet olivat vintillä, piti keksiä jokin toinen tapa koristella virpomisvitsat. Sain ajatuksen hyvin yksinkertaisista ruseteista. Hain lankalaatikoistani sopivia lankoja, joista virkkasimme pikkupoikien kanssa 70 silmukan ketjusilmukkaketjuja. Suosittelen valitsemaan hieman paksumpia puuvilla- ja villalankoja, jolloin rusetit saa paremmin pysymään muodossaan. Liian ohuesta ja löysästä langasta ne helposti vain roikkuvat. Asiaan voi vaikuttaa myös rusettien solmimisvaiheessa tekemällä rusettisolmusta tiukan ja tarvittaessa jättämällä suorana roikkuvat osat hieman pidemmiksi.

Käytimme virkkuukoukkuina numeron 4, 4,5 ja 5 koukkuja. Ketjusilmukkaketjun virkkaaminen onnistuu hyvin myös sormivirkkaamalla. Suosittelen virkkaamaan silmukoista mieluummin tiukkoja kuin löysiä. Käsialasta riippuen vähempikin silmukkamäärä saattaa riittää. Kannattaa siis ensin tehdä muutama testinauha ja kokeilla eri pituisten nauhojen solmimista oksaan, jolloin on helpompi valita sopiva pituus rusetin tekemiseksi.

Ajattelin, että tämä voisi joskus tulevaisuudessa olla hyvä työ myös oppilaiden kanssa toteutettavaksi. Lyhyitä nauhoja virkatessa saisi useita toistoja aloitussilmukan ja päättelyn osalta. Lisäksi voisi harjoitella solmun ja mahdollisesti myös rusetin tekemistä. Työ on samalla itse itseään erityttävä, sillä nauhoja voi tehdä juuri sen määrän, mitä tietyssä ajassa ehtii. Jollakin se voi olla yksi ja toisella kymmenen. Värikäs nauha pajunkissassa näyttää joka tapauksessa kauniilta.

Ketjusilmukkaketjua virkatessa nauhasta tulee helposti luonnostaan hieman aaltoileva, jolloin se näyttää kivalta rusetille solmittuna. Emme lähteneet erikseen päättelemään nauhan päitä, sillä mielestäni ne näyttivät aivan kivoilta sellaisenaan. Leikkasimme ne vain suunnilleen saman pituisiksi. Näihin virkattuihin nauhoihin voi helposti käyttää jämälankavarastot. Langat voi pätkiä valmiiksi sopivanpituisiksi, jolloin virkataan niin kauan, että lanka loppuu. Vaihtoehtoisesti voi tehdä kuten me eli jokaisella oli oma lankakerä ja virkkasimme aina suoraan kerältä tietyn silmukkamäärän verran ketjua.

Nappasin lankalaatikostani muutaman vajaan lankakerän ketjusilmukkaketjuja varten sen kummemmin ajattelematta, miten hyvin värit sopivat keskenään yhteen.

Omaa silmääni miellytti enemmän yksivärinen virpomisvitsa, mutta pääsiäisen iloon sopii ehkäpä vielä paremmin riemunkirjavat vitsat. Sellaisia poikien vitsoista sitten tulikin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *