Oletko koskaan kuullut alkuperäistä tarinaa Luciasta?
Lainasin kertomuksen suoraan Tammen kirjasta Lyhtykujan Lucia (2004). Kirjan on kirjoittanut Tuula Korolainen ja sen kaunis kuvitus on Kristiina Louhen. (Harmi, että en ottanut kuvaa kirjasta, ehkäpä ensi vuonna…)
”Sisukas tyttö Sisiliasta
Joulukuun 13. päivä on Lucian päivä. Se muistuttaa viattoman Lucia-neidon elämästä ja erityisesti hänen marttyyrikuolemastaan, joka tapahtui tuona päivänä vuonna 304.
Legendan mukaan Lucia oli kaunis ja rikas tyttö, joka asui Syrakusassa Sisiliassa. Hän oli jo nuorena kääntynyt kristinuskoon, vaikka se oli Rooman keisarikunnassa sekä kiellettyä että vaarallista. Hän oli myös päättänyt pysyä naimattomana ja omistaa elämänsä köyhien auttamiseen.
Isä oli valinnut Lucialle sulhasen, mutta tämä antoi nuorukaiselle rukkaset. Raivostunut sulhasmies kavalsi Lucian keisarin käskynhaltijalle, joka määräsi tytön vangittavaksi ja oikeuden eteen. Lucian usko oli kuitenkin niin vahva, että kun vartijat tarttuivat häneen, häntä ei pystytty liikuttamaan paikaltaan. Sitten hänen ympärilleen pystytettiin polttorovio, mutta tulikaan ei häntä vahingoittanut. Lopuksi pyöveli surmasi Lucian miekalla iskemällä häntä kaulaan – tai joidenkin tietojen mukaan vyötäröön.
Luciasta kerrotaan myös toista tarinaa, jossa rikas roomalaisnuorukainen rakastui häneen. Mies piiritti tyttöä innokkaasti, ja erityisen ihastunut hänen oli Lucian kauniisiin silmiin. Epätoivoinen Lucia riisti itse silmät päästään ja lähetti ne lahjaksi miehelle. Silloin kuitenkin tapahtui ihme: Jumala antoi Lucialle uudet, entistä kauniimmat silmät, ja järkyttynyt kosija kääntyi kristinuskoon.
Luciasta tuli kotikaupunkinsa Syrakusan suojeluspyhimys, ja nopeasti hänen maineensa levisi koko Italiaan. Hänestä tehtiin runoja ja kuvia ja hänelle rakennettiin kirkkoja, ja 1300-luvulla 13.12. merkittiin katolisen kirkon kalenteriin pyhän Lucian muistopäiväksi.
Tuohon aikaan oli tapana pyytää pyhimyksiltä apua ja suojelusta, ja Luciasta tuli erityisesti näkövammaisten ja silmäsairaiden auttaja.”
Kirjassa kerrotaan myös, miten Lucian palvonta levisi Saksan, Belgian ja Alankomaiden alueilta Pohjoismaihin ja sai hieman lisäväriä tarinaansa. Sittemmin Lucia siirtyi myös Ruotsista Suomeen, jossa ensin suomenruotsalaisten keskuuteen ja 1990-luvulta lähtien myös kieli- ja aluerajat ylittäen ympäri Suomen maan.