14. joulukuuta: Lucia-mekko

Katsoin tänä syksynä Netflixistä Vihervaaran Annaa. Miten lumouduinkaan tuosta vanhasta tyylistä ja miten tavoitinkaan tuon nuoren neidon tunteen, kun hän iloitsi saamastaan uudesta kauniista mekosta. Myös poikien vanhatyylinen pukeutuminen jaksoi jakso toisensa jälkeen hurmata minut. Vai mitä mieltä olette polvihousuista, liiveistä ja polvisukista?  Entäpä villakangastakeista ja lätsistä? 

Jaksojen päätyttyä näin sattumalta KappAhlin Newbien uutuuksissa Newbie Woman -malliston joulumekon. Kyseessä oli siis: 

“Lucia-yöpaita, jonka pääntien ympärillä on pitsisomisteet ja helmassa röyhelöt ja hiuslaskokset. Klassinen malli, jossa on puhvihihat. Hihansuissa on resorinauhat ja selässä puujäljitelmänapit. Mukana lisäksi vyötärön ympärille solmittava punainen nauha.”

Kun KappAhlin esittelytekstissä vielä mainittiin, että kyseessä on yöpaita, niin tiesin tämän olevan minun juttuni. Koon suhteen sen sijaan oli hieman haastetta, sillä en uskaltanut ostaa tuplakokoa XS/S, sillä arvelin sen olevan liian tiukka hartioista ja rinnanympäriltä, joten päädyin kokoon M/L. Se on minulle hieman reilu, mutta tykkään siitä, että yöpaita on väljä. Ainut haaste on mekon pituus, joka on ainakin minulle aivan liian pitkä. Yöpaidassa jouluyönä herkkuvarkaisiin hiippaillessa täytyykin muistaa nostaa helmoja ylemmäs. Kieltämättä tuli aika pikkutyttömäinen tunnelma, kun tässä mekossa kuljeskelin.

Mekossa on toinen toistaan kauniimpia yksityiskohtia, vaikken niitä niin hyvin saanutkaan taltioitua kameralle. 

Tiesitkö muuten, miksi Lucian asu on sellainen kuin se on?

Eilen mainitsemani Tuula Korolaisen kirja Lyhtykujan Lucia (2004), kertoo tarkemmin myös Lucian asusta.

Eräs harmitus on jaettava vielä tähän postauksen loppuun: Muistat varmasti, että pidän kovasti KappAhlin Newbie-malliston vaatteista pojille. Se on jopa yksi ainoista hintalaatusuhteeltaan hyvistä mallistoista, joka kätkee sisälleen sekä klassisen tyylin, kauniin värimaailman ja silti myös sen lapsenomaisen tyylin ja teemat. Olen monesti harmitellut myyjille sitä, että malliston koot loppuvat viimeistään kokoon 122/128cm ja meidän pojistahan enää kuopukselle riittää tuo suurin koko. Vastaukseksi olen saanut, että eihän se enää silloin olisi Newbie-mallisto, jos koot jatkuisivat suuremmiksi. No, mitä sitten nyt tapahtui? Tuskin naiset täyttävät koollaan Newbien mittoja ja kriteerejä. Vaikka tykkäänkin Newbien tyylistä ja todellakin voisin myös itselläni käyttää joitakin heidän mallistonsa vaatteita ja asusteita, niin miksi nyt vain naiset saivat samisteluvaatteet tyttöjen kanssa? Miksei yhtä lailla myös pojat ja isät tai ylipäätään miehet ja isommat poikalapset olisi voineet saada muutaman Newbie-tyylisen vaatteet? Vaikkapa vain sen vaarinpaidan.

Harvemmin täällä blogissa asioista purnaan, mutta tämän koin haluavani sanoa. Ylipäätään poikien äitinä on vuosien saatossa joutunut tottumaan siihen, että vaatevalikoima on huomattavasti tyttöjen valikoimaa suppeampi ja ehkäpä juuri siitä juontaa juurensa tämä harmitukseni.

No, joka tapauksessa pääsen jouluna leikkimään Vihervaaran Annaa uudessa yömekossani ja se kyllä ilahduttaa minua kovasti!

Mukavaa alkavaa uutta viikkoa!

4 comments

 1. Karkki says:

  Hyvää huomenta ja energisoivaa alkavaa viikkoa!
  Minun piti heti tulla kommentoimaan tuota vaatekokojen tuomaa ärsytystä, kun se on meilläkin ns tapetilla. Itseäni harmittaa se, että monet hyviksi kokemistani vaatemerkeistä lopettaa vaatteiden valmistuksen kokoon 152 tai 158 (10-12v). Tähän kategoriaan menevät Po.P, Villervalla jne. Ja sitten ne merkit, joilla koot riittävät, on monesti vähän lapsellisia.
  Pitkän pojan äidillä alkaa pian olla sormi suussa sen suhteen mistä löytää kivoja vaatteita lapselle. Meillä lisähaasteen tuon se, että vaate ei saa tuntua ikävältä iholla. Esim Hampton malliston pehmeys ei ole samalla tasolla Newbie malliston kanssa. Osan housuista vyötärö hankaa kuulemma ikävästi ja paidan kaulan sauma on karhea. Tällä hetkellä pojan kaapista löytyy Zaraa, NameItiä, Noshia, kappaAhlin farkkuja, H&M huppareita, Gappiä, Nextiä ja muutamaa muuta.
  Ja voinko tässä yhteydessä vielä puhua kalsareista? Meillä kelpaa vain semmoinen pidempi lahje (malli jonka pituus tulee selkeästi reidelle reidelle). H&M teki näitä mutta ei enää. Nyt meillä on pieni kriisi tämän suhteen. Mikäli silmiisi osuu tämmöiset n koossa 158/164, saa vinkata.
  Mukavaa viikkoa ja hurjaa ajatella, että ensi viikolla on joulu.

  • Miia says:

   Hei! Hyvä, että jätit kommenttia tästä aiheesta! Tämä oli yksi niistä syistä, miksi alunperin perustin blogin ja jo useamman postauksen olen aiheesta aloittanut, mutta en vaan saa ajatuksiani järkevään muotoon “paperille”. Voin siis kertoa, että jaan tuskasi ja nyt jo kolmannen pojan kohdalla. Erityisesti harmitti nyt viikonloppuna, kun meidän 11-vuotiaalla oli ehkäpä kolmatta kertaa jalassa uudet toppahousut ja eikös vaan polvi puhki. Sanoinkin miehelleni, että tässä on syy siihen, miksi olen joka vuosi ostanut ne kalliit POPin ulkkarit, koska ne todellakin ovat kestäneet ehjinä koko talven ja yleensä vielä siirtyneet seuraavallekin käyttöön täysin hyvinä. Jos ulkohousut on puhki alle viikon käytön jälkeen, niin kuinka monet housut sitä pitäisikään talven aikana ostaa??? Mutta kun niistä POPin housuista loppuu koot, kuten sanoit, kokoon 152cm. Minkä merkin toppahousut olet löytänyt omalle pojallesi?

   Esikoiselle ostin aikoinaan “alkushokin” jälkeen Zaran, Gapin, Hilfigerin, Gantin ja Espritin vaatteita. Kakkoselle Hilfigerin, Gantin ja KappAhlin Hamptonin vaatteita. Ongelmana tosin ovat yhä housut, koska miesten 31-tuumakoko on hänelle aivan liian iso. Hän käyttääkin monista housuista vielä centtikokoa 170-176cm. Numero kolmoselle on sitten kaikkein vaikeinta löytää tuon koon 152cm jälkeisiä vaatteita, koska hän on atoopikkona tosi herkkäihoinen ja lisäksi hän on luustoltaan veljiään kookkaampi eli malliston pitäisi olla myös hieman väljempää mitoitusta. POPin aikuisten koon raitapaidat ja -housut ovat yksi pelastus, sillä ne eivät kutita ja ne hän kelpuuttaa. Marimekko saattaa myös käydä. Onneksi poika tykkää raidoista. Kalsareiden löytymisen kanssa meinasi jo tulla hiki, kun mitkään eivät käyneet. Hän tykkäsi veljiensä vanhoista Lingon&Blåbärin boksereista, mutta niitä ei enää mistään saa lisää. Lopulta Gantin ja Björn Borgin bokserit kelpasivat, mutta tilasin ne kokoa isompina (sekin muuten voi auttaa tuohon, ettei tunnu “painavan” ihoa vasten). Noista pidempilahkeisista meillä on ollut ainakin Gutzin boksereita, mutta ne on sellaista liukkaampaa materiaalia ja oliskohan S- tai XS-koko niissä pienin. Entä oletko katsonut Sloggin mallistoa? Sieltä voisi myös löytyä. Yksi melko hyvä merkki on myös ollut Schiesser. Niitä sai ainakin ennen Stockalta, mutta nyt olen tilannut ulkomailta. Petit Bateau on ihana ja pehmeä, mutta bokserit olivat aivan liian pientä mitoitusta. Meidän 120cm-kuopuksella on nyt niistä käytössä koko 146/152cm 😀

   Yliesesti vielä: Vaikka esim. Gantin vaatteet ovat hintavampia, olen kuitenkin niitä ostanut aleista, koska ne ovat osoittautuneet sekä kestäviksi että ihoystävällisiksi. Juuri tilasin alakouluikäisille Booztilta -40% alella hupparit joululahjaksi. Etenkin kakkospoika tykkää käyttää Gantin puuvillaneuleita ja niitä olen ostanut myös miehelle. KappAhlin pehmeät ja joustavat farkut (joista muistaakseni tein syksyllä jonkun postauksenkin) meidän 11-vuotias kelpuutti käyttöönsä. Tämä on kyllä selkeästikin aihe, johon blogissa pitäisi tarttua, miten se onkaan niin vaikeaa.

   Toivottavasti joku muukin lukija innostuisi osallistumaan keskusteluun täällä kommenttiosiossa.

   • Karkki says:

    Kiitos vastauksesta <3 Minä ainakin toivon postausta aiheesta poikien vaatteet, koot ja mistä hankkia. Hyvä teema alkuvuoteen 🤩
    Meillä on nyt käytössä viime vuoden Reiman toppahousut. Nämä oli semmoiset joissa polven alue oli vahvempi ja hyvin ovat kestäneet. Myyjän vinkistä ostin leveämpää mitoitusta, joten sen vuoksi näyttävät menevän vieläkin. Reiman vaatteissa mun mielestä koot ovat reiluja ja ne menee aina 164 cm asti.
    Täksi talveksi ostin HellyHansenin toppikset mutta materiaali ei oikein vakuuta minua, joten saas nähdä miten kestävät.
    Kiitos kalsari vinkeistä. Pitääkin heti googlata. Ja juuri noita Kappahlin pehmeitä farkkuja meiltäkin löytyy useammat.

    Vinkkinä teidän atoopikon vaatekaappiin, katso Noshin valikoima. Sieltä löytyy muutamia raitapaitoja. Itse käytän heidän vaatteita kotona (tunikat + leggarit) ja laatu on hyvä ja puuvilla pehmeää. Toki tässäkin merkissä tytöille valikoima on paljon parempi kuin pojille.

    Olisiko muilla lukijoilla vinkkejä jaettavaksi?

    • Miia says:

     Kiitos tuosta Nosh-vinkistä! Muutamia kertoja olenkin ollut aikeissa tilata heiltä, mutta sitten on jäänyt. Pomp de Luxilta meiltä löytyy myös joitakin vaatteita koossa 158/164cm, mutta siihen loppuvat sielläkin koot. Juuri tuo 11-vuotias poika tykkäsi kovasti nimenomaan PDL:n uimashortseista viime kesänä. Alusvaatteita sen sijaan en ole heiltä koskaan tilannut. Kiitos Reima-vinkistä! Mielestäni jo katsoin heidän valikoiman, mutta joku ongelma siinäkin oli. Olikohan se leveämpi malli vain lasketteluhousuille vai miten. Pitää vielä tarkistaa. Travallelta olisin tilannut, mutta yllätyksekseni he olivatkin lopettaneet toimintansa. Harmittaa, etten jo viime vuonna tilannut isompia kokoja jemmaan.

     Pitääpä jäädä jälleen miettimään tuon postausaiheen toteuttamista. Jos koosta 152cm kokoon 158cm ja 164cm siirtyminen on vaikeaa vaatteiden löytymisen suhteen, niin seuraava haasteellinen vaihe on silloin, kun pitäisi siirtyä centtikoista miesten kokoihin. Siihenkin olen nyt jo paremmin lapsen/nuoren kanssa törmännyt. Puhumattakaan kengistä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *