Joulukuun kahdeskymmenestoinen: Puurolle!

Sain syksyn aikana ajatuksen tämän vuotisen joulunpöydän kattamisesta. Ostin aikoinaan esikoisen rippijuhliin Balmuirin valkoisen pellavapöytäliinan. Sen jälkeen liina on ollut meillä käytössä lähes kaikissa juhlissa. Liinan on mielestäni ajaton, pelkistetty, mutta samalla juuri siitä syystä kaunis ja värinsä puolesta käy pohjaksi kaikelle. Ensimmäisinä jouluina tässä kodissa käytin silloisen pellavapöytäliinan päällä poikittain pöydän toiselta lyhyemmältä sivulta toiselle sivulle meneviä punaisia sydänkirjailtuja pellavakaitaliinoja. Poikittaiset kattausliinat ovat siis olleet meillä aiemminkin käytössä eli sinänsä idea ei ole mitenkään uusi. Sain siis ajatuksen hankkia täksi jouluksi pöydän yli poikittain meneviksi liinoiksi konjakin väriset pellavaliinat. Koska niitä ei löytynyt, sain mieleeni vohvelikankaisen pinnan ja lähdin etsimään liinoja uudella hakusanalla. Löysinkin Anno Collectionin -sivuilta Kumpu-pyyhkeet värinä konjakki. Valitettavasti ne näyttivät nyt olevan loppu. Päädyin odottamaan mahdollista Black Friday -tarjousta ja voi mikä onni ja ilo, kun huomasin juuri nuo toivomani väriset pyyhkeet -50% alennuksessa. Alunperin olin ajatellut ostaa pyyhkeitä neljä tai viisi, mutta tarjouksen vuoksi päädyin ostamaan niitä seitsemän. Ajattelin nimittäin, että ne voisi myöhemmin ottaa pyyhekäyttöön.

Toimitus oli nopea. Jokainen pyyhe oli pakattu yksittäin läpinäkyvään pussiin. Avatessani pussin, nenääni tuli hieman pistävä haju, ilmeisesti jostain käsittelyaineesta. Olen erittäin herkkä hajuille, joten joku muu ei olisi tuohon ehkä edes reagoinut. Hajua voisi ehkäpä kuvailla sellaisena “teollisena”. Pyyhkeet kuitenkin tuntuivat käteen jo siinä vaiheessa pehmeiltä ja päätin laittaa ne pesukoneeseen. Pesun myötä haju poistuikin kokonaan. Laittaessani pyyhkeitä pesuun, jääkarhupoikani näki pyyhkeet ja sanoi: “Äiti, ihanat pyyhkeet! Mä tykkään tuosta pinnasta.” Kerroin sitä kutsuttavan vohveliksi. Konjakki väri ei ehkä kuitenkaan kuvaa tätä väriä luonnossa, vaan kyseessä on mielestäni lähempänä “hunajaa” oleva sävy, mutta kaunis sekin.

Tänä jouluna syömme varsinaisen jouluaterian vanhempieni luona, mutta joulupäivinä sitten kotona. Aiemmin söimme kotona heti aamulla riisipuuroa, mutta sittemmin riisipuuro on siirtynyt vasta lounasaikaan, mikä on tuntunut hyvältä ratkaisulta. Kenenkään ei tarvitse herätä aikaisin keittämään puuroa ja puurolounaalla pärjää aivan hyvin, koska myöhemmin iltapäivällä on tiedossa runsas jouluateria. 

Eukalyptuksen oksia on tulossa tänä vuonna paitsi joululahjoihin, niin myös kattaukseen ja muuallekin koristeeksi (haen ne muualle tulevat vasta maanantaina, joten vielä en voi niitä kuvata). Varsinaisille joulupäivän aterioille ajattelin laittaa jokaiselle ruokalautaselle valkoisen ruokaliinan ja sen ympärille konjakinruskeaan satiininauhaan käärityn pienen eukalyptuksen oksan.

Käytämme puurokulhoina näitä Pentikin jo lopetetun Halla-sarjan korvallisia lautasia. Valitettavasti meillä on näitä vain kuusi kappaletta, joten jos joku tietää mistä voisin ostaa (käytettynä) muutaman kulhon lisää, niin kerrothan ihmeessä! Näistä kulhoista on tullut todelliset joulupuurokulhot, sillä käytämme niitä ainoastaan jouluaattona, vaikka tekisimmekin riisipuuroa joskus muulloinkin.

Puurokulhona käytämme saman sarjan kulhoa, mutta kuvassa näkyvää isompaa. Muistelisin, että kulkuspäinen puinen puurokauha on myös Pentikin valikoimista, mutta varmaankin jo yli 20 vuoden takaa. 

Maustekulhot ovat Iittalan Kastehelmi-sarjaa ja niissä olevat lusikat puolestaan Hackmanin glögilusikat vuosien takaa.

Meillä jokaisen puurosta löytyy manteli. Niin ikään Black Fridayna tilasin mantelipalkintoja ajatellen kauniita ruosteenruskeita ja valkoisia paperikuusia ja -palloja, joita olin aikonut käyttää myös joulukattauksessa. Eipä vain ole tuota pakettia saapunut eikä kyselyihini ole vastattu 🙁 Joku suklainen palkinto saattaa sen sijaan olla luvassa 😉

Puuroon voi kukin makunsa mukaan ripotella vähän sokeria ja kanelia tai lorauttaa tilkan maitoa.

Varsinaiselle aterialle pöydän kumpaankin päähän tulee haarakyntteliköt. Jouluna kynttilöitä ei voi koskaan olla liikaa. Tarkistinkin juuri kynttilävarastoani. Muistan nimittäin erään joulun, kun kruunukynttilät loppuivat kesken kaiken eikä niihin aikoihin kaupat olleet auki kuten nykyään. Muistan myös jouluja, jolloin nimenomaan Havin kruunukynttilät loppuivat myös kaupoista. Jouluisin poltan tavallisten pöytäkynttilöiden lisäksi myös tuikkuja ja kruunukynttilöitä kotona ollessa varhaisesta aamusta nukkumaanmenoon asti.

Millaiselta teidän joulukattaus näyttää tai millaiset ovat suunnitelmat sen osalta? Enää kaksi yötä…

2 comments

 1. Karkki says:

  Hei Miia,
  Kävin jouluostoksilla (kuten joka joulu) sukulaisvierailun lomassa ihanassa Hushållska liikkeessä Forssassa ja siellä yksi asiakas kaipaili Hallaa. Myyjää totesi sarjan olevan lopetettu mutta sarjan tuotteita löytyy hyvin kirpputoreilta (ainakin kuulemma Astiataivas). Itse ostan mm vanhaa Arabiaa paikasta Laatutavara eli sekin online valikoimaa kannattaa kurkata.

  Ihanaa, rauhallista ja leppoisaa joulua sinulle ja perheellesi <3
  Karkki

  • Miia says:

   Kiitos Karkki tästä vinkistä! Täytyy ehdottomasti katsoa Astiataivaan anti. Torista jo yritin etsiä, mutta ilman tulosta. Saimme aikoinaan häälahjaksi paljon Hallaa ja täydensimme sitä aina esimerkiksi ristiäisten ja muiden perhejuhlien merkeissä. Anu Pentik oli luvannut, että Hallaa ei koskaan lopeteta, mutta niin sitten kuitenkin kävi.

   Oikein ihanaa joulua sinulle ja perheellesi!

   T. Miia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *