Joulukuun kahdeskymmenesensimmäinen: Joulukirjani

Ostin tämän Marimekon A4-kokoisen Muija-kuosisen kovakantisen muistikirjan ennen ensimmäistä jouluamme nykyisessä kodissamme. Kyseessä oli vuosi 2004. Esikoisemme oli silloin neljävuotias ja pikkuveljensä yksivuotias. Aloitin joulun suunnittelun toisinaan jo kesällä. Esimerkiksi vuodelta 2008 ensimmäinen joulukirjamerkintä on tehty jo 15.6.2008. 

Uuden joulun suunnitelmat aloittaa aina kansilehtinen, johon olen kirjoittanut vuoden ja järjestysluvun täällä vietetylle joululle. Toisinaan siinä lukee myös perheenjäsenten nimet ja iät, erityismaininnan on saanut ensimmäistä jouluaan viettävä vauva.

Joulukirjaa selatessani huomasin valitettavan tosiasian: kirjan sisältö on sen verran salaista, ettei sieltä voinut juurikaan ottaa kuvia 😉 Pidin kovasti näistä Marimekon kovakantisista vihoista – käytin niitä vuosien ajan myös suunnittelukirjoina töissäni – harmikseni ne on kuitenkin lopetettu. Yksi hyvä ominaisuus oli nämä puhtaat sivut ilman viivoja ja ruudutuksia. Se antaa paljon paremmat mahdollisuudet suunnittelulle, koska sinne voi välillä vaikkapa piirtää, liimata tarroja ja muita kuvia sekä kirjoittaa vinottain, poikittain tai miten tahansa. 

Olen pyrkinyt tallentamaan joulukirjaani vuodesta toiseen toistuvat leivontaohjeet. Tämä ystävältäni saatu glögikakun ohje on yksi niistä ja sen toteuttaminen on mieheni vastuulla. Vilja-allergiani puhjettua tämän leipominen onnistui vaihtamalla vain piparkakut gluteenittomiksi. Glögikakku on alunperin tarkoitettu jouluaterian jälkeiselle kahville, mutta monesti käy kuitenkin niin, ettei kukaan enää vain yksinkertaisesti jaksa syödä mitään, jolloin kakun korkkaaminen siirtyy suosista joulupäivälle. Ette muuten voi arvatakaan, kuinka monta kertaa glögi on päässyt loppumaan kaupoista ennen joulua ja mistä kaikkialta sitä on silloin metsästetty! Juuri eilen muistin taas tämän asian. Emme ole vielä tehneet joulunajan ruokaostoksia, joten katsotaan miltä kaupan glögihyllyt näyttävät tänä vuonna…

Kuten jo tuossa yllä vihjasin, ei noita Marimekon vihkoja enää valmisteta. Kolmentoista tässä osoitteessa vietetyn joulun jälkeen ensimmäinen joulukirjani täyttyi ja oli pakko ottaa käyttöön uusi – ei niin hyvä – kovakantinen vihko. Vanha vihko kulkee tosin yhä rinnalla, koska sieltä löytyy monta tärkeää perinnettä tai muuten vain hyväksi havaittua asiaa. Nyt alkoi siis jo kolmas joulu kera uuden joulukirjani.

Joulukirjaani kirjaan muunmuassa:

Tänä vuonna tilasin Adlibrikseltä erillisen Joulun muistilistat -kirjan. En ole vielä kirjoittanut kirjaan mitään, sillä ajattelin ensin käyttäää sitä vain asioiden jäsentämiseen ja suunnittelun pohjaksi. Kirjassa on nimensä mukaisesti erilaisia otsikoita muistilistojen tekemiseksi. Kaikki otsikot on kolmeen kertaan eli kirjaa voisi käyttää vaikkapa kolmen vuoden ajan tekemällä listat aina uudelleen joka jouluksi. Toisaalta tietyt listat säilyvät samanlaisina vuodesta toiseen ja jos esimerkiksi käyttää muistiinpanojen kirjoittamiseen lyijykynää, kuten minulla on tapana, voi listoja helpommin muokata seuraavana vuonna. Toisaalta tykkään siitä, että joulukirjassani on tallessa myös kaikki vanhat listat sellaisenaan ja eipä esimerkiksi lahjalista voisi toistua vuodesta toiseen samana, ei ainakaan sisällöllisesti, henkilöiden osalta ehkä. 

Adlibriksen sivuilla kirjaa on kuvailtu näin:
“Joulun muistilistat -kirjan avulla pidät mielessä kaiken, mitä sinun täytyy hankkia, tehdä ja järjestää onnistuneita juhlapyhiä varten. Merkitse kirjan sivuille muistiin kotiaskareet, hankittavat lahjat, lähetettävät joulukortit, ruokalistat, joulubudjetti ja monta muuta asiaa, joiden avulla teet joulustasi onnistuneen. Listojen avulla helpotat myös seuraavien joulujesi suunnittelua, sillä tässä kirjassa saat pidettyä tallessa kaiken tarvittavan. Kun samoja asioita ei tarvitse miettiä moneen kertaan, voit keskittyä tärkeimpään eli joulun tunnelmasta nauttimiseen.”

Tämä joulukirjat -kohta ilahdutti minua kovasti. Kuten olen kertonut, annamme lapsille joka vuosi yhdeksi joululahjaksi “kirjakassin”. Lisäksi joulun aikaan kuuluu tärkeänä osana jouluaiheisten kirjojen ja satujen lukeminen.

Tapaatteko te tehdä listoja joulujutuista? Eli muutakin kuin kauppa- tai ostoslistoja. Olisko teillä vinkata jotain muuta tapaa listojen tekemiseen ja säilyttämiseen?

Viimeisen parin viikon ajan huomaan menneeni illalla vuoteeseen kera joulukirjojeni. Lisäksi minulla on pienen pieni käsilaukkukokoa oleva muistivihko, jonne siirrän kutakin kauppakäyntiä varten hoidettava asiat joulukirjastani. Mieltä helpottaa, kun saa vetää listoistaan yli jo hoidettuja asioita ja konkreettisesti nähdä niiden vähenevän. Siksi tykkään aina iltaisin päivittää listojani ja valmistautua seuraavaan päivän rauhasta käsin 🙂

2 comments

  1. Rouva H says:

    Kiitos Joulun muistilistat-kirjavinkistä- tilaan kirjan itselleni jo ensi joulua varten. Teen omat joululistani (ruokien tilaukset, lahjalistat, muut muistettavat asiat jne.) kalenteriini ja saan ne siten pois mieleni päältä. Monivuotinen muistikirja on kuitenkin hyvä idea eikä tarvitse sitten penkoa muistiaan edellisen vuoden muistamisista jne.

    • Miia says:

      Juuri niin! Kiva että vinkistä oli hyötyä. Näin näitä muistaakseni myös Suomalaisessa kirjakaupassa, olikohan hinta 12,95€? Tsemppiä ja iloa viimeisten päivien valmisteluihin ennen aattoa ja joulupäiviä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *