Valaita ja kaskelotteja

Kun näin ensimmäisen kerran tämän paidan KappAhlin Newbien mallistossa, tiesin heti, että meidän kaksi nuorinta poikaa ihastuisivat tähän oitis. Kumpikin pojista tykkää paidan väreistä ja erityisesti ekaluokkainen on hyvin kiinnostunut kaikesta luontoon ja eläimiin liittyvästä.

Itsekin ilahdun aina, kun löydän jonkun kivan pojille sopivan kuosin. Tällaiset hempeät värit ja lempeät kuviot ovat enemmän mieleeni kuin tummat, räiskyvät ja pelottavat värit tai kuvat. Vuosien saatossa juurikin monet mereen liittyvät kuvat ovat olleet kivoja, kuten ankkurit ja purjeveneet ja nyt nämä. Kuumailmapallot, vanhanajan lentokoneet ja tietysti tähdet ovat kestäneet aikaa. Eläinkuosit ovat usein lasten suosikkeja.

Hieman vain jännitin, riittääkö tuo suurin koko (tuplakoko 122/128cm) enää seitsemänvuotiaalle, joka oli viimeisimmän mittauksen mukaan 128cm pitkä. Kun näin paidat liikkeessä, huomasin heti, että ne ovat reilua mitoitusta, joten uskalsin ostaa. 

Oletteko muuten koskaan ihmetelleet sitä, että miten hyvin sitä pystyykään arvioimaan jonkun vaatteen sopivuutta omalle lapselleen. Jotenkin ymmärrän tuon “näppituntuman” vielä silloin, kun on kyseessä vauva, jota tulee pidettyä paljon sylissä, mutta että se sama tuntuma säilyy isompiin lapsiin asti. Itse jaksan aina hämmästellä sitä. Lisäksi arviointikyky kokojen suhteen toimii, vaikka lapsia olisi useampikin. Jännä juttu.

Mittaillessani näitä paitoja (silmilläni) huomasin heti myös sen, että koko 110/116cm näytti vielä isolta kuopukselle. Koko 98/104cm puolestaan olisi ollut sopivampi. Poika on kuitenkin jo lähes 110cm pitkä,joten tuntui hullulta ostaa enää tuota pienempää kokoa, etenkin kun siinä koossa olevia paitoja on jo riittävästi. Päädyin siis ostamaan hänelle tuota isompaa kokoa. Paita voi vaikka rauhassa odotella jemmassa syksyä.

Sen verran uunituoreista paidoista on tällä kertaa kyse, etten ehtinyt vielä käyttöönottopestä niitä, joten en osaa sanoa, kutistaako pesu niitä vähänvai ei lainkaan. Joka tapauksessa ekaluokkalaiselle näytti hihoissa olevan jopa hieman varaa, joten elän toiveissa, että paita sopisi vielä syksylläkin.

Itse olen tummien farkkujen ystävä, mutta vähitellen olen alannut lämmetä myös kauniille vaaleansiniselle pesulle. Liekö kevään vaikutusta?
Tämä Newbien paita sointui ainakin tosi hyvin näiden Polarn och Pyretin pehmeiden farkkujen kanssa.

Collegehousujen (on meillä niitäkin) sijaan suosin pikkupoikien koulu/päiväkotihousuina tällaisia pehmeitä ja rentoja farkkuja, joissa on useimmiten resorit tai kuminauhat lahkeiden suissa. Ne helpottavat haalarin tai ulkohousujen pukemista sisähousujen päälle. Farkut eivät ala pussittaa samalla lailla ja yhtä nopeasti kuin collegehousut, vaan pysyvät pidempään siistimpinä. Siksi tykkään niistä enemmän. Näillä farkuilla koululaiset voivat hyvin myös kirmata välituntileikeissään sitten kun ei enää tarvitse käyttää erillisiä ulkohousuja sisähousujen päällä.

Vinkkinä vielä, että loppukesän alennusmyynneistä tekee aina hyviä löytöjä tulevaksi lukuvuodeksi. Ostin esimerkiksi näitä POPin farkkuja useammassa koossa jemmaan silloin kun sai  normaalin -50% alen lisäksi vielä -20% lisäalen. Läpi vuoden vastaavaa mallia saa edullisemmin esimerkiksi KappAhlin ja Lindexin mallistoista. POPin farkut ovat ainakin meidän käytössä osoittautuneet laadukkaiksi sekä kestoltaan että ennen kaikkea siinä, että ovat pehmeitä ihoa vasten eivätkä kutita atoopikkoakaan.

Jemmasta löytyneet vuosien takaiset Lingon&Blåbärin haisukat valikoituvat valaan kaveriksi. Niin, minähän puhuin valaspaidoista, mutta luontodokumentteja ahminut ekaluokkalaiseni oikaisi asian hyvin ystävälliseen sävyyn ja sanoi: “Äiti, musta tuntuu, että tuo vois kyllä olla kaskelotti.” Sain selkeät perustelut asialle ja kun myöhemmin yksin ollessani vielä asiaa selvitin, löytyivät kaikki samat tuntomerkit myös netin tietosivuilta. Paidassa komeilevatkin siis kaskelotit kulmikkaine päineen. Kaskelotti on hammasvalaista suurin ja koiras kasvaa noin 16 metrin pituiseksi.

Erityisesti kuopus on ihastunut Benji Daviesin uudehkoon kirjasarjaan, joka kertoo Toivo-nimisestä pojasta. Meillä on tästä alkuperäiskieleltään englanninkielisestä sarjasta suomennetut kirjat
Toivo ja valas sekä Toivo ja talviyö. 

Käydessäni Akateemisessa kirjakaupassa, huomasin,
että sarjaan on ilmestynyt yksi uusi kirja suomennettuna.
Sitä, ja saman kirjailijan toista uutuutta, ajattelin meille sopiviksi kesälomakirjoiksi.

Newbien kaskelottipaita löytyy täältä. Hinta on mielestäni melko edullinen (13€) ja useinhan KappAhlilla on alekampanjoita. 

Pehmoinen valas (vai kaskelotti???, kulmikas pää näköjään silläkin) on Fabelabin. Kuopus sai sen joululahjaksi yhdessä tuo kirjan kanssa. 

Muovivalas on puolestaan Schleichin.

Toivo ja valas -kirja löytyy ainakin täältä.

2 comments

    • Miia says:

      Kiitos kiinnostuksesta. Nuo valaspaidat olivat niin reilua mitoitusta, että kuopuksella on yhä käytössään tuo 110/116cm koko. Sitten kun siirtyy seuraavaan kokoon eli veljensä vanhaan 122/128cm paitaan, niin tuo pienempi vapautuu. Onkohan se teille vielä silloin hyvä koko?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *