Joulukuun viides: Äidin kahvihetki kera joululehtien ja -kirjojen

Kuten viime talvena kerroin Pinterestin, Instagramin ja blogien lisäksi etsiväni lastenhuoneisiin inspiraatiota lehdistä ja kirjoista, niin sama pätee myös jouluun. Hiljainen talo, kahvikuppi ja pino joululehtiä. Ensin pino vanhoja ja sen jälkeen muutama uusi.

Jep. Nyt saa nauraa! Ensimmäiset joululehteni vuodelta 1994! Hinta 29,90 markkaa/kappale. Muistan miten ystäväni vihjasi, että kauppaan on tullut joululehtiä. Kai niitä oli ollut sitä ennenkin, mutta vasta nyt ne tuntuivat tärkeiltä. Tuskin mitään muita lehtiä olen selannut ja lukenut niin paljon kuin näitä. Monena vuonna tuon “ensimmäisen joulun” jälkeenkin kaivoin aina juhannuksen aikana nämä samat lehdet esille ja virittäydyin joulun tunnelmaan. Vuosi vuodelta joululehtien pino kasvoi kahdella tai kolmella numerolla per vuosi. Nyt kun vuosien jälkeen kaivoin nämä lehdet esille suurella tunnelatauksella varautuneena, tunne olikin täysin toinen. Apua! Miksi olen näitä säästänyt? Ihan kamalia. Suttuisia kuvia, ei mitään kauniita koteja jne. No, ainakin nämä ovat takuuvarmasti asiansa ajaneet. Hämmentävää silti, että sitä kuvittelee joulun pysyvän vuodesta toiseen samana, mutta nämä osoittavat, ettei niin ole, ei ainakaan ulkonaisesti. Sisäisesti joulun sanoma tosin on säilynyt samana jo yli 2000 vuotta ja hyvä niin, sehän joulussa kuitenkin on se kaikkein tärkein asia.

Taisin jossain vaiheessa myös vihjata, että “jouluoloni” on ollut kateissa jo joitakin vuosia. Sitä etsiessäni otin jo hyvissä ajoin esille kaikki Lantlivin joululehdet. Vanhimpia voisi näistäkin jo heittää pois, mutta täytyy sanoa, että yllättävän hyvin nämä 2000-luvun lehdet ovat kestäneet aikaa ja saavat laskeutumaan joulun tunnelmiin.

Tapaatko sinä heittää vanhat lehdet aina pois vai säilytätkö niitä? Käyn yleensä tietyn väliajoin (kun lehdet eivät enää mahdu hyllyyn) lehdet läpi. Otan talteen tietyt jutut ja muuten heitän lehden pois. Jotkut lehdet tosin olen säästänyt kokonaan, koska niissä on “jotain tiettyä”. Esimerkiksi muutama lehti meidän rakennusajalta, joista tuli minulle tosi tärkeitä ja jotka antoivat suunnan talomme sisustukselle, värimaailmalle jne. Tiettyjä lehtiä olen toistaiseksi säilyttänyt vuosikerroittain, kuten tätä Lantliviä, Novitaa, Jeanne d’arc livingiä, Koti ja keittiötä… Ensi kesänä saattaisi olla paikallaan käydä jälleen lehtiä läpi ja laittaa pois niitä vanhimpia vuosikertoja. Minulla on lehdille varattuna tietty tila kirjahyllystä ja silloin kun tila täyttyy, on heitettävä vanhoja pois. Koen kuitenkin myös niin, että lehdet ovat melko arvokkaita heitettäväksi kertalukemisen jälkeen pois. Tai sellaiset luettavat lehdet heitänkin, mutta katseltavat ja inspiraatiota tarjoavat koen tarpeelliseksi säästää. Josko ennen joulua selaan joululehtiä, niin vastaavasti kesän alussa selaan läpi vanhoja kesälehtiä jne. Sama koskee sisustuskirjoja.

Otan mielelläni vastaan vinkkejä tunnelmallisista ja inspiroivista joulukirjoista! Toisinaan – etenkin jos tilaa sisustuskirjan nettikaupasta, voi valinta olla täysin väärä. Paikallisessa kirjakaupassa ei ole kovin hyvä valikoima ja siitä syystä usein turvaudunkin nettikauppoihin. 

Tänä vuonna olen käynyt lukemassa joululehtiä kirjastossa ja osatnut itselleni vain muutaman jostakin erityisestä syystä. Lantliv on tähän asti ollut takuuluotettava joulutunnelman ja inspiraation luoja, joten sen ostin.

Unelmien joulun ja Vakren ostin oikeastaan vain kauniin Tine K:n kodin vuoksi. Glorian kodin kauneimmat joulukodit -lehdessä puolestaan oli muutaman suomalaisen blogistin kauniit joulukodit (Home via Laura ja Uusikuu). Lisäksi sain vahvistuksen erääseen mielessäni muhineeseen kattausideaan Vakre-lehdestä. Jos se toteutuu, niin palaan siihen vielä myöhemmin erillisessä postauksessa.

Inspiraatiorikkaita kahvi/tee/glögihetkiä teidän joulunalusaikaanne!

Viime vuotiseen äidin glögihetkeen voit palata linkistä. Postauksessa vilahtava kahvikakku on tällä kertaa äitini tekemä. Reseptin löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *