Hatturasiat kuistilla

Meillä on kuistilla pieni hattuhyllyllinen naulakko poikien vaatteille. Kahden pojan aikaan tällä samalla pienellä seinänpätkällä oli isäni tekemät heinäseivästikkaat, joiden poikkipuiden päihin sai sopivasti roikkumaan poikien takit. Toiseen reunaan toisen ja toiseen toisen. Ulkohousut ja haalarit puolestaan oli helppo laittaa tikasaskelmien päälle. Kun poikasten määrä lisääntyi, aloin kaipaamaan hieman toisenlaista systeemiä. Lopulta löysin tämän naulakon Kaunis pieni elämä -shopista. Se oli kuin tehty tälle paikalle ja tähän käyttöön eikä vaan täsmämitoituksensa vuoksi, vaan myös siinä, että tässä on sekä etualalla (hattuhyllyn pohjasta) viisi koukkuparia että taka-alalla samaiset viisi koukkuparia eli täsmämitoituksella viiden veljeksen käyttöön 😉 Näistä kuvista tosin näkee, että esikoinen on muuttanut pois kotoa ja hänen naulakkonsa on jäänyt tyhjäksi.

Etukoukuissa roikkuu yleensä päivittäisessä käytössä olevat takit ja ulkohousut/haalarit. Takakoukuissa puolestaan säilytetään esimerkiksi toppaliivejä. Aiemmin siellä pidettiin talvikaudella myös duffeleita, mutta niiden kaivaminen edessä olevien paksujen toppavaatteiden takaa osoittautui liian hankalaksi, joten siirsin duffelit eteisen peilikaappiin henkareille. Tätä naulakkoa vastapäätä on pieni kolmen koukuinen puinen nallenaulakko, jossa roikkuu yleensä pikkupoikien kaupunkitakit. 

Rakkaudesta rasioihin voit lukea vaikkapa täältä ja täältä. Tämän naulakon hyllyn päällä hatturasiat ovat päässeet aivan oikeaan käyttöön eli nimenomaan hatturasioina. No, harvemmin niissä on sellaisia hattuhattuja, mutta päähineitä joka tapauksessa. Näissä rasioissa säilytetään poikien niinsanottuja kaupunkilakkeja ja -huiveja. Vaihdan rasioiden sisällön aina sesongin mukaan eli tässä olen juuri järjestänyt niihin talvilätsät, -pipot ja paksummat huivit. Monesti – etenkin näin talvisesongilla – paksut huivit saattavat olla pinossa jonkun rasian päällä, koska ne on siitä helpompi ottaa ja koska ne eivät paksuutensa vuoksi mahdu rasioihin kaikki kerrallaan.

Nämä hatturasiat olen ostanut tamperelaisesta Miraakkelista. Samanlaisia rasioita – eri kuoseilla ja koissa – meiltä löytyy muualtakin talosta, erityisesti lastenhuoneista. Ne ovat mielestäni mainioita säilytyspaikkoja monille pikkutavaroille ja lisäksi sisustuksellisesti katseenkestäviä 😉 Tällaiset rasiat pitävät myös huolen siitä, että vaikkapa tietyt lelut säilytetään juuri tietyssä rasiassa, josta ne on helppo löytää leikkiin ja vastaavasti helppo leikin jälkeen kerätä takaisin paikoilleen. 

Talvisesongilla naulakkohyllyn reunalle sopii istumaan Mailegin talvipupupariskunta ja

kevätkesäsesongilla puolestaan tämä kesäpupupariskunta.

Hatturasioissa säilytettävistä asusteista olen kertonut muunmuassa tämän talven ulkovaatepostaussarjan kaupunkitalvitakkipostauksessa. Myöhemmin on tarkoitus julkaista tuohon postaussarjaan vielä kaksio uutta osiota, joissa kummassakin näkyy asusteita näistä hatturasioista.

Kuistilla on hatturasianaulakkoa vastapäätä penkkiä, joiden kolmessa laatikossa säilytetään pikkupoikien muita asusteita. Tästä välikausivaatepostauksesta näet millä tavalla ne on järjestetty jokapäiväiseen käyttöön.

Eräs lukijani kysyikin, miten säilytämme kaikki ei meineillään olevien sesonkien vaatteet tai ylipäätään seuraavaa poikaa odottavat vaatteet. Tässä vielä teille muillekin lukijoille kahdesta eri kommentistani yhdistetty vastaukseni, ellette ole sitä vielä nähneet: 

Meillä on koko talon kokoinen vintti, jossa säilytetään lapsille pieneksi jääneitä vaatteita seuraavaa veljeä varten. Mies on ottanut vastuulleen kuskata tavaroita vintille ja sieltä alas. Hänellä on siellä aivan omat systeeminsä järjestyksen suhteen. Vaatteet pakataan pääasiassa muovilaatikoihin, mutta ulkovaatteita myös pukupusseihin ja kestäviin jätesäkkeihin. Säkkien päälle mies yleensä kirjoittaa lapun, jossa on kerrottu juuri siinä säkissä olevat vaatekappaleet (esim. POP, talvitakki, 146cm, vihreä jne.). Välillä hän ihmettelee, miten voin muistaa kaikkien vanhojen vaatteiden olemassaolon, kun pyydän hakemaan vintiltä jonkun täsmävaatteen. Hyvä muistini auttaa myös alennusmyynneissä, koska useimmiten muistan, mitä kokoa tai vaatelajia pitää kenellekin etsiä ja mitä on jo valmiina. Asusteet sen sijaan säilytän kuistin tankovaatekaapin ylähyllyillä laatikoissa ja kaapin päällä rottinkoreissa. Olen lajitellut nuo asusteet niin, että yhdessä laatikossa on kaikki hanskat, sormikkaat, lapaset jne. Yhdessä laatikossa puolestaan kaikki pipot. Kolmannessa laatikossa on lippikset, kesähatut ja huivit. Välttämättä ei tarvitse ottaa kerralla kuin tietty laatikko alas. Olen vielä kirjoittanut laatikoiden päihin tussilla sisällön, jos en sattuisi muistamaan missä kolossa mikäkin vaate on. Juuri otin noista laatikoista ja koreista käyttöön talviasusteet ja pakkasin niihin kesän ja välikauden. Kenkiä säilytetään kuistin ja eteisen liukuovikaappien (tankovaatekaapit) alaosissa sekä osittain myös vintillä ja varastossa. Tietyt vuodesta toiseen veljeltä toiselle siirtyvät kestovaatteet/klassikot, kuten duffelit, välikausi- ja talvikaupunkiparkatakit, tikkitakit ja windfleecet säilytän eteisen tankokaapissa ja pikkuvaatehuoneen tangolla. Hieman siis samaan tyyliin kuin ”satukaapissa” kauluspaitoja, liivejä, chinoja jne.  Silloin kun meillä oli kolme pientä lasta samaan aikaa ja kaksi hieman isompaa ja vaatekoot vaihtuivat tuon tuostakin, ei meillä ollut aikaa eikä voimia laittaa vaatteita vintille kokojen mukaan. Vieläkin sieltä saattaa löytyä laatikko/säkki, jossa on neljää eri vaatekokoa. No, siitäkin vaiheesta selvittiin. Nyt olen iloinen, kun kuopuksen vaatteita ei tarvitse enää viedä vintille ja jotkut laatikot ovat sen myötä jääneet jopa tyhjiksi. Toivoa siis on, että vaatteet vähitellen vähenevät 😉

Miten teillä säilytetään eri sesonkien vaatteita tai nuorempaa sisarusta odottamaan jätettyjä vaatteita?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *