Adventtikalenterina taskukalenteri legoilla

Olen joinakin vuosina koonnut lapsille joulukalenterin tähän (tai vastaavaan) Mailegin taskukalenteriin. Yhtenä vuonna meidän nykyinen tokaluokkalainen sai tämän samaisen kalenterin “luukuista” Sylvanian Families hahmoja ja tarvikkeita. Olin koonnut kalenteriin kaikenlaisia talviaiheisia juttuja, kuten suksia, luistimia, lämpimiä vaatteita ja joitakin eläinhahmoja. Jouluaattona silloin kolmevuotias (muistaakseni) sai sitten lahjaksi Sylvien “pandatalon” kera pandaperheen eli hirsitalon riippumattoineen ja talvisine tunnelmineen. Samaan leikkiin pystyi sitten ottamaan nuo kalenterista tulleet yllätykset. Samalla idealla yksi lapsista sai kalenterin taskuista Mailegin pikkuhiiriä tarvikkeineen ja aattona paketista paljastui hiirten juustotalo.

Palapelit ovat myös hyvä joulukalenteri. Riippuen palojen määrästä, niitä voi ripotella luukkuihin niin, että palapeli rakentuu vähitellen ollen valmis aattoaamuna. Lapsi näkee palapelistä konkreettisesti, miten lähellä aattoa ollaan. 

Joinakin vuosina tein kalenterin futiskeräilykorteista, joskus tinasotilaista, Tintti-korteista, koulutarvikkeista, Playmobilin seimipakkauksen osista ja milloin mistäkin. Lapsen kasvaessa isommaksi, huomasin, että tyttölapselle olisi ollut huomattavasti helpompi ostaa kaikenlaisia pikkuyllätyksiä kuin pojalle.

 Ompelin vuosia sitten ystäväni kanssa kuusen muotoiset kalenterit, joiden oksille oli kiinnitetty pieniä metallirenkaita. Noihin renkaisiin laitettiin roikkumaan pieniä adventinajan lahjapaketteja. Tuohon  joulukuusikalenteriin tein esikoiselle hänen ensimmäisen joulukalenterinsa ripustamalla renkaisiin pieniä paperipusseja, joihin olin kätkenyt mm. Schleichin eläimiä. Silloin elettiin vielä aikaa, jolloin leluja vasta vähitellen keräiltiin ja niitä oli ihan järkeväkin ostaa. Nyt kun lapsia on viisi, on leluja ja kaikenlaista tavaraa kertynyt valtavasti eikä niinkään ole tarvetta “kerätä” enää mitään. Erityisesti silloin – ja toki muutenkin – saattaa olla järkevää koota kalenteriin viestejä yhteisistä joulun ajan tekemisistä ja vaikkapa “maustaa” niitä uudella piparkakkumuotilla leipomispäivänä tai herkkupussilla jouluiseen perhe-elokuvahetkeen. Vain mielikuvitus asettaa rajat. 

Kysyin tänä vuonna lapsilta, millaisen kalenterin he haluaisivat. Kaksi nuorinta halusi valmiin Legocity-joulukalenterin ja keskimmäinen halusi, että kokoaisin hänelle kalenterin yhdestä legopakkauksesta. Tässä siis myös yksi idea adventtikalenteriksi, jonka olen itsekin muutamia kertoja aikaisemmin toteuttanut. Keskiveli tykkäsi tästä ideasta erityisen paljon ja muistaa yhä, mikä lego viime kerralla rakentui, vaikka siitä on kulunut jo useampi vuosi.

Välttämättä et tarvitse edes erillistä kalenteria, vaan voit ostaa vaikka paperipusseja, jotka numeroit ja kiinnität vaikkapa pyykkipojilla naruun tai keräät numeroidut pussit laatikkoon tai koriin. Itse ostin pieniä minigrip-pusseja, jotka numeroin 1 – 24. Tämän Mailegin kalenterin taskut ovat niille juuri sopivat. 

Ensin piti purkaa legopaketti ja ohjevihkoset.

Sitten vain ohjeiden kimppuun (kolme vihkosta). Jaoin numeroitujen ohjeiden määrän luukkujen (24) määrällä ja sain selville, kuinka monta ohjeen osavaihetta pakkaan yhteen minigrip-pussiin. Kahteen sinsimmäiseen pussiin pakkasin ukkeleiden osat. Ensimmäiseen taskuun laitoin lisäksi ensimmäisen ohjevihkosen ja kaksi seuraavaa vihkosta sellaisiin taskuihin, joissa niiden käyttö alkoi. Tarrat ovat yhdessä taskussa sellaisenaan.

Järjestin pikkupussit itselleni kalenterin tavoin, niin oli helpompi hahmottaa missä mennään. Keräsin aluksi varmuuden vuoksi lego-osat kunkin pussin päälle, jos niitä olisi pitänyt jakaa vielä jotenkin toisin. Vasta kun olin jakanut yhden ohjevihkosen osat, pussitin ne ja laitoin oikeisiin kalenterin taskuihin.

Tämän ikäiselle voi jo laittaa kaikki yllätykset valmiiksi taskuihin, mutta pikkulapselle olen tavannut laittaa vain yhden yllätyksen kerrallaan, että yllätys säilyisi loppuun asti eikä kiusaus muiden taskujen tyhjäämiseen kävisi liian suureksi 😉

Sitten vain kalenteri paikoilleen nallekarhun huoneeseen ja odottamaan joulukuun ensimmäistä päivää. Kuopukselle on tehnyt hieman tiukkaa nähdä yllätykset odottamassa isoveljen kalenterissa 😉 Sekin vahvistaa tuon, että pienemmille lapsille kannattaa kalenteria täyttää vain yksi yllätys kerrallaan.

Minkälaisia yllätyksiä teidän itsetehdyistä kalentereista löytyy tai on joskus löytynyt?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *