Virkattu pupu

Tiedättekö sen tunteen, kun mieleen syntyy joku idea ja se on päästävä heti toteuttamaan? Tämä pupu syntyi niin. Yhtäkkiä “näin” mielessäni kuvan pupusta ja tiesin, että juuri sellaiset puput pitää tehdä tänä vuonna virpomisoksiin. 

Tuumasta toimeen — etenkin kun aikaa virpomiseen ei ollut kauaa. Lankahamsterin kätköt onneksi mahdollistivat mielikuvan toteuttamisen — tai kokeilun — heti.

Päädyin käyttämään paksumpaa puuvillalankaa ja siihen liian pientä 2,5 numeron koukkua saadakseni pupusta mahdollisimman tiiviin ja jämäkän.

Tein aloitussilmukkaan 12 pylvästä, joista ensimmäisen korvasi 2 ketjusilmukkaa. Yhdistin pylväät piilosilmukalla ympyräksi.  Seuraavan kerroksen aloitin kahdella ketjusilmukalla, joka korvasi ensimmäisen pylvään. Sen lisäksi virkkasin 23 pylvästä eli kaksi pylvästä jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen/silmukkaan. Yhdistin pylväät jälleen piilosilmukalla ympyräksi.

Virkkasin kahdeksan ketjusilmukkaa, jonka jälkeen virkkasin niihin seitsemän kiinteääsilmukkaa (ensimmäinen kjs jäi kääntymistä varten väliin). Näin syntyi ensimmäinen korva. Kiinnitin sen piilosilmukalla ympyrään. Tein sen jälkeen vielä neljä piilosilmukkaa ympyrän ulkoreunaa pitkin (pupun korvien välinen päälaen kohta). Sen jälkeen virkkasin toisen korvan kuten ensimmäisen. Kiinnitin korvan piilosilmukalla ympyrään, jonka jälkeen tein vielä yhden piilosilmukan ja päättelin työn. 

Kuten kuvien taustoista huomaat, tein puput kahdessa erässä. Ensin illalla varsinaiset virkkaukset ja sitten aamulla vielä ykstyiskohdat.

Pojat valitsivat lankavarastoni valikoimista pupuille vaaleanpunaiset nenät.
Tein sen “rastilla”.

Silmät syntyivät samalla tavalla, mutta mustalla langalla. Silmiin en kuitenkaan ole tyytyväinen. Kokeilin yhteen pupuun tehdä sellaiset nukkuvan pupun silmät, mutta koska niistä ei tullut heti hyvät ja aikataulu oli tiukka, en ehtinyt kokeilla enempää vaihtoehtoja, joten nyt mentiin näillä “rastisilmillä”.

Virkkasin pupuja kolme eri erää, yhteensä 30. Niihin ripustuslenkkeineen meni kaksi kerää Paris-nimistä valkoista puuvillalankaa. Yksi kerä oli 50 grammaa.

Valmiisiin pupuihin kiinnitin vielä samasta virkkauslangasta ripustuslenkin, jolla pupu voitiin kiinnittää virpomisvitsaan.

Yhteen vitsaan kiinnitettiin 2 – 3 pupua ja sitten vain virpomaan.

Millaisia virpomisoksia teillä tehtiin?

Tänä vuonna pojat lauloivat virpoessaan säkeistön
Jukka Salmisen Pääsiäisen värit -laulusta.
Laulun sanat on tehnyt Leena Tiilikka.

Pääsiäisen värit

1. Virpojien vitsakimput kirjavina kukkivat.
Mistä niihin värin saivat lasten sormet sukkelat?
Auringolla hallussaan on kirjo koko paletin.
Pääsiäisen värit kaikki loihti Luojan sivellin.

2. Valkoinen on pajunkissa taikka poski täysikuun.
Valkoinen on munankuori piirrän sille silmät, suun.
Auringolla hallussaan on kirjo koko paletin.
Pääsiäisen värit kaikki loihti Luojan sivellin.

3. Vihreänä ruohotupsu lautaselta ponnistaa,
vaikka ruskeana vielä ulkona on kaikki maa.
Auringolla hallussaan on kirjo koko paletin.
Pääsiäisen värit kaikki loihti Luojan sivellin.

4. Keltainen on kananpoika, narsissikin, tiedän sen.
Sininen on taivaan väri, iltarusko punainen.
Auringolla hallussaan on kirjo koko paletin.
Pääsiäisen värit kaikki loihti Luojan sivellin.

2 comments

  1. Heidi says:

    Oi, kuinka ihania! Inspiroiduin. Osaisinkohan tehdä näitä ensi pääsiäisenä, jos nyt rupeaisin harjoittelemaan?

    • Miia says:

      Voi kiitos viestistäsi ja hienoa, jos inspiroiduit tästä! 🙂 Uskon kyllä, että opit tämän tekemään. Selvität vain nuo muutamat perussilmukat, niin onnistut varmasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *