
Porkkanakakku on minun ja nallekarhuni lempikakku. Vilja-allergiani ei onneksi ole estänyt sen syömistä — ainakaan kotioloissa. Kahviloista sitä sitä vastoin löytää melko harvoin gluteenittomana tai sitten siihen on lisätty hasselpähkinää, jota en myöskään voi syödä.

Yleensä mieheni tekee meidän perheessä porkkanakakut. Vaikka niin paljon tykkäänkin juuri porkkanakakusta, koen porkkanoiden raastamisen tosi työlääksi. Voisihan niitä laittaa monitoimikoneeseen, mutta sekin tuntuu jotenkin työläältä tai ainakin syntyy paljon sotkua ja tiskiä. Todennäköisesti elän tuossa asiassa vain jonkun vääristyneen vanhan mielikuvan varassa 😉

Olemme soveltaneet kahden ystäväni porkkanakakkuresepteistä meille sopivan version. Toisesta reseptistä olemme ottaneet porkkanakakkupohjan ohjeen, vaihtamalla vehnäjauhot glutenittomaan jauhoseokseen ja hieman muuttamalla muunmuassa porkkanaraasteen määrää. Toisesta reseptistä puolestaan olemme ottaneet porkkanakakun täytteen ohjeen lisäämällä sen määrää.

Tee- ja Kahvihuone Helmi Vanhassa Porvoossa on myös tehnyt vaikutuksen porkkanakakullaan. Harmi, etten voi sitä enää syödä, koska se ei ole gluteeniton. Ennen vilja-allergiaani kävin aina joka kesä Porvoossa olleesani syömässä palan tuota ihanaa porkkanakakkua. Meidän porkkanakakkuun olen poiminut tuosta Helmen kakusta sen, että kakkuun tulee myös täyte eikä pelkkä päällinen, vaikkakin ne ovat yhtä ja samaa seosta.

Gluteenitonta porkkanakakkua olkaa hyvät:
- Sekoita 4 L-koon munaa ja 450 g hienojakoista porkkanaraastetta sähkövatkaimella hyvin sekaisin.
- Lisää 2 1/4 dl öljyä.
- 5 dl gluteenitonta jauhoseosta, 4 1/2 dl sokeria, 1 tl leivinjauhetta, 1 tl soodaa, 0,5 tl suolaa ja 1 tl kanelia -> Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munaseokseen varovasti sekoittaen.
- Paista pohjaa uunissa irtopohjavuoassa 175 asteessa 70 - 90 min
- Kuorrutus ja täyte: Sekoita keskenään 600 g maustamatonta tuorejuustoa, 1,5 dl tomusokeria, 1,5 rkl vaniljasokeria ja yhden ison sitruunan raastettu kuori.
- Halkaise jäähtynyt kakku puoliksi. Levitä osa kuorrutteesta täytteeksi kakkuosien väliin ja laita toinen kakkupuolisko hatuksi. Levitä loput täytteestä kakun päälle ja halutessasi myös sivuille kuorrutteeksi.
- Porkkanakakku on valmis tällaisenaan, mutta jos haluat koristella sen tiettyyn sesonkiin tai juhlaan sopivaksi — kuten mun kuvissa pääsiäiseen — niin tyyli on vapaa!

Tämä kakku on niin tuhtia tavaraa, että pienikin pala riittää.


Millaisella reseptillä teidän porkkanakakut valmistuvat?