Pohdintoja blogiadventtikalenterista

Aloitin tämän blogin aikoinaan adventtikalenterilla. Kerroin silloin, miten tärkeitä blogien joulukalenterit minulle olivat erityisesti kotiäitivuosinani. Niistä tuli aamujeni (tai päiväuniaikojen) kohokohtia. Olin kuin pieni lapsi, joka jokaisena joulukuun päivänä jännitti, mitä kaunista ja ihanaa tai kenties yllättävää tänään blogien joulukalentereista paljastuukaan. Noiden vuosien aikana pohdin myös useaan otteeseen oman blogin perustamista, mutta jäin aina jumiin samoihin kysymyksiin vailla vastauksia. Lopulta päädyin ottamaan tuon askeleen adventin ajan alkaessa vuonna 2018, kun olin jo ollut puolitoista vuotta takaisin työelämässä. Joulukuu ei sinänsä ole mitenkään parasta aikaa aloittaa bloginpitoa eikä varsinkaan sillä tahdilla kuin sen tein eli yksi postaus per päivä. Nollakokemus ei myöskään ollut kovin hyvä pohja aloitukselle, mutta sainpahan heti kerralla kunnolla harjoitusta. Olin iloinnut niin paljon muiden tekemistä blogikalentereista, että halusin ehdottomasti jakaa jotakin myös omalta suunnaltani.

Vuosi sitten jo pohdin teenkö edelleen joulukuuksi blogiin kalenterin vai onko aika luopua siitä. Päivittäin postaaminen ja kuvien ottaminen vuoden pimeimpään aikaan on kovin työlästä ja toki siinä rinnalla kulkee myös perheen kaikki jouluvalmistelut. Samoihin aikoihin olen harmikseni saanut huomata, että blogijoulukalentereita ei juurikaan enää ole. Ylipäätään postaukset ovat siirtyneet pitkälti Instagramiin ja sinnekin tarinamuotoon. Henkilökohtaisesti seisahtuisin (tai istahtaisin) paljon mieluummin blogitekstien ja -kuvien äärelle kuin katselisin alati vaihtuvaa kuvatulvaa. Lukisin mieluummin pitkiä ja perusteellisia tekstejä kuin lyhyitä ja ytimekkäitä. Valitettavasti taidan alkaa kuulumaan vähemmistöön. Isoin harmi on siinä, että vuosien takaiset luottoblogini ovat myös vuosien saatossa hiljentyneet. Ajat ovat muuttuneet, sen ymmärrän, mutta se ei poista tiettyjen vanhojen hyvien asioiden kaipuuta. Onneksi vielä muutama blogi päivittyy ainakin silloin tällöin.

Vuosi sitten tein ensimmäisen joulupostauksen jo syyskuussa. Niihin aikoihin minut valtasi jouluolo. Sitä ennen oli mennyt vuosia niin, ettei tuota jouluoloa kuulunut. Tänä vuonna huomaan tilanteen näyttävän jälleen hieman samalta, jouluolo on pysytellyt poissa. Muutama viikko sitten havahduin kuitenkin siihen, että somessa alkoi tulla vastaan enenevässä määrin jouluaiheisia kuvia ja eräänä päivänä kuopuskin sanoi, että olisipa jo jouluaatto.

Jouluolo ei kuitenkaan silloin vielä tarttunut minuun, mutta havahduin näihin blogin adventtikalenteripostausten pohtimiseen. Tajusin, että ensimmäinen adventtihan on itse asiassa jo tosi lähellä. Siihen on enää yksi viikko, joulukuun ensimmäiseen hieman kauemmin.

Niinpä päädyin tuolloin pari viikkoa sitten kysymään Instagram-seuraajiltani kaksi kysymystä. Kiitos kaikille vastanneille! Ensimmäinen kysymys koski blogiadventtikalentereista pitämistä. Tarjosin vain kaksi vastausvaihtoehtoa: kyllä tai ei. Täytyy sanoa, että hieman hämmästyin vastausprosentteja. Ne menivät nimittäin aivan tasan: 50% vastasi pitävänsä ja 50% ei. Ehkä-vastausvaihtoehtoa kaivanneilta sain lisäksi erillisiä yksityisviestejä eli jos sekin vaihtoehto olisi ollut, olisivat prosentit todennäköisesti jakautuneet aika tasan kolmasosiin.

Eniten kuitenkin itseäni hämmästytti se, että vain puolet seuraajistani pitävät blogien adventtikalentereista, kuten minä. Lähtökohtaisestihan lähdin pitämään blogia itselleni ja ajatuksilleni muistoksi enkä tavoittelemaan suurta lukijakuntaa enkä varsinkaan halunnut pääpainoksi blogin kaupallisuutta. Siitä näkökulmasta ajatellen, vastauksilla ei varsinaisesti ole vaikutusta päätökseeni blogin adventtikalenterin jatkosta, mutta toki ne laittavat miettimään, onko siinä työmäärässä (ajallisesti) mitään järkeä, jos adventtikalenteri blogimuodossa ei enää innosta ihmisiä.

Jo vuosi sitten pohdin mielessäni kahta vaihtoehtoa päivittäisen “perusteellisen” blogiadventtikalenterin sijaan. Mietin, että tekisinkö sellaisen kalenterin, jossa jokaiselle päivälle tulisi vain yksi kuva ja tekstiä joko enemmän, vähemmän tai ei yhtään. Toinen vaihtoehto oli sitten se, että postaisin ainoastaan adventteina ehkäpä hieman isommin ja muina päivinä, jos aikaa ja voimia riittäisi. Päädyin kuitenkin vielä silloin tekemään päivittäisen kalenterin, mutta tänä vuonna huomaan pyöritteleväni jälleen noita kahta muuta vaihtoehtoa mielessäni.

Ehkä-vaihtoehtoa pohtineiden yksityisviesteistä kävi ilmi, että he kyllä pitävät blogien adventtikalentereista, mutta niiden lukemiseen ei välttämättä ole aikaa. Tästä syystä kysyntään vastaa paremmin esimerkiksi juuri Instagramin tarinat. Ajateltiin myös, että jos kalentereita on useita, ne ikään kuin hukkuvat massaan. Ehdotuksena oli hieman samansuuntainen ajatus, jota jo itse viime vuonna pohdin eli että postauksia olisi vain muutama viikossa. Toki silloin ei välttämättä enää voida puhua joulukalenterista, mutta ehkäpä adventtikalenteri sanana pääsisikin juuri silloin oikeuksiinsa, sillä adventtejahan on vain neljä.

Toiseksi kysyin Instagram-seuraajieni toiveita blogiadventtikalenterin suhteen. Niitä sainkin mukavasti. Ajattelin koota ne tähän lähinnä itselleni muistiin, josko ainakin jonkun voisin tänä vuonna toteuttaa.

lahjaideoita
– erityisesti ihmisille, joilla on jo kaikkea –

paketointia

kattausideoita

leivontavinkkejä
joulureseptejä

joulusisustusta

jouluisia yksityiskohtia

kauniita kuvia

Entäpä sinä, blogini lukija, millaisia toiveita sinulla on?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *