Lasten ollessa pieniä oli hyvä keino saada itselle pieni lepohetki ennen iltashowta laskemalla lapsille kylpyvesi isoon kylpyammeeseen. (Toki he tarvitsivat vahdin kylpemiseensä, mutta hieman isommiksi kasvaessaan, vahdin ei enää tarvinnut istua ammeen vieressä.) Tavallisinakin iltoina lapset lapsivat vettä suihkun yhteydessä pienempiin kylpypunkkiin, joissa istuessaan saattoivat leikkiä pitkäänkin kylpyhuoneen leluilla.
Lukiessani artikkeleita sähkön hinnan noususta ja isoimmista sähkösyöpöistä, nousi yhdeksi merkittävämmäksi veden lämmittäminen. Lämpimien suihkujen kestoa on siis lyhennettävä ja kylpykertoja harvennettava tai jopa laitettava täysin tauolle. Muistelen nähneeni jossakin myynnissä sellaisia tiimalasityyppisiä tai sitten ihan piippaavia digitaalisia ajastimia suihkussa käytettäväksi. Oletko sinä nähnyt? Pitäisi tutkia tarkemmin asiaa ja mahdollisesti hankkia sellaiset kylpyhuoneisiin. Pelkkä puhekin ja asian selittäminen lapsille on jo ollut tehokas keino. Isossa perheessä tapaa helposti käydä niin, että perheenjäsenet vahtivat toinen toistaan ja tässä tapauksessa muistuttavat suihkun sammuttamisesta. 😉
Meillä on jo 18 vuoden ajan ollut käytössämme hetivalmis-kiuas, jonka olemme päätyneet nyt sammuttamaan ja laittamaan päälle vain viikonloppuisin. Vaikka hetivalmis kiuas ei niin paljoa olekaan kuluttanut, on näillä sähkön hinnoilla jokainen säästömahdollisuus huomioitava. Muistan miten kotiäitivuosinani saatoimme mennä vaikka keskellä tavallista arkipäivää saunaan lämmittelemään tai sen, miten alkuraskauden huonossa olossani ja palelevana siirryin makoilemaan saunan lauteille. Silloinkin oli valloillaan ajatus, että lämmittely hetivalmiissa saunassa oli selkeästi halvempaa kuin kuuman suihkun ottaminen.