Purjeveneneule lapselle

Tein jääkarhupojalle Novitan (2/2022) Eevertti-kaarrokeneuleen. (En olekaan sitä vielä tänne kuvannut.) Koko ajan sitä tehdessäni, mieleeni tuli neuleen kolmiokuvioinnista purjeveneet. En saanut tuolta ajatukselta rauhaa, joten päätin kokeilla onnistuisinko muokkaamaan ohjetta niin, että sain neulottua kuopukselle kesäisen purjeveneneuleen.

 

 

 

Tässä kesäisessä Nuottiteline neulojan apuna -postauksessa työ oli vasta aluillaan.

Ohjeessa työhön käytetään Novitan Cotton Soft -lankaa, mutta itse valitsin neuleen Dropsin Cotton Merinoa. Itse en saa pelkastä puuvillalangasta neuletta toimimaan. Siitä tulee jotenkin raskas ja venyvä. Virkkaamalla neuleet onnistuvat hyvin myös puuvillalangasta. Ajattelinkin, että jos langan mukana on myös merinovillaa, se voisi onnistua. Cotton Merinon väreistä ei löytynyt sopivaa ruskeaa, mutta keksin ostaa kerän ruskeaa lankaa Cotton Merinon kanssa yhteen menevästä Dropsin Merino Extra Finesta. Kuopus oli mukanani lankakaupassa ja sai vaikuttaa paitansa värivalintoihin.

Vaiheessa olevan neuleen kuvat on luonnollisestikin napsittu milloin mistäkin ja yleensä kännykän kameralla.

Olen virkannut vuosia sitten kahdelle vanhimmalle pojalle kesälakit, joihin virkkasin purjevenekuvion. Tuo kuvio oli mielessäni, kun mietin purjeveneiden neulomista kuopuksen neulepaitaan. Järjestäessäni keväällä yläkerran aulan kirjahyllyjä, löysin tuon purjevenepiirrosohjeen ja sovelsin sitä tähän neuleeseen. Hieman laskemista siinä kyllä riitti, että sai kuvion ja silmukat täsmäämään huomioiden myös kaarrokkeen kohdassa tehtävät lisäykset.

Neule neulottiin siis kaarrokeneuleen tavoin, tällä kertaa ylhäältä alaspäin. Tähän suuntaan neulottaessa, on helppo sovittamalla tarkistaa varsinaisen neuleen sekä hihojen pituus. Hihathan neulotaan suoraan kiinni paitaan eli ei niin, että ensin neulotaan hiha, joka sitten istutetaan paitaan tai otetaan samalle puikolle miehustan kanssa kaarrokevaiheen alkaessa.

Tässä vaiheessa, kun ottaa kuvia keskeneräisestä neuleesta, meinaa ainakin itselläni usein usko loppua lopputulosta ajatellen. Lähinnä siis tarkoitan tuota neuloksen aaltoilua suuhteessa kuvio-osuuteen. Toistaiseksi lopun höyryttäminen silitysraudan avulla on kuitenkin ratkaissut ongelman. Vai mitä mieltä olet, kun katsot alla olevia valmiin neuleen kuvia?

Itse asiassa, kun itse näitä kuvia katson, näen vielä paljonkin aaltoilua. Kuitenkin nyt kun katson valmista neuletta ja kun olen nähnyt sen pojan päällä, näyttää se ihan riittävän tasaiselta.

Jos katsot tarkasti näitä kesäiltakuvia kallioilla huomaat, miten kuopuksella on yllään päällekkäin kolme neuletta. Puuvillaisen purjeveneneuleen alla on vielä villainen Erämaa-neule sekä puuvillainen Zaran neule. Tuulinen sää sai panostamaan kerrospukeutumiseen. Itse asiassa olin kuvaamassa yhtä poikaa rannassa ja pyysin miestä vaihtamaan kuopukselle purjeveneneuleen seuraaviin kuviin. Olivatkin sitten vain pukeneet sen alla olevien neuleiden päälle. Vasta kuvaamisen loppuvaiheessa havahduin ihmettelemään, että mitä paidan kauluksen ja helman alta pilkistää. Pienoinen MIchelin Ukko -vaikutelma johtuu siis siitä. 😉

Neuleet ja niiden neulominen ovat näin syksyn ja kylmenneiden säiden myötä vallanneet yhä enemmän alaa elämässäni. Varmasti saatte niistä paloja tänne blogiinkin. Juuri sain valmiiksi yhden itsellleni uuden mallin ja sormet syyhyävät jo kovasti kohti kahta seuraavaa uutta mallia. Välissä myös tuttujen ja turvallisten mallien neulomista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *