Aya & Ida

Kysyin taannoin Instagramissa vinkkiä termokselle, jonne voisi laittaa maitokahvin pelkäämättä, että se kävelee sieltä avatessa vastaan. Sain useamman vinkin koskien tanskalaista Aya&Idaa ja lisäksi Clas Ohlsonin termoksia. Aivan kuten valitsisin autonkin värin perusteella (jos se olisi mahdollista), en voinut vastustaa samaa valintaperustetta nähdessäni Aya&Ida-termokset värissä cream beige.

Paikallisista putiikeista Aya&Idaa myyvät Säde ja Ekosoppi, mutta etsiessäni itselle sopivan kokoista ja väristä (!) termosta, ei kummankaan liikkeen valikoimista sellaista löytynyt. Päiväretkellä naapurikaupunkiin löytyikin tällä erää paras valikoima Aya&Idan tuotteista. Zicos-liikkeessä piti vain osata päättää minkä kokoisena termokseni haluan eli mikä koko olisi käytössä järkevin. 

Olisin halunnut ostaa termosmukin 500 ml:n koossa, mutta sitä ei kuitenkaan ollut valikoimissa. Niinpä päädyin lopulta ostamaan termospullon tuossa samassa koossa ajatuksella, että tilaisin jostakin muualta tuon isomman termosmukin.

Termosten kriittiset toiminnot ovat vuotamattomuus ja juoman tai ruuan lämpimänä/kylmänä pitäminen. Otinkin heti tämän uuden Aya&Ida-pullon käyttööni juomapulloksi eli kylmälle vedelle, vaikka alunperin etsinkin termosta maitokahvilleni. Termokselle luvataan 24 tunnin kylmänä pysyminen ja 12 tunnin kuumana pysyminen. Pullon käyttöönoton aikaan elettiin hellepäiviä ja voin sanoa hämmästyneeni siitä, miten vesi pysyi pullossa ihanan kylmänä ja raikkaana koko päivän. Jopa seuraavana aamuna hotellihuoneessa pystyin vielä ottamaan allergialääkkeeni tuolla samalla pullossa seisseellä vedellä eikä se vielä silloinkaan ollut lämmehtynyt, kuten käytössäni aiemmin olleen muovisen juomapullon vedelle olisi käynyt. Uskomatonta! Myös miehistön Siggit jäivät heittämällä kakkoseksi uudelle juomapullolleni.

Samalla olin uuden ongelman edessä, sillä en voisi käyttää samaa pulloa sekä kahville että vedelle, koska uskon kahvin maun väkisinkin tarttuvan pulloon ja siirtyvän siten myös veteen. Koska vesipullon tarve on kesällä(kin) päivittäinen, ajattelin pitää tämän pullon juomapullona, kunnes saisin joko korvaavan juomapullon tai kahvitermoksen tilalle.

Ehkä muuten muistat vielä Enni’s collectionin linerin Balmuirin Estelle-käsilaukussani. Tämä Aya&Ida-termos istuu todella hyvin sisälaukun pullotaskuun. Valitettavasti en hoksannut siitä ottaa kuvia, mutta noista vanhoista kuvista pääsee näkemään millainen tuo sisätasku oli vanhalle juomapullolleni,

HR-Livingin sivuilta pääsin näkemään vielä enemmän Aya&Idan tuotteita ja sieltä löysin myös toivomani 500 ml termosmukin cream beigenä. Valitettavasti he myivät tuotteita vain jälleenmyyjille, joten etsiminen jatkui. 

Lopulta löysin HR-Livingin Aya&Ida-tuotteita myynnissä Meillä kotona -kaupasta. En ollut kyllä ikinä ennen sieltä tilannut, mutta hyvin onnistui.

Sain kuin sainkin siis lopulta toivomani termosmukin 500 ml:n koossa. Vielä en ole päässyt sitä käyttämään, mutta arjen alkaessa tilanne korjaantuu. Myynnissä on myös pienempi, 380 ml:n termosmuki, mutta se ei olisi riittänyt maitokahvilleni.

Kun lapset olivat vauva- ja taaperoiässä, käytin ruokatermoksia viikottain.  Ne pelastivat kyllä useita ruokahetkiä. Viimeisimmät hyvät ruokatermokset ostimme Ikeasta ja ne on meillä yhä, joskaan käyttötarvetta ei ole enää viime vuosina ollut. Aya&Idan valikoimiin kuuluu myös Food’ie termosastia, jonka tilasin samaan aikaan termosmukin kanssa. Tälle termosastialle luvataan ruuan lämpimänä pito kahdeksaksi tunniksi kylmänä pito 12 tunniksi. Sen tilavuus on samaiset 500 ml kuin isomman termosmukin ja tuon juomapulloni. Äkkiseltään katsottuna astia näyttää paljon pienemmältä kuin muki ja pullo, mutta tarkemmin katsottuna sen leveys korvaa tilavuudessa korkeutta. Jälleenmyyjä suosittelee termosastiaa aamupuurolle, smoothielle, keitoille, lastenruuille, pastalle ja jääpaloille kuumana kesäpäivänä. Jälkimmäisen toimivuutta uskallan hieman epäillä, mutta ehkäpä pitäisi kokeilla ennen epäilyksiä.

Viimeisen viiden vuoden ajan, jos olen jäänyt töihin pidemmäksi ajaksi (iltaan asti), olen yleensä ottanut evääksi luonnonjogurttia ja mustikoita, joita muutenkin söisin tuohon aikaan päivästä. Olen vienyt ruokani opettajanhuoneen jääkaappiin. Sekin on toki edelleen mahdollista, mutta tämän ruokatermoksen myötä pystyn ottamaan ruokani mukaan ensinnäkin suoraan tässä astiassa ja toiseksi säilyttämään sen laukussani. Vastaavasti eväiden ottaminen mukaan minne tahansa kodin ulkopuolelle mentäessä on äärimmäisen tärkeää tällaiselle allergikolle. Jos olet seurannut kesän aikana ravintoloihin ja kahviloihin liittyviä tarinoitani Instagramissa allergioideni osalta, tiedät mistä puhun ja miksi mahdollisuus ottaa mukaan itselle sopiva ruoka, on niin tärkeää. Voisin kuvitella ottavani termoksessa mukaani myös salaattiannoksen tai vaikkapa kasvissosekeiton. Tiskiäkään ei termoksesta syödessä tule kuin termoksen ja lusikan/haarukan verran, joten mukaan ei tarvitse pakata mitään ylimääräistä.

Mies kasvatti termosperhettäni vielä hääpäivänämme antamalla minulle lahjaksi 750 ml termoksen. Ajattelin ottaa sen töihin vesipulloksi. Se on tuota pienempää termosta korkeampi ja halkaisijaltaan hieman suurempi, mutta sopii vielä hyvin sisälaukkuni pullotaskuun. Nyt sitten valikoimistani puuttuu enää se litran vetoinen termari. Katsotaan tuleeko sille lainkaan tarvetta. Termosmukin ajattelin käyvän aamukahville ja 500 ml termospullon päiväkahville. Ruokatermos ruualle ja isompi termos vesipulloksi. Nähtäväksi jää, miten suunnitelmani toteutuu ja toimii arjessa.

Onko sinulla tarvetta termoksille? Millaisille?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *