Gluteenittomia ja maidottomia porkkanaruutuja

Kuten viime postauksessa lupasin, teen vielä aivan erillisen postauksen porkkanaruutujen ohjeesta. Eipä ole tainnut muuten siellä ruudun takana olijoille jäädä epäselväksi rakkauteni kaikenlaisiin porkkanakakkuihin. Elämäni varmaankin parasta porkkanakakkua olen syönyt Porvoossa Tee- ja Kahvihuone Helmessä, mutta valitettavasti sitä en ole vilja-allergiani vuoksi enää vuosiin päässyt maistamaan. Tässä vielä linkit blogini muihin porkkanakakkuohjeisiin: gluteeniton porkkanakakku ja gluteeniton porkkanakakku leipävuoalla.

Tämä porkkanaleivos valmistetaan uunipellillä mokkapalojen tapaan eli saat pellillisen porkkanakakkua/piirakkaa, jonka voit sitten leikata tilaisuuteen sopiviksi paloiksi. Tästä syystä olen alannut käyttää nimitystä porkkanaruudut. Tämä peltileivos on myös helppo pakastaa vaikkapa kesäisiä kahvihetkiä tai yllätysvieraita varten joko valmiiksi paloiksi leikattuna tai sitten vaikkapa neljäsosapellin kokoisina levyinä. Leivonnainen sulaa nopeasti huoneenlämmössä ja on valmis tarjoiltavaksi.

Erityiseksi tämän leivonnaisen tekee se, että se on helppo valmistaa paitsi gluteenittomana, niin myös maidottomana.

Alkuperäisen ohjeen porkkanaruutuihin olen saanut ystävältäni. Sitä hieman muokkaamalla olen saanut siitä sekä maidottoman että gluteenittoman. Koska uunimme koko on vuosien saatossa hieman muuttunut ja uunipelti on isompi, tein tällä kertaa kuorrutetta hieman enemmän kuin ohjeessa. Varsinaista taikinaakin olisi voinut tehdä ehkä hieman enemmän tuohon isompaan peltiin, mutta hyvin näytti tuo perusannoskin riittävän.

Porkkanaruudut

Tarvikkeet pohjaan:

Tarvikkeet kuorrutukseen:

Esivalmistelut:

Työohje:

Itse koen helpoimmaksi tavaksi vatkata taikina yleiskoneella. Vaikka en olekaan mikään superleipuri, huomioimme keittiösuunnittelun yhteydessä erillisen paikan yleiskoneelle. Kone on kaapissa ulosnostettavan hyllyn päällä aina käyttövalmiina. Kaapin takaosassa on reikä pistorasialle, joten kone vain nostetaan esille ja ryhdytään hommiin. Olemme saaneet yleiskoneen häälahjaksi, joten se on pian 24-vuotias. Eniten käytän sitä leipoessani gluteenittomia pullia. Koneeseen on saatavilla myös erillinen tehosekoitinkannu, jonka aikanamme ostimme vauvanruokien valmistamista varten ja jota nykyään käytämme smoothien valmistamiseen. Tehosekoitinosalla teen myös gluteenittoman porkkanakakun leipävuokaan.

Porkkanaraasteen voi halutessaan sekoittaa jo valmiiksi yhteen kuiva-aineseoksen kanssa ennen taikinaan lisäämistä. Jos voit syödä pähkinöitä, lisätään hasselpähkinärouhe viimeisenä taikinaa. Sitä voi käyttää myös kuorrutuksen pinnalla koristeena. Monien porkkanakakkujen syöminen on minulta jäänyt myös ennen vilja-allergiaani nimenomaan pähkinän vuoksi. Jostain syystä porkkanakakut sisältävät usein hasselpähkinää. Allergikkona sitä pitääkin aina tarkistaa tosi monta asiaa ennen kuin uskaltautuu kodin ulkopuolella suuhunsa mitään laittamaan.

Paitsi juhliin, niin porkkanaruudut sopivat herkuteltaviksi myös aivan tavallisina kesäpäivinä kotiterassilla ja toki myös tarjoiltavaksi vieraille ihan ympäri vuoden.

Merimajassakin niitä on herkuteltu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *