Aurinkotuolia etsimässä

Tänä kesänä tulee 18 vuotta siitä, kun muutimme nykyiseen kotiimme. Oikeastaan siitä asti olen etsinyt sopivaa aurinkotuolia. Olen toki löytänyt useammankin mieleiseni, mutta hinnat ovat olleet sitä luokkaa, ja tärkeysjärjestyksessä aurinkotuolin oston on aina ylittänyt jokin tärkeämpi projekti, ettei tuo toive ole päässyt koskaan toteutumaan. Minulla on ollut muutama edullinen vaihtoehto, joka on kestänyt parin kolmen kesän verran. Nykyiset Ikean muovituolit tuntuvat tosin kestävän vuodesta toiseen eli palvelevat kyllä hyvin tehtävässään. Niistä puuttuu kylläkin säätömahdollisuus ja lisäksi ne ovat materiaaliltaan melko hiostavaa. Hintaansa nähden ne ovat kyllä olleet oikein hyvät ja löytävät varmasti paikkansa jatkossakin terassiltamme, vaikka joskus “sen oikean” aurinkotuolin löytäisinkin.

Ajattelin tässä postauksessa esitellä hieman löytämiäni vaihtoehtoja. Samalla kuulisin mielelläni, josko teillä lukijoilla olisi omia kokemuksia ja suosikkeja aurinkotuoleista.

Tämä Hillerstorpin Tennesee-aurinkotuoli rahilla on viehättänyt minua jo vuosien ajan. Tuolia myy useampi jälleenmyyjä ja sitä on saatavilla eri väreissä. Tämä klassikko on vaan niin kaunis kaikessa yksinkertaisuudessaan. Ollakseni rehellinen itselleni, tämä tuoli ei kuitenkaan aja sellaisen aurinkotuolin virkaa, jota haen, koska tämän selkänoja ei ole säädettävissä. Ehkäpä siinä vaiheessa, kun Ikean muovituolit hapertuvat ja/tai ei ole enää muita pihaprojekteja syrjäyttämässä näiden tuolien hankintaa, voisin ne vihdoinkin ostaa eli jossakin kaukana tulevaisuudessa. 😉

Herrgård-aurinkotuoli jatkaa samaa Hillerstorpin ulkokalustesarjaa. Pehmusteet myydään erikseen. Tämä raikas tummansinivalkoinen yhdistelmä sopii mielestäni ihanasti kesään. Tässä aurinkotuolissa on selkänojan säätömahdollisuus. Sen saa täysin makuuasentoon. Pyörät helpottavat aurinkovuoteen liikuttelua ja siirtämistä paikasta toiseen. Onkohan jollakin kokemusta, miten tuo puu kestää kastumista?

Ikean akaasiasta valmistettu Äpplarö-aurinkotuoli voisi olla myös hyvä ja sopivan pelkistetty vaihtoehto. Tässäkin mallissa pyörät auttavat tuolin liikuttelussa. Tämän aurinkotuolin voi ostaa pehmusteella tai ilman. Pehmustetta myydään myös erikseen. Pehmusteen päällinen on irrotettavissa ja se kestää konepesun. Päällinen on vettähylkivää materiaalia ja sitä voidaan käyttää molemminpäin. Materiaalin kerrotaan olevan haalistumaton. Varsinainen aurinkotuoli on kestävyyden lisäämiseksi käsitelty läpikuultavalla petsillä. Tässä mietin oikeastaan eniten tuon ruskean värisävyn istumista meidän terassille, jossa jo on kahta eri sävyistä ruskeaa, mutta kumpikaan ei ole sama kuin tässä aurinkotuolissa.

Tätä nimensä veroista Classic-kansituolia myy mm. Asko. Samalla tavalla kuin postauksen ensimmäinen aurinkotuoli, on tämäkin malli kuulunut koko parinkymmenen vuoden ajan suosikkeihini. Tässäkin tosin hieman mietin tuota ruskean värisävyä ja sen lisäksi noita käsinojia ja niiden toimivuutta. Ovatko ne esimerkiksi helposti tiellä vai nimenomaan hyvät olemassa? Ruskea väri saattaa puolestaan auringossa muuttua. Tämänkin kansituolin pehmuste myydään erikseen.

Vepsäläisen myymä Habitatin Maui-aurinkotuoli on öljyttyä massiivitammea ja kangas pellavaa. Tuolin selkänojan saa säädettyä kahteen asentoon eli ei kuitenkaan täysin makuuasentoon.

Tämä on sama tuoli ilman jalkatukea. Samankaltaisia tuoleja meillä oli aikoinaan kaksi. Ne oli ostettu Anttilasta ja niissä oli tummanruskeat puuosat ja tummansiniluonnonvalkoraidalliset kankaat. Tykkäsin niistä kovasti.

Hillerstorpin alumiinirunkoinen Arlöv-aurinkovuode vaikuttaa myös näppärältä kaikessa yksinkertaisuudessaan. Kankaiden kestävyys on toki näissä malleissa aina hieman kysymysmerkki. Värityksen ja yksinkertaisen mallin lisäksi positiivista on asennon säätyminen makuulle asti (en tosin löytänyt siitä täyttä varmuutta).

Polyrottinki viehättää se värinsä että materiaalinsa puolesta. Kumpikin näistä aurinkotuoleista tekee vaikutuksen myös yksinkertaisella ulkoisella olemuksellaan sekä selkänojan säätymisellä täyteen makuuasentoon. Aurinkotuolia etsiessäni etsinkin ehkä ennemminkin aurinkovuodetta, koska nykyiset Ikean aurinkotuolit kyllä pystyvät vielä toimittamaan aurinkotuolin (istuma asennossa oleva) virkaa.

Ylempi aurinkovuode on Hillerstorpin Hampton. Pyörät tekevät siitä kätevän liikutella, mutta harmaasta päällisestä en pidä. Alempana puolestaan on Jyskin Hasle, josta tuskin enää yksinkertaisempaa versiota voi toivoa. 16 kiloa painavaa aurinkovuodetta saattaa tosin olla hieman hankala siirtää ilman pyöriä. Joidenkin arvostelujen mukaan polyrottinki oli lähtenyt purkautumaan melko pian. En tosin tiedä, oliko sellainen virhe hyväksytty reklamaatiossa. Ainakin oli monia arvosteluja, joissa tuollaisesta ongelmasta ei mainittu mitään ja tuoliin oltiin oltu tosi tyytyväisiä. Erikseen myytävien pehmusteiden värit eivät miellyttäneet minua. (Miksi ihmeessä niiden pitää aina olla harmaita? Miten harmaa edes sopii yhteen tuon vaaleanruskean kanssa?)

Tähän Nordic Swan Livingin säänkestävään Syli-säkkituoliin ihastuin viime kesänä. Uskon, että se olisi erityisesti lasten mieleen. Tuotteen esittelysivuilla kerrotaan mm. näin: 
“Syli- säänkestävä säkkituoli on tehty kestävästä Sunbrella-ulkokankaasta, jonka ansiosta home ja itiöt eivät elä kankaassa. Kangas on vettä ja likaa hylkivä, hengittävä ja helppohoitoinen. Kankaan valonkesto on huippuluokkaa, joten se ei virty. Kangas on miellyttävä ihoa vasten.”

Säkkituolia on helppo siirtää ylhäällä olevasta lenkistä ja takana olevan vetoketjun kautta voi halutessaan lisätä tai poistaa täytettä. Säkkituolin voisi ottaa talveksi käyttöön sisätiloihin vaikkapa lastenhuoneisiin tai yläkerran aulaan elokuvailtoja varten. Näitä olisi kyllä varmasti hankittava vähintään kaksi kappaletta. Itselleni ongelmaksi saattaisi muodostua värin valitseminen. Hiekka ja valkoinen ovat suosikkejani. Toffeekin voisi olla kiva.

Fatboyn Headdemockista olemme mieheni kanssa puhuneet koko täällä asumisemme ajan. Muutaman kerran olemme jopa olleet lähellä sen tilata, mutta aivan viime hetkellä perääntyneet. Nykyiselle allasalueelle tämä sopisi kyllä tosi hyvin. Ehkäpä se isoin haaste olisi tässäkin värin valitsemisessa. Valkoinen ja beige ovat arkoja, mutta onko tummanruskea liian kuuma?

Millaisia ominaisuuksia sinä toivot aurinkotuolilta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *