Lastenhuoneiden myllerrys

Viimeviikkoinen lastenhuonepohdintaa sai yllättävän nopeastikin aikaan todellista toimintaa ja äitienpäiväviikonloppu kuluikin hyvin tiiviisti yläkerran kahden lastenhuoneen parissa. Samalla toteutui toiveeni yhteisestä puuhastelusta eli tässä tapauksessa nimenomaan siitä siivoamisesta ja järjestämisestä. Tuossa linkkaamassani aiemmassa postauksessa kerron tarkemmin syitä tälle myllerrykselle. Postauksen kuvat olen jälleen napsinut kännykälläni keskeltä todellista toimintaa. Toivon voivani jossakin vaiheessa ottaa vielä ihan kunnon kuvat ainakin tästä isommasta lastenhuoneesta, jonka kaksi nuorinta jakavat.

Sitten sitä todellisuutta. Meillä oli ennestään kannellisia muovilaatikoita, joita tyhjenee sitä mukaan, kun kuopuksen vaatekoko muuttuu. Olemme siis säilyttäneet lasten seuraavien kokojen vaatteita vintillä noissa kannellisissa muovilaatikoissa, mutta koska kuopukselle pieneksi jääneitä vaatteita ei tarvitse enää säilyttää kenellekään, jäävät nuo laatikot tyhjiksi. Noiden laatikoiden lisäksi päädyimme ostamaan Clas Ohlsonilta vetoketjullisia säilytyslaukkuja säilytykseen meneville leluille. Ostimme kokoa XL ja L. Osta kolme maksa kaksi -tarjouksen mukaan kolmelle säilytyslaukulle tulee hinnaksi noin kymmenen euroa. Mitä painavampi tavara, sen pienempää kassia suosittelen. Toisaalta isoin kassi osoittautui todella hyväksi esimerkiksi isokokoisille autoille tai parkkitaloille. Suljettavat laukut (siinä missä laatikotkin) suojaavat hyvin pölyltä. Laukut ovat laatikoita kevyemmät kantaa ja kahvojensa ansiosta myös astetta helpommat tarttua kiinni. 

Kuten olen jo joskus aiemminkin kertonut, ovat nämä vinttitouhut mieheni vastuualueella ja hän on kehittänyt siihen sopivat ja toimivat systeemit. Yksi tärkeimmistä on nimetä laatikot ja säilytyskassit sisällön mukaan. Vaikka kaikki muovilaatikot ovat läpinäkyviä, helpottaa oikean laatikon valitsemista se, että koko- ja sisältömerkintä lukee laatikon kannessa. Ulkovaatteet on pakattu säilytyskasseihin, joiden sisälle mieheni on kirjoittanut tarkemman listan kassin sisällöstä. Näin pystyy melko nopeasti ja vaivattomasti löytämään myös täsmätuotteen, vaikkapa välikausihousut koossa 152 cm, silmäilemällä vain tuon listan läpi.

Kävimme läpi lastenhuoneiden kaikki laatikot, kaapit, hyllyt, korit, rasiat  ja tasot, poislukien Legot ja pelikaappi (pelikaappi järjestettiin juuri joululomalla ja Legojen aika on myöhemmin). Yksi hylly sai lähteä kokonaan pois ja Stuvan-kaapeista kolme neljästä tyhjeni täysin, laatikoistakin osa. Postauksen ensimmäisen kuvan seinähyllykin tyhjättiin kokonaan. Lapset olivat koko ajan mukana päättämässä mitä leluja laitetaan pois ja mitkä vielä haluavat pitää. Kun jakaa huoneen jonkun toisen kanssa, on hyvä sopia kummallekin/jokaiselle tietty tai tietyt omat tilat tai säilytyspaikat. Se helpottaa tavaraoiden säilyttämistä ja löytymistä, tuo yksityisyyttä ja opettaa kantamaan vastuuta omista tavaroistaan. Voin kertoi noista omista paikoista tarkemmin, jos saan tehtyä huoneesta sen erillisen postauksen.

Kuvan 12-vuotiaalla on oma huone, mutta kolmella nuorimmalla on kuitenkin yhteiset Lego-leikit ja siksi veli oli auttamassa myös pikkuveljien huoneen järjestämisessä. Nallekarhupojan huoneesta kannettiin itseasiassa kaksi Stuva-palaa lisää tänne nuorempien veljien huoneeseen, jolloin tänne saatiin nyt kuuden Stuva-palan kokoinen Legocity. Nallekarhulle jäi itselleen kaksi palaa. Lisäksi hän sai toivomansa erillisen rakentelupöydän Legoille. Pojat jakoivat cityn näppärästi kolmeen osaan, jolloin jokainen saa päättää oman alueensa rakentamisesta, mutta samalla rakentuu yhteinen isompi kaupunki. Mielikuvitus vie leikkiä koko ajan eteenpäin. Yksi pojista sanoikin osuvasti järjestämisen keskellä, että äiti, jos mä järjestäisin tän nyt valmiiksi, niin sitten mun pitäisi avata kauppa ja ostaa veljiltäni osia ja sittenhän tämä olis jo leikkimistä eikä järjestämistä. Niinpä! Selvennykseksi kerrottakoon, että pojat käyvät omalla kehittämällään systeemillä kauppaa Lego-osista, valuuttana tietyt Legot tai sitten vaihtokauppaidea. Kuopuksen kaapissa näin esimerkiksi rasiallisen kultaisia Lego-osia, joiden arvelen kuuluvan nimenomaan tuohon kaupankäyntiin. Tarkemmin poikien Lego-leikeistä voit lukea esimerkiksi tästä postauksesta.

Tyhjättyäni tämän seinähyllyn, oli keskimmäisellä pojalla visio sen täyttämiseksi heti valmiina mielessä. Alimmalle hyllylle syntyi hetkessä katumaisema eli taka-alalle muutama rakennus ja etualalle liikenne kulkuneuvoineen. Lopuksi vielä hiottiin ykstyiskohtia lisäämällä ihmisiä. Kuten siis arvelinkin, täyttyvät tyhjennetyt tilat Legoilla. Ehkäpä vaan vielä nopeammin kuin olin osannut ajatella.

Tämä seinähylly on alunperin männynvärinen maustehylly, jonka olemme mieheni kanssa 90-luvun alkupuolella opiskeluaikoinamme ostaneet kirpputorilta. Se oli meillä ihan oikeastikin maustehyllykäytössä. Nykyisessä kodissamme se siirtyi kuitenkin suoraan varastoon tai vintille säilytykseen, kunnes pikkupoikien ollessa pieniä muistin hyllyn olemassaolon ja mieheni maalasi sen toiveestani valkoiseksi. Siitä lähtien se on palvellut seinähyllynä pikkupoikien huoneissa. Nyt oli kuitenkin aika tyhjätä hylly noista pikkupoikien jutuista ja täyttää se toisenlaisilla tavaroilla. Kuopuksen sängyn yllä olevalle vanhalle hyllylle valittiin vielä muutama säästettävä tavara tämän seinähyllyn aiemmasta sisällöstä.

Myllerryksen myötä tyhjeni myös muutama pinollinen kartonkisia salkkuja ja hatturasioita. Osaa näistä ajattelin käytettävän Legojen lajittelussa, jolloin rasiat voisivat olla Lego-hyllyssä tai -vitriinissä. Stuvan kaappiin jo joku laitettiinkin säilyttämään tavaroita. Vääjäämättä osa jää kuitenkin tyhjilleen enkä oikein vielä tiedä mitä niille olisi järkevä tehdä. Periaatteessa ne voisi laittaa eteenpäin, mutta samalla mietin aina, että jos kuitenkin niille tulee vielä myöhemmin tarvetta, olisi kätevämpää ottaa ne jo olemassa olevien ja kertaalleen ostettujen joukosta kuin lähteä ostamaan uusia. Ja jos mietit, miten niille sitten yhtäkkiä voisi taas olla tarvetta, niin kerrottakoon se, että meidän talon huonejärjestelyt tulevat lähivuosina jälleen muuttumaan, kun isommat pojat muuttavat omilleen. Sitä, miten ne muuttuvat, ei kukaan vielä tiedä.

Odotin kovasti tämän myllerryksen tuomaa muutosta lastenhuoneeseen (tai -huoneisiin), mutta ainakaan ensivaikutelman jälkeen en kohdannut sitä “tunnetta”, jota odotin. Ehkä se antaa vielä odotuttaa itseään tai sitten sitä ei edes tule. En kuitenkaan osaa sanoa, mikä pitäisi olla toisin, mitä puuttuu tai mitä pitäisi lisätä. Olen kuitenkin siltä osin hyvin tyytyväinen, että kaikki on nyt käyty läpi ja ennen kaikkea siitä, että se tehtiin yhdessä. Seuraavaksi olisikin sitten vuorossa yläkerran aulan kirjahyllyt. Yhden hyllyn läpikäyntiä (ja imurointia) aloitinkin jo joululomalla, mutta se jäi silloin pahasti kesken.

Onko sinulla jokin kodin osa myllerryksessä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *