Virkattu pupupussukka

Muistanet vielä, kun järjestimme pikkupojille viime syksynä metsäsynttärit kullekin omalla eläinteemalla. Kuopuksen teemana oli jänismetsä ja noille synttäreille virkkasin jokaiselle vieraalle pienet pupupussukat.

Nuo pussukat löytyivät aarrearkusta kotipihassamme tapahtuvan etsintätehtävän lopuksi.

Pussukoiden sisälle olin vielä piilottanut pienet herkkuyllätykset.

Lupasin tuolloin vielä myöhemmin palata näihin yllätyksiin eli virkattuihin pupupussukoihin. Ajattelin jo silloin, että pääsiäisen aika voisi olla siihen sopiva hetki. Jos siis innostut nyt tai joskus myöhemmin virkkaamaan pupupussukoita, niin seuraa alla olevia ohjeita. Saa myös mielellään kysyä tarkennuksia, jos jokin vaihe jää epäselväksi.

Valitsin langaksi lankajemmoistani löytynyttä Novitan vanhaa Miami-puuvillalankaa valkoisena ja ruskeana. Pupun voi vaihtoehtoisesti virkata mistä tahansa muustakin väristä, samoin yksityiskohdiksi käyvät esimerkiksi mustat silmät ja vaaleanpunainen nenä sekä korvien sisäosat .

Suosittelen käyttämään työhön hieman paksumpaa puuvillalankaa, niin saat vähemmillä pylväskerroksilla isomman ympyrän ja korvat. Toinen vaihtoehto on käyttää ohuempaa lankaa, mutta virkata enemmän kerroksia. Valmiin pussukan halkaisija (ilman korvia) on 10 cm. Halutessasi voit toki virkata halkaisijaltaan isommankin pupun.

Vaikka käytin työssäni paksumpaa lankaa, niin käytin kuitenkin siihen sopivan 4mm:n koukun sijaan pienempää 3mm:n koukkua saadakseni pussukasta tiiviimmän.

Lisäksi tarvitse isohkon nepparin, kanavaneulan, silmäneulan, ompelulankaa ja sakset.

1.

Virkkaa pylväillä kaksi viiden kerroksen ympyrää. Kolmen ensimmäisen kerroksen ohjeen löydät aiemmin tekemästäni nallevirkkauksesta. Jatka tämän jälkeen vielä kaksi pylväskerrosta niin, että aloitat uuden kerroksen aina kahdella ketjusilmukalla, joka korvaa ensimmäisen pylvään. Neljäs pylväskerros virkataan rytmillä kaksi pylvästä ja sen jälkeen seuraavat kaksi pylvästä samaan alla olevan kerroksen silmukkaan. Viidennen pylväskerroksen rytmi on kolme pylvästä ja sen jälkeen kaksi seuraavaa pylvästä samaan alla olevan kerroksen silmukkaan. Lopeta eli sulje kerrokset aina yhdistämällä piilosilmukalla kerroksen alku ja loppu toisiinsa.

Kuten yllä olevasta kuvasta näet, jätä toinen virkkaamasi ympyrä vielä kesken eli tuosta kuvassa suureksi vedetystä silmukasta jatkuu työn seuraava vaihe.

2.

Jatka virkkaamalla 16 ketjusilmukkaa (kjs).

3.

Virkkaa pylväs kolmanteen ketjusilmukkakerroksen yläosan ketjusilmukkaan.

4.

Virkkaa yhteensä 14 kjs:a tai kunnes pääset ketjusilmukkakerroksen päähän.

5.

Kiinnitä korva piilosilmukalla (ps) pääkappaleeseen.

6.

Liiku kahdella tai kolmella piilosilmukalla pääkappaleen ja korvan välisen alueen läpi korvan (ketjusilmukkarivin) toisen reunan alkuun.

7.

Virkkaa vielä kaksi piilosilmukkaa pääkappaleen reunaan ohi korvakappaleen alun. Nämä kaksi piilosilmukkaa vastaavat kahta ketjusilmukkaa eli kerroksen ensimmäistä pylvästä.

8.

Virkkaa sen jälkeen ketjusilmukkaketjun (korvan) toiseen reunaan yksi pylväs jokaiseen silmukkaan.

9.

Virkkaa viimeisen pylvään kanssa samaan alla olevaan silmukkaan vielä kaksi pylvästä eli yhteensä kolme pylvästä samaan silmukkaan.

10.

Yhdistä viimeinen silmukka piilosilmukalla korvan ensimmäiseen pylvääseen.

11.

Siirry piilosilmukoin korvan reunaa pitkin korvan juurelle eli tee yksi ps jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen (p).

12.

Jatka virkkaamalla 18 ps ympyrän yläreunaan eli pääkappaleeseen valmiin korvan sisäreunasta seuraavan korvan alkukohtaan (päälaki).

13.

Virkkaa toinen korva samalla tavalla kuin ensimmäinenkin. Aloita se virkkaamalla ensin 16 kjs.

14.

Liiku piilosilmukoin korvan ulkoreunaa pitkin korvan juurelle, kuten ensimmäisenkin korvan kohdalla. 

Älä päättele äläkä leikkaa vielä lankaa, vaan venytä se hieman isommaksi silmukaksi purkaantumisen estymiseksi. Työ jatkuu tästä vaiheessa 22.

15.

Tee ruskealla langalla aloitussilmukka pupun nenää varten.

16.

Virkkaa kaksi kjs.

17.

Virkkaa aloitussilmukkaan kolme pylvästä.

18.

Kiristä aloitussilmukka vetämällä langan päästä ja muotoile nenä samalla kolmion muotoiseksi. Jätä riittävästi langanpäätä jäljelle suuta ja nenän kiinniompelua varten

Vaihtoehtoisesti voit virkata nenän kerros kerrokselta niin, että virkkaat ensin aloitussilmukkaan viisi pylvästä, seuraavaan kerrokseen kolme ja viimeiseen yhden. Silloin saat hieman isomman nenän samalla tavalla kolmion muotoiseksi. Näin tein synttäriyllätyspupupussukoihin.

19.

Ompele ruskealla langalla ja kanavaneulalla etupistoja korvan sisäosaa edestakaisin. Tee samanlainen korvan sisäosa molempiin korviin.

20.

Ompele pupun silmät samalla tavalla etupistoin haluamaasi muotoon.

21.

Kiinnitä nenä ruskealla langalla (valmiina nenän päässä) ja ompele samalla pupun suu haluamaasi muotoon etupistoilla.

22.

Aseta etu- ja takakappale nurjat puolet vastakkain.

(Ylimmässä kuvassa näet malliksi kummankin kappaleen oikeat puolet ja toisessa kuvassa etukappaleen oikean ja takakappaleen nurjan puolen.)

Jatka työtä etukappaleessa olevalla silmukalla, johon se jäi virkattuasi pupun toisen korvan ja piilosilmukat työvaiheessa numero 14.

Virkkaa piilosilmukoin ympäri pupun pääkappale korvasta korvaan yhdistämällä samalla etu- ja takakappale toisiinsa.

Aloita osien yhdistäminen edestä katsottuna vasemman korvan loppuosasta ja lopeta se edestä katsottuna oikean korvan loppuosaan eli päälaen alkuun.

23.

Yhdistä vielä lopuksi erikseen piilosilmukoilla edestä katsottuna vasemman korvan kohdalta etu- ja takakappaleet toisiinsa alkaen päälaen jälkeen vasemman korvan alusta sen loppuun.

24.

Päättele langanpäät.

26.

Kiinnitä ompelulangalla ja silmäneulalla ommellen nepparin etu- ja takakappale pupupussukan avoimen kohdan kappaleiden sisäpuolelle.

Saat pupupussukasta helposti myös laukun tai kaulapussukan virkkaamalla haluamasi pituisen ketjusilmukkaketjun hihnaksi pupun korvien sisäpuolelta toiselle sisäpuolelle. Ketjusilmukkaketjuun kannattaa vielä virkata kerros kiinteitä silmukoita (ks).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *