Himmelit

Välipäivinä tein Instaan muutaman storyn meidän himmeleistä. Halusin kuitenkin saada ne vielä pysyvämmin talteen tänne blogiin, joten siitä syystä jatkan vielä hieman jouluisella aiheella. Toisaalta, jouluhan se vielä on, sillä loppiainen on vasta ovella.

Meillä nämä himmelit, samoin kuin muut joulukoristeet, on jo siivottu pois, pakattu laatikoihin ja viety vintille. Koska joulun poissiivoaminen vie ainakin meillä muutaman päivän, en halua jättää sitä loman jälkeen tehtäväksi. Kaikkein mieluiten teen sen niin, että tuon siivoamisen jälkeen on vielä muutama lomapäivä jäljellä ja ehtii hetkeksi rauhoittua ennen arjen aloittamista.

En ole niinkään perinteisten olkihimmeleiden ystävä, mutta nähdessäni nämä valkoiset metalliset kynttiläkattokruunuhimmelit Pentikissä vuonna 2009 tai 2010, ihastuin niihin välittömästi. Nallekarhu oli silloin vauva/taapero. En malttanut kuitenkaan ostaa normaalihinnalla kuin pienemmän himmelin. Senkin ostin vain siksi, että se oli paikallisessa myymälässä viimeinen kappale. Joululomalla kävimme Helsingissä ja ohikulkumatkalla poikkesin myös Hämeenlinnan Pentikiin, joka oli paikallista Pentikin myymäläämme paljon suurempi. Ja mitä näinkään! Kaikki himmelit olivat siellä puoleen hintaan. Olisittepa nähneet mieheni ilmeen, kun kannoin liikkeestä tultuani kaksin käsin sylissäni isoa pahvilaatikkoa, jossa tämä isompi himmeli oli. Kyseessä oli “pakko saada” -ostos. Silloin meillä oli vielä viisipaikkainen auto, johon oli jo puskettu viisihenkisen perheen viikon reissun tavarat sisältäen myös silloisen kuopuksen vaunut/rattaat. Melkein sain siis istua himmelilaatikko sylissäni tuon 400 kilometriä. Seuraavasta joulusta lähtien nämä kaksi Pentikin himmeliä on ripustettu aina joulunajaksi olohuoneen ja eteisen kattoon. (Paitsi vuosi sitten, jolloin ne unohtuivat vintille.) Olohuoneessa meillä on ympäri vuoden eräs toinen kattokynttelikkö ja eteisessä puolestaan yksi Pentikin lyhty. Vaihdamme siis vain himmelit niiden paikoille. 

Aina joulun jälkeen, kun koti on riisuttu joulusta, tulee hetkellisesti sellainen tyhjä ja kolkko olo. Lähes poikkeuksetta joka vuodenvaihde aloitankin sillä, että siirtelen olohuoneessa huonekaluja paikasta toiseen. Niin tein nytkin. Yritän vähän aikaa katsella uutta järjestystäni, mutta ainakin tällä hetkellä tuntuu siltä, etten oikein sopeudu tähän. (Kuvissa on eri järjestys kuin nyt.)

Välillä ajattelen, että nämä kristallit sopisivat hyvin rikkumaan meillä myös talven jääkiteiden ja lumihiutaleiden ajan, mutta koska joulun siivoaminen on helpompi tehdä aina yhdellä ja samalla kertaa, en viitsi himmeleitäkään jättää pidemmäksi aikaa koristamaan kotia.

Toinen – pienempi himmeli – on eteisen puolella, hyvän mielen taulun yläpuolella. Se näkyy paitsi olohuoneeseen, niin myös yläkerran portaikkoon lasiseinän läpi. Tähän pienempään himmeliin sopivat Havin kuusenkynttilät. Harmillista, ettei näitä himmeleitä ole enää näkynyt Pentikin valikoimissa. Yllättäen näin kuitenkin tämän pienemmän himmelin kaltaisia metallihimmeleitä valkoisena ja mustana Minimanissa nyt vuodenvaihteessa. Niitä myytiin muistaakseni 40 prosentin alennuksella. Nuo metallihimmelit olivat Winteria-merkkiset. 

Miten sinun vuodenvaihteesi on käynnistynyt?

Joko olet riisunut joulun pois?

2 comments

 1. Rouva H says:

  Teillä on ollut kaunis joulukoti! Meillä on sama iso himmeli. Himmelistä on uusittu muutama lasikoriste niiden rikkouduttua,mutta onneksi niitä löytyi aikoinaan “varaosina” paikallisesta Pentikistä. Meillä himmeli on esillä vuoden ympäri. Pentikin jouluvalikoimat olivat mielestäni parhaimmillaan noin 10 vuotta sitten. Sitten tuli usean vuoden tauko,mutta tänä vuonna jouluvalikoima oli jälleen kaunis.

  Laitan joulun esille kuusta lukuunottamatta jo joulukuun alussa,jotta ehdimme nauttia siitä rauhassa. Uudenvuoden jälkeen siivoan joulun pois ja tavarat ovat jo laatikoissaan varastossa. Arkeen on mukava lähteä kodin perusasusta.

  Hyvää alkanutta vuotta sinulle!

  • Miia says:

   Kiitos ja kiitos kommentistasi! Osaat aina niin taitavasti asettaa sanasi tai sitten vaan ajattelin niin samalla tavalla kanssasi. 😉 Tällä kertaa tuo kommenttisi siitä, että kymmenisen vuotta sitten Pentikin jouluvalikoimat olivat parhaimmillaan, sai minut nyökyttelemään päätäni. Niinhän se juuri on! Silloin piti aina päästä katsomaan/ostamaan jotakin Pentikin joulusta ja heti joulun jälkeen alennusmyynneistä. Olenkin miettinyt, että pitääkö aina tehdä uuttaa vai voisiko osa kauniista ja hyvästä valikoimasta säilyä vuodesta toiseen ja tulla vaikkapa aina joulumalliston aikana myyntiin. Ja todellakin: tuo himmeli sopii olemaan esillä vuoden ympäri! Se on niin kaunis ja ajaton. Meilläkin on pienemmästä mennyt yksi kristalli rikki, mutta olemme vähän siirrelleet osia ja saaneet sillä tavalla himmelin tasapainoon.

   Toimin joulun esille laittamisen kanssa aivan samoin kuin sinä. Poislaittamista en aina malta odottaa uuteen vuoteen asti, vaan siivoan sen jo välipäivinä. Ja kuten sanoit, perusasuinen koti on sopiva arjen aloitukseen. Hyvää uutta vuotta sinulle ja perheellesi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *