20. joulukuuta: Joulujuhlavaatteet

Muistanet, miten ennen koronaa kerroin meillä olevan joulun aikana poikien juhlavaatteille useita eri käyttökertoja. Koulun ja päiväkodin joulujuhlien lisäksi niitä käytettiin muun muassa useassa eri esiintymisessä musiikkiopistolla sekä kirkkokäynneillä. Lisäksi juhlavaatteita käytettiin jouluaattona kotona ja tapaninpäivänä mummolassa. Koska joulu on perheellemme tärkeä juhla, haluan että tuohon juhlaan myös pukeudutaan sen mukaan. Nyt kun juhlavaatteiden käyttötarve on kuitenkin selkeästi kaventunut, ajattelin katsoa poikien vaatekaapeista jotakin jo olemassa olevaa. 

Päädyinkin tänä jouluna omiin silmiini melko arkisiin vaatteisiin, joista loihdin hieman juhlavammat lisäämällä niihin fmam:in ruskeat nahkarusetit. Ostin nämä itse asiassa jo viime vuonna silloisten juhlaliivien kanssa, mutta ne jäivät silloin käyttämättä, koska väri riiteli mielestäni liikaa liivin ruskeiden sävyjen kanssa. Nytkään kahden nuorimman takki ja rusetti eivät ole samaa ruskean sävyä, mutta ne yhdistyvät mielestäni ihan mukavasti keskiveljen sävyjen kautta. Viimevuotisessa liivissä sen sijaan oli useita eri sävyjä, jolloin tämä rusetti – vielä yhtenä erivärisenä ruskeana – oli liikaa.

Nallekarhupojalle tilasin jo syksyllä PompdeLuxilta tämän neuletakin sekä ruskeana että tummansinisenä. Koska tässä kokoluokassa tällaisten klassikoiden löytäminen on käytännössä mahdotonta, päädyin tilaamaan molemmat meillä paljon käytössä olevat värit. Neuletakki on tuplakoko 158/164cm ja kuten kuvsita näette, mitoitus on reilua. Housuiksi olisin halunnut chinomalliset housut, mutta koska ne olivat erisävyn  ruskeat, päädyin tilaamaan nämä hieman rennot canvashousut täsmälleen samassa värisävyssä kuin tämä neuletakkikin. PompdeLuxin neuleen materiaali tuntui miellyttävältä nallekarhun herkällä iholla.

Ihastuin näihin PoPin tummanruskeisiin collegetakkeihin neljännen pojan ollessa vauva. Uskottekohan jos kerron, että meillä on ollut näitä todella monessa eri koossa? Pienin koko taisi olla 68cm, sitten 80cm ja siitä ylöspäin aina kokoon 146/152cm, joka nyt on nelospojan päällä, neljäntenä käyttäjänä. Todellinen klassikko, joskin college materiaalina ei niin kovin juhlallinen olekaan. Takin malli vaikuttaa toki myös ja tässä tapauksessa positiivisesti. Tällaisen takin voisi hyvinkin ostaa ensin juhlakäyttöön kauluspaidan ja rusetin tai kravatin kanssa ja siirtää sen jälkeen aivan arkiseen käyttöön päiväkodissa tai koulussa. Etenkin jos perheessä ei ole erillisille juhlavaatteille kuin vähäistä käyttöä, suosittelen miettimään aina juhlavaatteen valinnan yhteydessä sen mahdollista jatkokäyttöä.

Kaikilla pikkupojilla on yllään Benettonin pystykauluspaita, johon on helppo kiinnittää rusetti hakaneulalla. Toki kauluksellinenkin paita käy aivan yhtä hyvin. Kahdella nuorimmalla pojalla on yllään edulliset H&M:n tummanruskeat sammarit, joita meiltä myös löytyy jokaikistä saatavilla olevaa kokoa. Muistaakseni näitä oli silloin valmistettu kokoon 140cm eli jääkarhupojalla on käytössään tuo suurin koko. Tällasia sammareita pojat saattavat talvisin käyttää aivan hyvin myös kouluhousuina. Ne kuuluvat myös meidän kaupunkihousuihin syys- ja talviaikaan, mutta nyt korona-aikana noita kaupunkikäyntejä ei ole ollut oikeastaan lainkaan.

En tiedä oletteko muut huomanneet samaa, mutta koronan myötä vaatetarve on mielestäni vähentynyt. Perusvaatetta kotiin ja kouluun toki tarvitaan samalla tavalla kuin ennen koronaakin. Samoin tarvitaan mahdollisiin urheiluharrastuksiin liittyviä vaatteita ja jalkineita. Puolisiistien kaupunki- (sekä ulko- että sisävaatteiden ja kenkien) ja juhlavaatteiden tarve on vähentynyt selkeästi. Meidän perheen osalta se toki johtuu siitä, että ollaan pakollisten menojen lisäksi oltu vain kotona. Koko kesäkin oltiin vain kotosalla. Juhliakaan ei olla juuri vietetty ja jos onkin, on niihin löytynyt vaatteet helposti jo olemassa olevien – veljien vanhojen – vaatteiden joukosta. Kauppareissut hoidetaan aina melko pikaisesti ja pääasiassa myöhään illalla, jolloin lapset ovat jo nukkumassa. Muutenkaan lapset eivät ole juuri olleet mukana kauppareissuilla, puhumattakaan että olisimme käyneet vaikkapa kahviloissa tai ravintoloissa. Museo- ja parturireissut ovat olleet miltei ainoita “ylimääräisiä” juttuja koulun ja harrastusten lisäksi. Muutamat kaverisynttärit on vietetty.

Näitä kaupunkitalvikenkiä on kuitenkin käytetty aina silloin tällöin. Varsinaisia talvikenkiä pojat käyttävät pääsääntöisesti koulussa ja silloin kun ulkoilevat kotipihassa ja käyttävät toppahousuja tai haalaria. Nämä kaupunkikengät puolestaan ovat hyvät silloin, jos menemme vaikkapa soittotunnille tai museoon eikä mukaan tarvita erillisiä ulkohousuja.

Kuopuksen Bundgaardit ovat olleet käytössä jo kahdella vanhemmalla veljellä. Kuvien talvinilkkureita puolestaan olen hehkuttanut täällä ennenkin. En usko, että mistään voi löytyä hintalaatusuhteeltaan näitä parempia kenkiä. Itselläni on nämä samat kengät ja ne ovat olleet minulla käytössä jo viitisen vuotta. Jääkarhupoika on kenkiensä kolmas tai neljäs käyttäjä. Nallekarhu puolestaan sai tänä vuonna nämä samat kengät uusina, koska meiltä puuttui hänen kokonsa (42). Vanhemmilla veljilläänkin on nämä samat kengät muistaakseni koossa 43. Jacsonin lämminvuorisia nilkkureita (oikeasti ratsastuskenkiä) myydään koosta 36 kokoon 44 asti. 

Millaiset juhlavaatteet teillä on täksi jouluksi?

Kiinnostaisiko teitä nähdä myös minun joulumekkoni?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *