18. joulukuuta: Hetkiä

Joulunaika täyttää monen mielet ja ajatukset kiireellä. Itse ainakin huomaan, että vaikka en oikeasti edes olisi kiireinen, niin ajatusten kulku helposti johtaa koko kehon kiireen valtaan eikä sitä meinaa millään saada pysähtymään.

Koska olen jo vuosien ajan elänyt yhdistelmää kodin ja koulun joulu, olen jo vähitellen oppinut ymmärtämään tuon käsikirjoituksen kulun. Vaikkei se toki täysin samanlaisena koskaan toistu, niin kuitenkin siinä on paljon samoja elementtejä. Niin paljon ihania, unohtumattomia ja liikuttavia hetkiä. Niin paljon muistettavaa, tehtävää, vietävää ja haettavaa. Niin paljon järjestettävää ja siivottavaa. Niin paljon luettavaa, katseltavaa ja herkuteltavaa.

Ettei tuo kaikki vain lipuisi liian nopeasti ohi silmien ja korvien ja ettei tuo kaikki vain hukkuisi kiireen – todellisen tai vääristyneen – jalkoihin, olen halunnut antaa itselleni mahdollisuuksia ja luvan pysähtyä. Ottaa hetken. Ottaa toisen hetken. Pysähtyä noihin hetkiin. 

Hyvä pituus hetkelle on mukillinen lattea. Oikein erikoiseen hetkeen voi lisätä myös gluteenittoman leivoksen tai vaikkapa rivillisen suklaata. Muuten tuota hetkeä täydentävät jouluiset kirjat ja lehdet sekä ehkäpä tärkeimpänä kynttilän valo. 

Pentikin kynttilänjalkaa ei löytynyt enää Pentikin valikoimista, mutta yllättäen löysinkin sen Sokokselta black friday -tarjousten yhteydessä. Mielestäni se on yksinkertaisen kaunis. Olen polttanut siinä kynttilää joka päivä sillä seurauksella, että pian alkaa kruunukynttilävarasto olla hupenemassa eikä vielä edes ole joulu! Jouluna meillä palaa pöytäkynttilöiden ja tuikkujen lisäksi useita kruunukynttilöitä kattokruunuissa ja yksittäisissä kynttilänjaloissa. Monesti on kyllä lahjoja avatessa melkoisen lämmin tunnelma 😉

Hyasintti ja maljakko ovat täältä. Allergioiden vuoksi emme voi enää hankkia aitoa joulukuusta emmekä voimakkaasti tuoksuvia joulukukkia. Onneksi nykyään on saatavilla myös hyvin aidon näköisiä tekokasveja, joskin juuri kuusen tuoksua kovasti aina kaipaa. Pinon päällimmäinen Advent-joulukirja on myös uusi. Odotin sen olevan enemmän sisustukseen ja pieniin jouluisiin askarteluihin liittyvä, mutta se keskittyykin lähinnä ruokavinkkeihin eli ei ole niinkään minun kirjani.

Tänään on pikkukoululaisten viimeinen koulupäivä ennen joululomaa. Lukiolaisella jatkuu koulu vielä keskiviikkoon asti, mutta etäopintoina. Kunpa tuo korona nyt pysyisi poissa ja perheet saisivat viettää joululomillaan pienen hengähdystauon koronan sävyttämästä arjesta. Itse ainakin odotan kovasti päiviä ilman maskia. Viimeiset viikot olen aina iltapäivisin ja iltaisin kärsinyt päänsärystä ja iho-ongelmista. Yhteisen hyvän vuoksi kyllä kestän ne, mutta toki tauko on aina tervetullut.

Toivon, että myös sinä maltat pysähtyä hetkeen ja hetkiin keskellä kiirettä. Olkoon se sitten hetki kahvin, teen, kaakaon, glögin tai vaikkapa vain vesilasillisen verran, niin muista pitää se. 

Jouluinen musiikki voi myös olla hyvä lisä hetkeen tai hetki voi olla yhden kappaleen pituinen. Itse kuitenkin nautin hetkistäni mieluiten ilman lisä-ääniä, koska päiväni täyttyvät jo valmiiksi äänistä.

Millainen on juuri sinun hetkesi? Mistä aineksista se on tehty? Onko se erilainen jouluna kuin juhannuksena?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *