Lasten Erämaa-villapaidat

Jos olet seurannut Insta-tiliäni kesällä, olet saattanut nähdä väläyksiä näiden Erämaa-villapaitojen valmistumisesta. Viime viikonloppuna nämä neuleet pääsivät mukaan ensimmäiselle metsäretkelleen, mutta siitä ajattelin tehdä ihan erillisen postauksen hieman myöhemmin.

Ohjeen villapaitaan löysin tästä Norjalaisia villapaitoja -kirjasta. Kirjan ohjeet on suunnitellut norjalainen Linka Neumann ja suomennoksesta vastaa Heli Mäntyranta. Suunnittelijan mukaan kyseessä on “lämpimiä villapaitoja ulkoiluun ja seikkailijoille”. 

Neulesuunnittelijan elämäntarina on mielenkiintoista luettavaa. Hän sai ensimmäisen huskykoiransa jo yhdeksänvuotiaana. Hän oppi ajamaan koiravaljakkoa lapsuudennaapurinsa tunnetun koiravaljakkoajajan Helge Ingstadin opastamana ja samalla sai kokea mitä kaikkea voi tehdä Norjan metsissä. Tänä päivänä  Linkan suurimmat innoituksen lähteet ovatkin luonto ja eläimet. Tästä syystä hän on halunnut suunnitella vaatteita nimenomaan ulkoilukäyttöön. Erämaa-paita on Linkan suunnittelemista paidoista ensimmäinen ja samalla kaikkein suosituin. Kirjassa on ohjeet sekä aikuisten että lasten (koot 1 – 10 v) Erämaa-neuleille. Lisäksi kirjasta löytyy useita muitakin ohjeita. 

Käytin lasten Erämaa-villapaidoissa ohjeessa suositeltua Sandnes Garnin Peer Gynt -villalankaa. Kuten yllä olevista kuvista voit nähdä, tuli lankaa tilattua pahvilaatikollinen ja myöhemmin vielä lisää, sillä ohjeessa annetut lankamääräsuositukset eivät pitäneet paikkaansa (vaikka alunperinkin tilasin yhden ylimääräisen kerän jokaista väriä).

Ylimmästä kuvasta näet kahden nuorimman pojan villapaidan värit. Jokainen poika sai itse valita suosikkivärinsä värikartasta pohjaväriksi sekä mieluisimman sävyn ruskeasta langasta tassuiksi. Valkoinen väri oli kaikilla sama. Neuleen perusohje on tehty neljälle eri värille, mutta itse muutin ohjeen kolmelle värille sopivaksi. En ole kovin paljoa neulonut kirjoneuleita, joten hieman jännitti kuinka siinä käy ja jo siitäkin syystä halusin käyttää vain kolmea eri väriä. Kaikkein mieluiten muutenkin tekisin neuleita vain yhdellä värillä, koska silloin ne on helpointa yhdistää muihin vaatteisiin. Luonnollisestikaan kirjoneuletta ei oikein voi yksivärisenä tehdä.

Tämä villalanka ei ole yhtä pehmeää eikä täysin kutittamatonta kuin suosimani Dropsin Babymerino -lanka. Koska tällainen paksumpi ulkoilukäyttöön tarkoitettu villapaita ei kuitenkaan ole suoraan paljasta ihoa vasten, se oli riittävän pehmeää.

Ensimmäinen ja toinen villapaita syntyivät uimavalvojan roolista käsin. Täytyy tosin sanoa, että hieman oli viime kesänä hikistä puuhaa istua uima-altaan reunalla villalangat hyppysissä. Sen verran siinä tuli istuttua, että yhden paidan neulomiseen taisi mennä aikaa noin yksi ja puoli viikkoa.

Kuopuksen paita valmistui ensimmäisenä. Tein sen kahdeksanvuotiaan koolla, koska arvelin kuusivuotiaan koon olevan hetkessä liian pieni. Tämä koko puolestaan osoittautui liian suureksi, mutta ison kanssa pärjää aina paremmin kuin pienen.

Kuopus valitsi paitansa pääväriksi Sandnes Garn Peer Gynt -langan väri numero 6013 eli taivaansinisen. Luonnossa väri on mielestäni tummempi kuin värikartassa tietokoneen ruudulla. Ruskean sävyksi hän valitsi kullanruskean eli värin numero 2564. Luonnehtisin sävyä enemmänkin peruskeskiruskeaksi kuin kultaan vivahtavaksi. Valkoinen on väri numero 1001.

Tässä valmis villapaita on juuri pudonnut puikoilta. Muistan miten tässä vaiheessa vielä ajattelin, että taisi mennä pilalle mun kirjoneuleeni. Sen verran kuplivalta tuo neuleen pinta näytti.

Ohjeen mukaan valmis neule suositellaan upotettavaksi kylmään veteen ja kuivattavaksi sen jälkeen tasaisella alustalla. Itse päädyin kuitenkin silittämään villapaidan meidän tehokkaalla höyrysilitysraudalla ja kuten kuvista näette, kirjoneule tasoittui ja alkoi näyttää ihan oikealta villapaidalta.

Sitten oli vuorossa jääkarhupojan Erämaa-paita. Tein sen 10-vuotiaan koolla, mutta lisäsin hieman pituutta sekä miehustaan että hihoihin. Valmiiden mittojen mukaan tehty neule olisi ollut hänelle oikea koko, mutta koska halusin paitojen olevan veljeksille samaan aikaan sopivia, niin piti tätä paitaa hieman suurentaa. Kahden nuorimman pojan ikäero on kolme vuotta ja koska kuopuksen paita oli tehty 8-vuotiaan koolla, piti toiseksi nuorimman paita saada vastaamaan noin 11-vuotiaan kokoa.

Jääkarhupoika valitsi neuleensa pääväriksi meleeratun sinisen eli värin numero 6324 ja ruskean sävyksen poltetun kullanruskean, väri numero 2544. Täytyy sanoa, että nämä värisävyt yllättivät positiivisesti eli olivat paremmat kuin värikartassa.

Näistä kuvista pääset vielä vertaamaan poikien valitsemia sinisen ja ruskean värisävyjä keskenään.

12-vuotiaan nallekarhun paidasta saan kiittää kaimaani, joka ystävällisesti muokkasi minulle ohjeen noin 164 cm kokoon. Kiitos Kaima! 

Paita jäi odottelemaan puikoille, koska jälleen kerran lanka loppui kesken. Onnekseni löysin sitä lopulta puuttuvat pari kerää paikallisesta lankakaupasta. Kahden kerän tilaaminen kera postikulujen ei ole nimittäin kovin kannattavaa puuhaa.

Jostain syystä en ole tullut ottaneeksi tästä paidasta yhtäkään välivaiheen kuvaa.

Tästä neulomistyylistä (alhaalta päin yhtenä palana kaarrokkeeseen asti, sitten hihat ja lopuksi hihojen liittäminen kaarrokkeeseen samaan aikaan neuloen) ihastuneenä päädyin tilaamaan Norjalaisia villapaitoja 2 -kirjan.

Kaksi nuorinta poikaa tykkää kirjojen kuvituksessa olevista huskeista ja muista koirista. Kuopus saattaakin istua pitkään itsekseen sohvalla ja katsella näitä käsityökirjojani. (Hän tykkää kyllä katsella myös Klompelompe-kirjoja, mutta varmaankin hieman eri syistä.) Yhdessä olemme katsoneet kuvia myös kirjan ja ohjeiden tekijän Insta-tililtä. Sieltä löytää samalla mielenkiintoisia videoita koiravaljakoista. Olemme myös lukeneet valjakkokoirista erilaisia artikkeleita ja miten korona-aika on ajanut yrittäjät ahdinkoon. Heitä on myös autettu erilaisin keräyksin ja näyttää siltä, että ala alkaa vähitellen taas elpyä. Olenkin haaveillut, että olisi ihana voida joskus yllättää pojat viemällä heidät koiravaljakkoajelulle. Tietääkö joku, onko Pohjois-Suomi ainut mahdollisuus moiseen?

Mitä mieltä olet Erämaa-villapaidoista? Mitkä olisivat sinun värivalintasi?

Pojat kutsuvat paitojaan “tassupaidoiksi”. Tässä paidat vielä hieman eri valossa iltahämärässä.

4 comments

 1. Ilona Leppänen says:

  Moi, ihania paitoja! Vesilahdessa Tampereen eteläpuolella on mahdollisuus huskyajeluun, googlettamalla löytyy Gegwen getaways.

  • Miia says:

   Kiitos ja kiitos vinkistä! Täytyypä kurkata tuo paikka, jos on sinne suunnalle kulkua. Mukavia talvipäiviä sinulle!

 2. Anita Vartiainen says:

  Hei.katselin villapaitoja jotka ovat ihania,lapsen lapseni haluaisi myös kyseisen paidan mut oikea koko puuttuu eli 164 olisiko mahdollista sinulta saada malli kun itse en osaa suurentaa neuletta? Mummeli

  • Miia says:

   Hei ja kiitos kommentistasi! Valitettavasti en uskalla jakaa maksullista ohjetta. Uskoisin, että tuo neuleohjekirja löytyy kirjastoista. Myöhemmin huomasin, että olisin voinut tehdä varmaankin suoraan myös pienimmän aikuisten koon. Kävisiköhän se koko myös lapsenlapsellesi? Tai sitten voisi tuohon lasten isoimpaan kokoon kokeilla lisätä vaikka yhden mallikerran ja pituuden hihoihin ja helmaan saa hyvin jostakin muusta käytössä olevasta sopivasta paidasta. Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua. Mukavaa syksyä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *