Muud

Tunnetko jo Muudin? 

 Muud on tanskalaista suunnittelua ja valvotuissa oloissa Intiassa valmistettuja nahkatuotteita. Näitä tuotteita on valmistettu mustana ja konjakin värisinä tai pikemminkin viskinruskeina, kuten väri on Muudilla nimetty, Whisky. Nahan sanotaan olevan huippulaatuista, pehmeää ja kestävän pitkään. Tästä voit lukea tarkemmin, miten nahka on päätynyt valmistukseen.

Kauniit nahkatuotteet kestävät hyvin katsetta kotona ja reissussa. Tuotteet on suunniteltu patsi ulkonäöllisesti viimeistellysti, niin myös käytännön yksityiskohdat huomioiden.

Muudin nahkatuotteet on ryhmitelty neulomiseen, virkkaamiseen, yleensä elämiseen (esim. laukut) ja hiuksille (parturikampaaja).

Itse löysin nämä tuotteet vajaa vuosi sitten hieman ennen joulua jostakin ulkomaisesta verkkokaupasta. Olisin toivonut niitä silloin joululahjaksi, mutta harmillisesti toivomani tuotteet ruskeana olivat silloin päässeet loppumaan.

Nyt kun mieheni pyysi minua miettimään lahjatoiveita syntymäpäiväkseni, muistin nämä tuotteet uudelleen. Täsmälleen samaan aikaan aloin saada ilmoituksia kotimaisilta käsityöverkkokaupoilta, jotka ovat saaneet pitkän odotuksen jälkeen valikoimiinsa Muudin tuotteita. 

En halua tässä postauksessa nostaa yhtä yksittäistä verkkokauppaa esille, mutta googlaamalla löydätte useita vaihtoehtoja, joista voitte valita itsellenne sopivimman.

Olen nyt useampaankin kertaan selaillut tuotteita läpi ja pohtinut, mikä olisi paras tuote aloittaa sarjan kerääminen nimenomaan omista käsityötarpeistani lähtien. Parasta olisi, jos pääsisin näkemään nämä tuotteet livenä. Silloin hahmottaisin takuulla parhaiten niiden koon ja käyttömahdollisuuden. En kuitenkaan tiedä onko se mahdollista.

Helpottaakseni pohdintojani, ajattelin listata tähän alle vaihtoehtoisia tuotteita. Ehkäpä tästä on apua myös jollekin lukijalleni (ja miehelleni hänen miettiessään lahjavaihtoehtoja 😉 ).

Muud kertoo, että monet tuotteet käyvät toki muuhunkin kuin käsityötarpeisiin. Tuoteryhmien sisällä tuotteet on jaettu vielä erikseen laukkuihin ja lisätarvikkeisiin.

Tätä Saturn-käsityötarvikelaukkua löytyy koossa XL ja L. Pienemmän korkeus on 20 cm ja halkaisija 16 cm. Isomman korkeus puolestaan on 28 cm ja halkaisija 21 cm. Sekä laukun sisä- että ulkopuolelta löytyy lokeroita erilaisille käsityötatvikkeille, kuten puikoille, saksille ja mittanauhalle. Keskiosassa voi sitten säilyttää työhön kuuluvia lankoja ja itse työn alla olevaa käsityötä. 

Laukun vetoketjutus on suunniteltu niin, että käytössä oleva lanka tai langat mahtuvat juoksemaan vetoketjun ja kannen välistä ja lanka voidaan lisäksi kiinnittää tuon vetoketjujen alla olevan nahkalenkin alta kulkevaksi niin, ettei se pääse sotkeentumaan. 

Isommassa laukussa on säädettävä ja irrotettava olkahihna.

Muud Göteborg on mielestäni kiinnostava kansiomainen vaihtoehto käsityötarvikkeille. Siihen kuuluu 16 pikkutaskua vaihtopäiden kärjille ja kuusi taskua kaapeleille. Sain 45-vuotissyntymäpäivälahjaksi ystävältäni lahjakortin käsityöliikkeeseen. Ostin sillä pitkään haaveilemiani KnitPron kaapeleita ja vaihtopäitä. Ostohetkestä lähtien ne ovat kulkeneet minulla pienessä käsityöliikkeestä saamassani muovipussissa. Miten paljon siistimpi ja kauniimpi säilytyspaikka tällainen kansio olisikaan. Se myös istuisi hyvin sohvapöydän hyllylle ja olisi siitä helposti saatavilla.

Tässä kansiomallisessa nahkakotelossa on oivallinen tila myös A4-kokoislle ohjeille. Muovitaskut pitää ostaa erikseen. Tämä ohjeiden kulkeminen helposti mukana on itselleni tärkeä ominaisuus. Nykyään yhä useampi käsityöohje tulostetaan A-nelosina. Jos puolestaan käytän käsityökirjassa olevaa ohjetta, joudun vaikkapa reissuun lähtiessäni ottamaan ohjeesta kopion, koska painavan ja ison kirjan raahaaminen mukana ei ole järkevää. Paperiohjeisiin on myös parempi tehdä omia merkintöjään kuin kirjassa oleviin ohjeisiin. Tuote on kooltaan 32 cm x 26 cm.

Toinen vaihtoehto vaihtopäille voisi olla tämä Muud Stockholm, jonka saa taiteltua kasaan pienemmäksi “laukuksi”, mutta joka avattuna säilöö sisäänsä 12 paria pyöröpuikkojen vaihtopäitä. Yläosassa on lisäksi kolme lokerikkoa kaapeleille sekä yksi iso vetoketjullinen lokero muille käsityötarvikkeille. Kokoontaitettuna nepparikiinnityslenksuun on mahdollista kiinnittää Muudin lisätarvikeosa. Tuotteen koko on 31 cm x 38 cm.

Muud Oslo XL kätkee sisälleen paikat 18 sukkapuikolle (koot 2,5 mm – 5 mm). Pussukka on kooltaan 22 cm x 28 cm. Pienempään Osloon mahtuu 12 paria sukkapuikkoja. Tämä litteä muoto sopisi hyvin Muud Göteborgin pariksi. Tälläkin hetkellä neulon villapaitaa, jossa tarvitaan juuri näiden kahden pussukan sisälle mahtuvia tuotteita vuorotellen eli sukkapuikkoja ja eri pituisia kaapeleita sekä kahta eri kokoa vaihtopäitä. 

Siinä missä kaapelit ja vaihtopäät kulkevat pienessä muovipussissa, pyörivät sukkapuikot olohuoneen pöydällä olevalla puulautasella. Minulla on kyllä niille aivan oma säilytyspaikkansa, mutta puikkojen hakeminen sieltä muiden puikkojen seasta on hyvin työlästä (pitää aina verrata puikkoja toisiinsa, että löytää oikeat viisi) ja siksi pidänkin käytössä olevia kokoja helposti saatavilla. Niille tarkoitetussa erillisessä pussukassa puikot pysyisivät jo valmiiksi omissa koloissaan, joista ne olisi helppo ottaa käyttöön. Lisäksi kaunis nahkakotelo olisi toki paljon esteettisempikin vaihtoehto.

Muud Trondheim kätkee sisälleen säilytyspaikat sukkapuikoille sekä erilliset nepparilliset pikkulokerikot muille käsityötarvikkeille, kuten napeille ja neuloille. Se on kooltaan 25 cm x 22 cm (kapemmasta kohdasta 16 cm).

Muud Voss on puolestaan tehty pyöröpuikkojen ja kaapeleiden säilytykseen. Lokeroita löytyy yhdeksän. Voss on kooltaan saman kokoinen kuin Trondheim eli 25 cm x 22 cm (kapeampi yläosa 16cm).

Lähdin jo ideoimaan sitä, millaiset kokomerkinnät noihin lokeroihin voisi laittaa ja miten ne olisi järkevä toteuttaa. Puikkojen säilyttäminen ja tarvittaessa käyttöön ottaminen olisi huomattavasti helpompaa, jos jokaisessa lokerossa olisi valmiiksi kokomerkintä. Tällöin voisi myös säästyä puikkojen ainaiselta mittamiselta. Jos vain lokerikkoon mahtuisi, niin laittaisin varmasti samaan lokeroon aina samankokoiset puikot kaikilla eri pituuksilla. Vaikka ostinkin noita KnitPron vaihtopäisiä pyöröpuikkoja, on minulla silti yhä käytössäni tavallisia pyöröpuikkoja. Viime vuosien aikana olen yrittänyt korvata entiset metalliset puikkoni puisilla. Niillä neulominen on huomattavasti miellyttävämpää kuin metallisilla.

Tällä hetkellä suurin osa pyöröpuikoistani on alakoulussa ompelemassani käsityöpussissa. Oikean koon etsiminen tuolta pussukasta lukuisten muiden puikkojen joukosta on toisinaan hieman haasteellista.

Muud Hala löytyy virkkaustuotteiden kategoriasta. Itse ajattelen, että tämä olisi oivallinen säilytyspaikka yhden meneillään olevan käsityöprojektin tarvikkeille ja erinomainen vaikkapa reissussa, mutta toki myös kotona. Tähän voisi siis kerätä isommista säilytyslokerikoista juuri täsmätarvikkeet tiettyyn työhön. Pienissä lokeroissa voisi olla sukkapuikot ja vaihtopäät ja noissa nepparillisissa taskuissa puolestaan kaapelit ja muut tarvikkeet, kuten neulat, mittanauha, merkkaustarvikkeet jne. Toki tämä kävisi myös virkkuukoukuille, mutta saattaisi olla siihen tarkoitukseen hieman pieni (ainakin minun valikoimallani).

Pidempiä puikkoja, sukkapuikkoja ja virkkuukoukkuja varten löytyy myös useammassa eri koossa tällaisia kannellisia nahkaputkiloita. Ja kuten alemmasta kuvasta näet, voi näitä säilytysratkaisuja käyttää myös moneen muuhun tarkoitukseen kuin vain käsityötarvikkeille.

Muud Upsala XLMuud UpsalaMuud Mountain XLMuud Mountain ja Muud Holly ovat erikorkuisia puikkoputkiloita. Itselläni on jo parikymmentä vuotta ollut puikoilleni käytössä putkilo, joka lienee entisen sulkapallojen säilytysrasia. Hyvin on sekin asiansa ajanut, mutta toki tällainen nahkainen on paljon kauniimpi.

Nyt kun on tullut jo esiteltyä Muudin Stockholm, Oslo, Göteborg, Upsala, Trondheim, en millään voi jättää välistä Muud Helsinkiä ja Muud Helsinki XL:ä. Pienempi Helsinki-rasia on leveydeltään 7,5 cm ja korkeudeltaan 5,5 cm. XL-koon leveys on 8,5 cm ja korkeus 9,5 cm. Vetoketjullinen rasia on tarkoitettu pikkutarvikkeille. Esimerkiksi kuvan rasiassa näkyy kaapeli sekä kaapelin päihin ruuvattavia stoppareita. Kaapelin vaihtoon tarvitaan myös pientä “työkalua”, joka tulee samassa pakkauksessa kaapelin ja stoppareiden kanssa. Tällaiset pienet tarpeelliset tarvikkeet menevät helposti hukkaan, ellei niille ole selkeää ja hyvää säilytyspaikkaa. Itse säilytän pieniä käsityötarvikkeita ikivanhassa Marimekon Unikko-peltipenaalissa. Se on muuten myös hyvä säilytyspaikka virkkuukoukuille. Minulla onkin kaksi samanlaista peltipenaalia.

Espoo on myös päässyt mukaan Muudin kokoelmiin nahkaisella saksisuojalla. 4 cm leveä ja 3 cm korkea Muud Mälmö -mittanauhakotelo on käteväksi suunniteltu lisuke Muudin käsityötarvikesarjaan. Mittanauhan saa helposti juoksemaan avoimesta kolosta ja avainrenkaasta sen voi kiinnittää isompiin laukkuihin tai tarvikelokerikkoihin.

Vielä jäi Muud-tuotteita esittelemättä, kuten nämä yllä näkyvät pienemmät lokerikkotaskut. Oma Muud-polkuni voisi kulkea ensin Göteborgiin ja jatkaa sieltä matkaa Osloon (XL) ja edelleen Vossin kautta Halaan. Helsinki (XL) ja Malmö voisivat myös jossakin välissä osui matkan varrelle, samoin Saturn (XL). Toki pitkät puikkoni voisivat ilahtua uudesta ja kauniimmasta Upsala-putkilosta (XL) ja mikseivätpä virkkuukoukkunikin viihtyisi uudessa säilytyspaikassaan, kuten Hee:ssä tai Hollyssä. Mars hard olisikin sitten jo jotakin suuren luokan luksusta, joka voisi kätkeä sisäänsä kaikki muut Muud-ihanuudet. Kaikki tuotteet valitsisin ehdottomasti whisky-värissä.

Mitä mieltä olet tästä Muudista?

Kaikki postauksen kuvat ovat Muudin sivuilta, samoin linkit johtavat sinne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *