Ekaluokkalainen, osa 6: muita koulutarvikkeita

Liikuntatunteja varten ekaluokkalainen tarvitsee verkkarit tai muun joustavan asun sekä lenkkarit. Myöhemmin syksyllä on tarpeen myös säänmukaiset vettäpitävät ja riittävän lämpimät vaatteet esimerkiksiä syysretkiä ja suunnistusta varten. Sellaisiksi käy mielestäni oikein hyvin peruskuorivaatteet, goretexkengät tai kumisaappaat.

Sisäliikuntakauteen siirryttäessä – yleensä syysloman jälkeen lokamarraskuun taitteessa – ovat tarpeen erilliset liikuntavaatteet. Meidän pojat ovat käyttäneet pääasiassa urheilushortseja ja -t-paitoja. Joskus mukana on ollut myös tossut ja isommilla koululaisilla tarpeen mukaan sisäpelikengät. Varsinaisten liikuntavaatteiden lisäksi mukaan tarvitaan pyyhe ja juomapullo.

Helpointa ja järkevintä on mielestäni pakata liikuntavaatteet erilliseen jumppapussiin. Paras jumppapussi on sellainen, jota voi repun tavoin kantaa selässä. Toki muovipussikin käy. Jumppapussi mahtuu yleensä varsinaisen koulurepun sisälle, josta se sitten otetaan mukaan, kun lähdetään liikuntasaliin. Lapsen on kuitenkin helpompi kantaa ja käsitellä liikuntavaatteita, jotka ovat niille erikseen varatussa kassissa kuin ottaa pukuhuoneeseen mukaan koko koulureppu, jonka sisältä tavarat löytyvät irrallisina. Lisäksi pyyhe tulee suikussa käynnin jälkeen märäksi ja kastelee myös repun muun sisällön. Siltä voi välttyä erillisen jumppapussin turvin.

Olen huomannut, että meidän perheen jumppapussivalikoima vaatisi hieman päivitystä. Ennen MLL lahjoitti ekaluokkalaisille jumppapussin, jonka sisällä oli kaikenlaista mielenkiintoista vihkosta ja lehtistä. Noissa jumppapusseissa oli toki sellainen ongelma, että kun niitä oli samassa luokassa käytössä se parikymmentäkappaletta, sekoittumisen vaara oli todellinen. Nimikoimalla siitäkin selvittiin! Niitä ei ole kuitenkaan jaettu enää vuosiin. 

Näin Meidän Perhe -lehdessä Ikea-uutuuden eli Världens-kuntosalikassin ja päädyttiin tilamaan pikkupojille sellaiset uusiksi jumppapusseiksi. Nähtäväksi jää, miten hyviä ne ovat käytössä.

Kuten esikoulustakin, niin myös koulusta mennään uimahalliin useamman kerran vuodessa (tosin korona on sekoittanut pahasti sitä asiaa). Uimahallikäyntiä varten tarvitaan uikkarit, pyyhe, pefletti ja halutessaan uimalasit. Toisinaan mukaan tarvitaan myös juomapullo ja/tai eväät. Uimahalliin mennään yleensä kävellen tai bussilla, riippuen miten kaukana lapsen koululta uimahalli sijaitsee. Itse toivon aina, että uintivarusteet on pakattu erilliseen selässä kannettavaan pieneen reppuun tai jumppapussiin. Muovipussit ovat hankalia kävelymatkoilla, koska lapsi ei välttämättä jaksa kantaa niitä ja kävellessä ne kuin varkain osuvat muihin jonossakulkeviin luokkakavereihin, mistä puolestaan aiheutuu helposti ylimääräistä kärhämää.

Kuopus on saanut jo taaperovuosinaan kummeiltaan tuon kuvissa näkyvän suloisen Fjällrävenin Mini Kånkenin. Kokonsa puolesta se kävisi oikein hyvin nimenomaan uintirepuksi. Jonkun aiemman postauksen yhteydessä olenkin jo kertonut, että olen ostanut jokaiselle pojalle heti heidän synnyttyään Finlaysonin muumipyyhkeet omalla hahmolla ja värillä varustettuina. Jokaisella on iso pyyhe varsinaiseksi pyyhkeeksi ja pienempi pyyhe pefletiksi. Näitä käytämme nimenomaan uinti- ja liikuntatuntipyyheinä. Esikoisella on vihreä Nuuskamuikkunen, lukiolaisella sininen Muumipappa, Nallekarhupojalla ruskea Nipsu, Jääkarhupojalla turkoosioranssi Muumipeikko ja kuopuksella myös Muumipeikko, mutta sinisenä. Perheen kesken pyyhkeet on siis helppo erottaa toisistaan, mutta uimahalli- ja liikuntatuntikäyttöä varten ne on nimikoitava. Muutama pyyhe meiltä on vuosien saatossa kadonnut nimenomaan uimahallilta nimikoinnista huolimatta. Kerran oli jopa viety yksi pyyhe niin, ettei tilalle ollut jäänyt mitään. Eipä ollut pojalla kovin kiva tunne lähteä pukuhuoneeseen kokonaan ilman pyyhettä. Sitä pyyhettä ei sitten koskaan enää löytynyt. Suosittelen siis myös vanhempia aina tarkistamaan kotiin tulevat pyyhkeet ja muut liikuntavarusteet siltä varalta, että kotiin saattaa kulkeutua vahingossa myös ylimääräisiä tarvikkeita.

Ekaluokkalainen harvemmin saa vielä kulkea pyörällä kouluun, mutta jos niin kuitenkin tapahtuu, on kypärä ehdottoman tärkeä varuste.

Lukiessani kesällä koulutarvikkeisiin liittyviä keskusteluja, keskustelijat olivat eri mieltä siitä, tarvitaanko kouluun sisätossuja vai ei. Tämä asia selvinnee parhaiten lapsen opettajalta kysymällä. Joissakin kouluissa ruokalaan siirryttäessä puetaan omat kengät jalkaan, joten tossuja ei välttämättä tarvita. Toisaalta tiettyyn aikaan vuodesta koulun käytävät ovat hyvin märkiä ja sukat kastuvat joka kerta käytävässä kulkiessa (siksi pitää siis myös olla ne varasukat). Lapset, joilla on käytössään erilliset sisätossut, kastelevat sukkansa selkeästi harvemmin kuin ne, joilla tossuja ei ole.

Tässä näet vielä koko TupuHupuLupu-kolmikon koulutarvikkeistoa.

Kouluun pitää toisinaan ottaa juomapullon lisäksi mukaan myös eväitä vaikkapa retkeä varten. Siitä syystä kotoa on hyvä löytyä eväsrasia. Nämä hauskat Lego-eväsrasiat olen löytänyt Minimanista.

Retkipäivinä on usein tarvetta myös istuinalustalle. Yksinkertaisimmillaan istuinalustan saa tehtyä laittamalla vaikkapa mainoslehtisiä tai sanomalehden muovipussiin ja solmimalla pussin suun kiinni. Meillä on käytössä nämä pieneen tilaan menevät Lingon&Blåbärin istuinalustat.Myös ne on nimikoitu Mini Pilkku -tarroilla.

Talviaikaan liikuntatunneilla tarvitaan myös suksia ja luistimia, joita toki löytyy jonkin verran myös koululta. Silloin ei välttämättä kuitenkaan ole saatavilla juuri oikeaa kokoa, mutta kotoa mukaanotetut villasukat usein pelastavat tilanteen, jos vaikkapa monot ovat yhtä kokoa liian suuret.

Tästä Harrastuskaapilla-postauksesta voit lukea tarkemmin meidän perheen harrastustarvikkeiden säilytyksestä ja nimikoinnista.

Nouseeko sinulle mieleen jokin tärkeä koululaisen tarvike, jonka olen unohtanut? Niitä voisi mielellään lisätä kommentteihin.

Postaussarjaa olisi vielä jäljellä ainakin muutaman postauksen verran. Vieläkö jaksatte viipyä tämän aiheen parissa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *