
Wikipedia kertoo Pavlovan syntytarinasta näin:
”Pavlova on venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan mukaan nimetty marenkipohjainen jälkiruoka. Siinä on rapea kuori ja pehmeä, vaahtokarkkimainen sisus.
Uskotaan, että jälkiruoka on keksitty balettitanssijan kunniaksi 1920-luvulla, erään hänen kiertueensa jälkeen, joko Australiassa tai Uudessa-Seelannissa. Jälkiruoan keksijän kansalaisuus on ollut näiden kahden maan välisen väittelyn kohde vuosia, mutta viralliset lähteet viittavaat Uuteen-Seelantiin.[1]
Pavlova on suosittu jälkiruoka ja tärkeä osa molempien maiden kansalliskeittiöitä, ja yksinkertaisena reseptinä sitä tarjoillaan säännöllisesti juhlapäivien ja lomapyhien aterioilla. Se yhdistetään useimmiten kesäaikaan, mutta sitä syödään ympäri vuoden monissa australialaisissa ja uusiseelantilaisissa kodeissa.”

Meidän perheelle pavlova sopii tosi hyvin, koska se käy kaikille (gluteeniton&laktoositon) ja koska kaikki myös pitävät siitä. Tästä kertonee esimerkiksi se, että teimme mieheni lomanaloituksen kunniaksi tänä vuonna pavlovan, jota tarjottiin päiväkahvin aikaan. Illalla kuuden munan kakusta oli jäljellä enää yksi minikokoinen pala.

Käytämme pavlovan tekemiseen Dansukkerin reseptiä, jonka ajattelin kirjata tähän postaukseen muistiin, niin löydämme sen jatkossa helposti.

Ainekset:
- 6 valkuaista
- ripaus suolaa
- 5 dl erikoishienoa sokeria
- 2 tl etikkaa
- 1 tl vaniljasokeria
Täyte:
- 3 (- 4) dl kuohukermaa
- 300 g hedelmiä tai marjoja oman maun mukaan
Ohje:
- Leikkaa leivinpaperista halkaisijaltaan noin 30 cm:n ympyrä ja laita uuni lämpenemään 100 asteeseen.
- Vatkaa valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi.
- Lisää joukkoon ¾ sokerista ja jatka vatkaamista, kunnes seos on jähmeää.
- Sekoita joukkoon vaniljasokeri, etikka ja loput sokerista.
- Kostuta leivinpaperi vedellä ja pane se pellille tai esimerkiksi piirakkavuokaan.
- Levitä marenki paperin päälle lusikalla niin, että reunat jäävät vapaiksi.
- Paista uunin keskiosassa 100 asteessa noin 1½ tuntia. Kakun on oltava kuiva ulkopuolelta ja sitkeä sisältä.
- Poista paperi ja anna kakun jäähtyä ritilällä. (Poistan paperin yleensä vasta asettaessa kakun tarjoilualustalle.)
- Vatkaa kerma kiinteäksi vaahdoksi ja levitä se kakun päälle juuri ennen tarjoilua.
- Koristele hedelmillä tai marjoilla oman maun mukaan.

Pavlova on siitä hyvä kakku, että pohjan voi valmistaa hyvissä ajoin ennen juhlia. Monesti tapaan vatkata kerman valmiiksi jääkaappiin vaikkapa jo aamulla, jolloin sen voi kahvihetkellä tai vieraiden saapuessa hetkessä levittää kakkupohjan päälle. Tällä tavalla valmis kakku ei myöskään vie turhaa tilaa jääkaapissa.



Millainen on sinun suosikkipavlovareseptisi?