Isompien poikien vaatteet, osa 2

Tähän postaukseen kokosin perustrikoovaatteita Polarn och Pyretin ja Marimekon aikuisten mallistoista. Marimekolta mukana on myös muutama kauluspaita. Merkeistä voi jo valmiiksi päätellä, että tarjolla on lähinnä ainoastaan raitaa ja vielä vähän lisää raitaa.

Polarn och Pyretiltä saa heidän klassikkoraitapaitaansa ja pitkiksiä perusväreissä eli tummansini-, puna- ja harmaavalkoraidallisina. Usein heillä on myynnissä myös jokin sesonkiväri, kuten tällä hetkellä tuo pastellisävyinen multiraita. 

Meidän herkkäihoinen 11-vuotias tykkää kovasti PoPin trikoolaadusta. Hänen mielestään se on pehmeää ihoa vasten eikä kutita. Aikoinaan olin jo esikoiselle ostanut PoPin aikuisten mallistosta tummansinisen raitapaidan koossa XS ja myöhemmin ostin saman paidan myös toiseksi vanhimmalle samassa koossa. Kävi nimittäin niin, että esikoisen aikoihin tuo koko XS oli reilumpi mitoitukseltaan kuin myöhempi XS. 

Polarn och Pyret on yksi niistä harvoista laadukkaista perusvaatemerkeistä, jotka valmistavat kokoa XS. Tällöin lapsi voi siirtyä suoraan koon 146/152cm jälkeen tuohon aikuisten pienimpään kokoon. Ainut toiveeni olisi, että he valmistaisivat aikuisten koon vaatteita hieman enemmän. Esikoiselle ehdin nimittäin ostaa mm. valkoisia t-paitoja ja raidallisia boksereita koossa S ennen kuin niiden valmistus lopetettiin. Veljeään odottaa kaapissa myös XS-koon vihreä PoPin windfleecetakki. Harmi, että niistäkin on enää lasten kokoja saatavilla.

Nallekarhupojalle ostin tuon multiraitapaidan koossa XS. Enemmän olisin tykännyt, että tämä aikuisten koon paita olisi ollut pelkästään vihreä- tai vaaleansinivalkoinen, mutta tällaiselle vielä pikkupojalle multiraitakin on ihan mukava. Sitä en sitten osaa sanoa (riippuu varmasti lapsesta), että pukisiko teini-ikäinen tuon paidan päälleen. Perusraitapaitoja meillä ovat kyllä teinit pitäneet mielellään.

PoPin pitkikset toimivat tämän talven pelastuksena meidän 11-vuotiaalle ja nimenomaan tuossa XS-koossa. Ostin näitä valmiiksi jo reilu vuosi sitten, kun PoPilla oli kaksi yhden hinnalla tarjous. En tosin varmuudella enää muista mitä tuotteita se koski, mutta ainakin näitä pitkiksiä. Silloin maltoin ostaa yhdet housut jopa itselleni.

PoPin aikuisten villavaatteista meillä ei ole kokemusta ja nytkin näytti verkkokaupassa siltä, että kaikki koot oli jo loppuunmyyty. Uskoisin niitä kuitenkin tulevan jälleen ensi talveksi lisää, toivottavasti myös näissä aikuisten koissa.

Valitettavasti en voi sanoa, että PoPille olisi tullut sukkavalikoimaan aikuisten kokoja (olen kyllä usein esittänyt heille siitä toiveen), mutta jos kooksi riittää heidän isoin kokonsa eli 40 – 42, niin silloin näistä on apua. Laatu on mielestäni erinomainen. Eli toiveenani olisi edelleen saada PoPin valikoimiin paitsi isompia sukkakokoja, niin myös boksereita ja t-paitoja aikuisten koossa.

Pyjamia sen sijaan on tehty myös aikuisten koossa, joskin tämä kuvan pyjama ja muut talvisesongin pyjamat olivat nyt loppuunmyytyjä. Erityisesti joulun alla kannattaa olla hereillä, sillä silloin saattaa valikoimissa olla useampikin PoPin aikuisten koon pyjama. Noita mahdollisuuksia olenkin melko hyvin hyödyntänyt, sillä meiltä löytyy useampikin XS- ja S-koon pyjama esikoisen ja toiseksi vanhimman pojan jäljiltä.

Minulla oli aikoinaan käytössä jonkin verran Polarn och Pyretin äitiys- ja imetysvaatteita. Saattaa olla, että vieläkin joku vaate odottelee myyntiä eteenpäin, mutta aikalailla kaikki olen jo tainnut myydä. Harmi, että aikuisten mallisto lähestulkoon lopetettiin.

Tällä hetkellä minulla on käytössä PoPin raitapaita ja pitkikset tummansinivalkoisina, samoin mekkomallinen yöpaita ja sukkia.

Valitettavasti en löytänyt Marimekon sivuilta pelkkiä tuotekuvia eivätkä pääasiassa naismallien esittelevät vaatteet ehkä luo kovin hyvää mielikuvaa näiden vaatteiden ostamisesta esiteini- tai teini-ikäiselle pojalle. Joka tapauksessa valitsin kuviksi Marimekon Unisex-malliston tuotteita. Pitkä- ja lyhythihaisia trikoopaitoja on tuossa mallistossa saatavilla suomenlipunsini-, puna- ja mustavalkoraidallisina. Suomenlipunsininen ei ole toki mikään virallinen Marimekon käyttämä värin nimi, mutta itse olen kotona käyttänyt sitä sanaa erottamaan esimerkiksi tumman- ja vaaleansinisen toisistaan. Näitä kaikkia paitoja on Marimekolla saatavilla koosta XS lähtien. Lasten koot näyttivät loppuvan kokoon 128/134cm. Tietääkö joku onko tällä hetkellä todellakin niin, että tuossa välissä olevia kokoja ei ole lainkaan saatavilla?

Esikoisen ollessa vauva, ostin hänelle ensimmäisen Marimekon perustrikoopaidan koossa 60cm. Käytännössä meillä oli jokaisesta koosta kolme väriä eli tummansini-, puna- ja suomenlipunsinivalkoiset paidat. Lisäksi ostin aina silloin tällöin joitakin sesonkivärejä, kuten kauniita vaaleansinisiä, ruskeita, vihreitä ja oransseja paitoja. Mukaan mahtui myös tummansinipunaraidallinen ja ruskeaan yhdistetyt monet värit sekä toki pallopaidat. Minut pidempään tunteneet tietävät, että vaatekaapistani löytyi tuolloin useita Marimekon raita- ja pallopaitoja. Sitten tapahtui jotakin. Paitojen laatu huononi merkittävästi. Saumat alkoivat kiertää, trikookangas oli ohutta lirua, värit lähtivät tai sekoittuivat. Paitojen ostaminen jäi useammaksi vuodeksi. Sen sijaan jokainen pikkuveli sai käyttöönsä ne alkuperäiset ja laadukkaat raitapaidat, joita olin esikoiselle ostanut jokaisessa koossa. Tälläkin hetkellä niitä on vielä käytössä ainakin kuopuksella eli kyllä, ne ovat aivan hyvin kestäneet käyttöä viidellä pojalla ja löytyvät nyt erilliseen laatikkoon pakattuina vintiltä.

Jokunen vuosi sitten päätin kokeilla pitkän tauon jälkeen Marimekon vaatteita. Itselleni ostin mekon, joka on osoittautunut laadultaan hyväksi. Pojille ostamani pallotrikoot värjääntyivät (pesin vain ne keskenään). Reklamaatiossa sain uudet tilalle, mutta eipä niitä tullut oikein käytettyä, koska valkoinen ei pysynyt niissä valkoisena. Raitapaitojen laatu on tällä hetkellä kuitenkin ihan passeli, ei varmaankaan niiden aitojen ja alkuperäisten veroinen, mutta ei myöskään sellainen susi kuin tuossa välillä. Laatumuutoksen voi tuntea oikeastaan jo käsin uutta tuotetta koskiessa. Varovaisesti uskaltaisin nyt vuosien tauon jälkeen jälleen kokeilla Marimekon perusraitapaitoja ja ne olisivatkin toivottu lisä isomman pojan perusvaatevalikoimaan. Kesää kohti mentäessä raitarakkauteni pääsee jälleen herämään. Kaikkein mieluiten haluaisin tosin pojille Marimekolta tummansinivalkoraidalliset tasaraitapaidat nimenomaan kesää ajatellen, mutta sitä väriä ei tainnut nyt olla saatavilla.

Mielelläni kuulisin myös teidän lukijoiden Marimekko-kokemuksia etenkin nykylaadusta.

Jokapoikapaitoja tapasin ostaa myös vuosia sitten eli isompien poikien ollessa pieniä. Myös miehelläni ja minulla oli niitä. Siihen aikaan paidat olivat malliltaan hieman liian leveitä ja lyhyitä. Näissä kuvissa paidat kuitenkin näyttävät paremman mallisilta eli kapeammilta ja pidemmiltä. Mitä mieltä olette? Saatavilla näytti tällä hetkellä olevan myös pellavaisia Jokapoikapaitoja. Koot alkavat XS:stä.

Kaikki kuvat ovat valmistajien sivuilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *