Harrastuskaapilla

Kaupallinen yhteistyö: Tarramonsteri. Nimikointitarrat saatu blogiyhteistyönä. Sisältää alennuskoodin.

Minulta on toivottu lisää kodin järjestämiseen liittyviä postauksia ja tänään ajattelinkin kertoa ja näyttää teille, miten ja missä säilytämme poikien harrastustarvikkeita (tai ainakin osaa niistä).

Tämä harrastuskaappi syntyi kuin vahingossa rakennusaikana. Sitä ei siis oltu piirretty alkuperäisiin talopiirustuksiin, vaan ajatus seinän muuraamisesta portaiden alapuolelle syntyi vasta muiden sisätöiden edetessä. Kaapin eteen tilattiin aluksi vain nämä ovet sisäpuolen jäädessä avoimeksi tilaksi. Aluksihan meillä oli talossamme runsaasti tyhjää säilytystilaa, mutta poikien ja perheen kasvaessa, on jokainen tila tullut käyttöön. Niinpä tähänkin kaappiin tilattiin myöhemmin Elfan hyllyt ja korilaatikot.

Kaappi sijaitsee eteisaulassa Hyvän mielen taulu -seinän takana.

Postauksen tekoon innoitti blogiyhteistyö Tarramonsterin kanssa. Sain valita yhteistyössä heiltä meidän perheelle sopivia nimikointitarroja. Aiemmin olenkin jo kertonut Tarramonsteri-tarrojen peruskäytöstä perheessämme tässä postauksessa sekä vielä erikseen koulu- ja päiväkotitarvikkeiden nimikoimisesta. Ainakin meidän perheessä nimikointitarrojen suurin tarve on paitsi elokuussa uuden lukuvuoden käynnistyessä, niin myös aina uuden sesongin vaihtuessa. Talvisesonkiin yleensä riittävät vielä syksyksi hankitut tarrat, mutta kevätvaatteita ja -jalkineita varten on monesti ollut tarve täydentää nimikointivarustusta. Uusien tarrojen myötä innostuin – ennen kevätvaatetusta – käymään läpi poikien harrastusvarusteita ja samalla tarkistamaan, onko niiden nimikointi kunnossa. Tässä yhteydessä oli myös luonnollista karsia kaapista kaikki pieneksi jääneet varusteet.

Portaiden alle jäävä tila on syvä, mutta portaiden mukaan aleneva. Päädyimme aikoinaan ostamaan tilaan kaksi viiden keskikorkean Elfa-korilaatikon sarjaa, joiden päälle tuli vielä kansilevyt/hyllyt. Koristojen taakse jäävässä tilassa menee putkia. Lisäksi säilytämme siellä paperikasseja, joita tarvitaan esimerkiksi kaverisynttäreillä. Koriston takaosaan mahtui yksi hylly ja koriston kummallekin sivulle kaksi hyllyä päällekkäin.

Alunperin koreissa säilytettiin viiden pojan alusvaatteita niin, että jokaisella pojalla oli käytössään kaksi vierekkäistä koria. Esikoisella oli ylimmät korit ja kuopuksella alimmat. Muiden korit olivat siinä välissä ikäjärjestyksessä. Tuosta alusvaatteiden säilytyksestä löytyy lisää linkistä. Koska esikoinen on jo muuttanut omilleen ja toiseksi vanhimman alusvaatteet ovat hänen huoneensa vaatekaapissa, vapautui neljä alinta koria pikkupoikien harrastustarvikkeille. Kahdessa alimmassa korissa on ennenkin säilytetty isompien poikien urheiluvaatteita eli ratkaisu ei ollut uusi.

Koska meidän kahden nuorimman pojan lempiväri on vaaleansininen, ovat he välillä harmitelleet tuon värin puuttumista Tarramonsterin valikoimista. Päätin kysyä olisiko mahdollista saada väri heidän valikoimiinsa ja iloksemme se onnistui! Kuopus on saanut jo aiemminkin nauttia vaaleansinipohjaisista tarroista osana Ajoneuvot-teemapakkauksen tarroja. Hän halusi nytkin valita tuon saman teemapakkauksen ja sen lisäksi puputarroja tällä uudella taivaansinisellä pohjavärillä. Jääkarhupoika puolestaan valitsi kuumailmapallotarrat uudella savunsinisellä pohjavärillä. Vaikka en pidäkään harmaasta, johon tuo väri vääjäämättä taittaa, on sävy mielestäni kaunis, sellainen seesteinen ja harmoninen. Nallekarhupoika pysyi vanhassa hyväksi havaitussa valinnassaan eli koripallon kuvalla limenvihreällä pohjalla. Itse pidin erityisesti uudesta oliivi-nimisestä vihreänsävystä, mutta poika tykkäsi enemmän kirkkaammasta sävystä. Kannattaa kurkistaa muutkin uudet sävyt Tarramonsteri.fi -sivulta. Mukana on muunmuassa toinenkin toteutunut toiveeni eli pohjaväri beige, nimellä hiekka. Iso kiitos Tarramonsterille näiden toiveiden toteuttamisesta! Hiekan sävyisistä tarroista enemmän toisen postauksen yhteydessä.

Koska tilaan lähes poikkeuksetta pojille Mini Pilkku -tarroja, päätin yhteistyön mahdollistamana kokeilla myös muita tarrakokoja. Tämä kahta erikokoista pyöreää ja pitkulaista nimikointitarraa sisältävä Monsteripakkaus tarjosi siihen hyvän mahdollisuuden.

Näistä yllä olevista kuvista näkee mielestäni hyvin kokoerot isompien ja pienempien tarrojen välillä. Perheessä, jossa on useampi lapsi ja esimerkiksi harrastustarvikkeet siirtyvät lapselta toiselle, voisi yksi vaihtoehto nimikoimiseen olla se, että tilaa tarroja vaikka vain perheen sukunimellä. Joissakin perheissä kaikkien lasten etunimet alkavat samalla kirjaimella ja silloin nimikointitarrat voisi tilata esimerkiksi tyyliin T. Tähtipoika. Meidän perheen kokemuksen perusteella tarrat ovat todellakin pysyneet tiukasti paikoillaan eli niiden pidempiaikainenkin käyttö tällä ajatuksella voisi onnistua. 

Tarrapakkaukseen kuuluu myös oikealla puolella näkyvä arkillinen läpinäkyviä suojatarroja. Kiinnitän sellaisen aina jalkineisiin kiinnitetyn varsinaisen nimikointitarran päälle.

Tarrapakkauksen yhteydessä tulee myös selkeät ohjeet tarrojen käytöstä. En tiedä voisiko nimikointi olla tämän helpompaa (etenkin kun vertaan isojen poikien aikana käsin vaatteisiin ompelemiini kangasnauhoihin). Niitä ei millään ehtinyt ommella aamukiireessä, mutta tarrojen lätkiminen onnistuu milloin vain. Toki tarroille suositellaan 24 tunnin kiinnittymisaikaa, mutta myönnän useita kertoja kiinnittäneeni niitä juuri lähdön hetkellä.

Säilytämme nimikointitarrakuoria yhdessä keittiön hyllyssä. Kirjoitamme aina kuoren päälle pojan nimen ja lapset ovatkin oppineet tarvittaessa myös itse hakemaan kuorensa ja liimaamaan tarran paikoilleen, etenkin niinä kiireisinä aamuhetkinä.

Harrastuskaapin takaosan hyllyllä säilytetään harvemmin käytössä olevia laskettelukypäriä.

Vasemmanpuoleisella ylähyllyllä säilytetään nappulakenkiä ja sen alapuolella monoja.

Oikeanpuoleisilla hyllyillä säilytetään sisäpelikenkiä ja hieman lisää futiskenkiä. Alunperin myös luistimet olivat tässä kaapissa, mutta kokojen ja kenkäparien lisääntyessä, ne piti siirtää varastoon. Harrastuskaappi toimii siis Satukaapin tavoin, kätkien sisälleen myös niitä seuraavien kokojen urheilukenkäpareja, jotka eivät juuri sillä hetkellä ole kenellekään sopivat. Miten helppo täältä onkaan kaivaa esille se seuraava koko, kun edelliset ovat jääneet pieniksi. Ja kuten huomaat, kenkiä sopii päällekkäin kaksikin kerrosta…

Hyllyjen välissä, Elfa-laatikostojen kansilevyjen päällä säilytämme reppuja. Nämä eivät siis ole tällä hetkellä koulureppukäytössä, vaan toimivat milloin luistinreppuina, milloin uintireppuina ja milloin retkireppuina. Näitä Haglöfsin reppuja meillä on useammassa eri koossa (small, medium ja large).

Käydessäni läpi kenkiä, kiinnitin kuluneiden merkkaustussijälkien päälle samalla Tarramonsterin uudet nimikointitarrat.

Kolmessa alaosan korissa säilytetään kolmen nuorimman pojan pelishortseja ja -paitoja sekä verkkareita, säärisuojia, futissukkia ja maalivahdinhanskoja. Yksi kori on varattu jumppapusseille.

Kun jumppapussit on pystyviikattu korihyllyyn, on sieltä helppo löytää mieleisensä. Tässä on käytössä isompi pyöreä Pilkku Monsteri -tarra. Saatavilla on myös vielä tätäkin suurempi pyöreä Maxi Pilkku -tarra.

Uskon, että jokainen lukijani on jo tottunut siihen, että postaukseni ovat pitkiä. Jos lähden kertomaan jostakin asiasta tarkemmin – kuten nyt näistä harrastustarvikkeiden säilyttämisestä – haluan tehdä sen heti perusteellisesti, koska silloin ajattelen, että siitä voisi olla apua muillekin. Toivottavasti siis jaksat vielä jatkaa tämän postauksen parissa, sillä nyt siirrytään kodinhoitohuoneeseen.

Koska tänä vuonna saimme muutaman vuoden tauon jälkeen kunnon talven, on luistimille ja suksille ollut paljon käyttöä. Voisin jopa väittää, että pian jo kolmen kuukauden ajan meillä on joka viikkoa (ja jopa päivittäin) joku hiihtänyt tai luistellut. Koska monot alkoivat kerääntyä kuistille, oli pakko keksiä niille joku parempi säilytysratkaisu. Märkinä en halunnut nostaa niitä varsinaiseen harrastuskaappiin ja lopulta keksin tehdä niille talviajan tilapäissäilytyspaikan kodinhoitohuoneen seinustalle. Eikä aikaakaan, kun monojen seuraksi liittyivät myös luistimet. Niiden osalta säilytys tosin on hieman erilaista, koska märkinä niiden terät pääsevät ruostumaan, jos ne laittaisi suoraan suojiin ja ilman suojia niitä taas ei voi laittaa suoraan laattalattiaa vasten. Pojat ovatkin oppineet kuivaamaan luistintensa terät heti käytön jälkeen pyyhkeeseen. Kuivina niihin voi laittaa suojat ja silloin ne voivat olla lattiaa vasten. Monesti lattialla on kyllä ollut myös pyyhe kuivumisvaiheen ajan ja silloin suojat ovat olleet poissa.

Tähtipoikien talossa -tarrojen kuviksi valitsin tähtikuvion, joka on keltainen.

Varsinaisten kodinhoitohuoneen kaapistojen vastapuolelle olemme kiinnittäneet pitkän naulakon, jonka yläpuolella on matalahkot yläkaapit. Naulakko on kyllä ollut todella hyvä ratkaisu monenlaisiin säilytystarpeisiin. Tämän talvikauden ajan siinä on säilytetty luistelukypäriä ja luistinreppuja. Lisäksi siinä roikkuu oikeastaan vuoden ympäri kahden pojan korisreput.

Reput ja kypärät on meillä myös nimikoitu.

Koripallorepusta löytyy myös paljon nimikoitavaa. On peliasu, sisäpelikengät ja juomapullo. Kuvien ulkopuolelle jäi käsidesi, joka on kuulunut vakivarusteisiin kuluneen kauden ajan. Sen sijaan koripalloon ei saa kiinnittää tarraa, vaan siihen on käytettävä tussinimikointia. Se eroaa tarranimikoinnista siinä, että tussin jälki on aina aika ajoin uusittava, kun taas tarra säilyy selkeästi paremmin.

Viimeisenä tässä postauksessa ajattelin esitellä vielä meidän “uintilaatikon”. Se sijaitsee “pukkarin penkin” alla olevassa laatikossa. Laatikossa säilytetään kuivia uikkareita, uimalaseja, uimalakkeja, räpylöitä, lautoja jne. Kuvissa vilahtavat uimapyyhkeet ja pefletteinä käytettävät pikkupyyhkeet sen sijaan kuuluvat pyyheliinakaappiin. 

Aiemmin olenkin kertonut Rantakassi-postauksen yhteydessä poikien uimapyyhkeistä. Vaikka omalla perheellä tunnistammekin ne värien perusteella, vaativat ne uimahallikäytössä nimikointia. Pyyhkeiden lisäksi myös uikkarit, uimalasit ja muut uintiin liittyvät tarvikkeet on nimikoitu. Mini Pilkku -tarrat ovat käyneet näihin kaikkiin.

Jos sinulla on tarvetta harrastustarvikkeiden tai kevätvaatteiden nimikoinnille, niin Tarramonsteri tarjoaa lukijoilleni -15% alekoodin ajalle pe 19.3. – su 28.3.2021. Alennuksen saat koodilla TPT15.

Olisi myös mukava kuulla, millaisia säilytysratkaisuja teillä on harrastustarvikkeille.

Tulossa on vielä poikien musiikkiharrastukseen ja minun työhöni liittyvä nimikointipostaus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *