“Äiti, sä näytät söpöltä!”

Nämä sanat sain kuulla kuopuksen suusta, kun astelin ulos uudessa neuleliivissäni. Seuraava veli jatkoi, että ihanan pehmoinen, kuin Gustavin turkki. Sitten kommentoitiinkin jo hiuksiani (olin juuri tullut kampaajalta). Hiukseni pitää kuulemma olla joka päivä näin. Monesti hyvinkin yleistäen puhutaan, että pojat eivät huomaa asioita tai ole kiinnostuneita pukeutumisesta, sisustamisesta jne. Viiden pojan kokemuksella voin kyllä helposti kumota nuo väitökset. Ennemminkin ajattelen, että jokainen lapsi – sukupuoleen katsomatta – on yksilö. Kiinnostus erilaisia asioita kohtaan pohjautuu nimenomaan noihin yksilöllisiin taipumuksiin. Esikoisellamme oli esimerkiksi tapana huomata joka kerta, jos mummi oli vaihtanut verhot tai matot. Katsomme kaikki ympärillämme olevia asioita hieman erilaisin silmin ja nuo jokaisen yksilölliset silmät nostavat esille juuri niille silmille tärkeitä asioita. Sama koskee myös minua, uskoisin että sinuakin.

Katselin vuodenvaihteessa ihastuneena markkinoille ilmestyneitä neuleliivejä. Näin silmissäni millaisen liivin itselleni haluaisin. Arvelin, että pystyisin neulomaan sellaisen itsekin, kunhan vain löytäisin siihen sopivan ohjeen. Garnstudion sivuilta löytyy runsaasti ilmaisia ohjeita. Harmikseni en kuitenkaan löytänyt täsmällisesti mielikuvaani vastaavaa ohjetta. Kävin lankakaupassa etsimässä ajatusteni mukaista ja väristä lankaa, mutta sitäkään ei löytynyt. 

Sitten muistin, että olin vuosia sitten neulonut erään villapaidan Garnstudion ohjeilla ja ostanut tuota villapaitaa varten langat kahdessa eri värissä, joista toiset olivat yhä käyttämättä. Ajattelin tehdä samalla ohjeella hihattoman version liiviksi. Etsiessäni ohjetta langan nimellä löysinkin sitten yllättäen myös samalle Dropsin Melody -langalle tehdyn liiviohjeen. Se vastasikin jo melko lähelle mielikuvaani, joten päätin ohjetta hieman muuttamalla neuloa liivin.

Käyttämäni Golden Treasure -ohje löytyy Garnstudion sivuilta. Valitsin M-koon, joka on minulle sopivan oversize. Halusin kuitenkin liivistä valmista ohjetta pidemmän ja lisäksi halkiot helmaan.

Aloitin liivin neulomisen neulomalla 62 silmukkaa sileää neuletta tasona yhteensä 12cm numeron 7 puikoilla. Jätin silmukat odottamaan ja tein toisen identtisen kappaleen. 

Sen jälkeen yhdistin nuo kappaleet pyöröpuikoille  jatkaen sileää neuletta suljettuna kunnes työn pituus oli 40cm.

Tästä eteenpäin jatkoin neulomista ohjeen mukaan huomioiden kuitenkin sen, että työn pituus oli 7cm enemmän kuin ohjeessa ilmoitettu pituus.

Pääntien joustinneuleisen resorin neuloin ohjeen mukaan. Kokeilin myös hihansuiden resoreiden neulomista kahteenkin eri otteeseen kahdella eri silmukkamäärällä, mutta vaikka vähensin silmukkamäärää selvästi ohjeen ilmoittamasta määrästä, en ollut tyytyväinen lopputulokseen. Hihan suuaukko törrötti mielestäni rumasti, joten päädyin jättämään hihansuun resorit kokonaan pois. Loppujen lopuksi juuri sillä tavalla liivi vastasikin enemmän alkuperäistä mielikuvaani.

Isoilla puikoilla neulominen ei ole suosikkipuuhaani (ei varsinkaan huonoilla ja mutkaisilla pyöröpuikoilla), mutta kylläpä niillä saakin nopeasti työn valmiiksi.

Olen jo jonkin aikaa etsinyt sellaista hieman pidemmän mallista valkoista kauluspaitaa. Sellainen sopisi mielestäni esimerkiksi tämän liivin kanssa. Asuun tulisi lisää rentoutta, kun kauluspaidan helma näkyisi liivin helman alta. 

Äidin vaatteet:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *