Perjantaipullia

Olet varmasti huomannut, että tapaan ajastaa postaukset niin, että ne julkaistaan aamulla kello kuusi. En oikein edes tiedä, mistä tuo tapa juontaa juurensa. Arvelisin, että omalla heräämisaikataulullani on siihen vaikutusta. Koska uusi päivä alkaa minulla useimmitenkin juuri kello kuusi (nykyään lähes päivittäin jo ennen sitä), koen jotenkin luontevaksi, että blogikin herää silloin uuteen päivään. Koska pidän hitaista ja kiireettömistä aamuista, tapaan usein juuri aamuisin uutisten ja psalmin lisäksi lukea seuraamieni blogien uusia postauksia.

Tämä postaus oli siis alunperin tarkoitus julkaista jo perjantaiaamuna (nimikin kertonee siitä). Torstai-iltainen väsymykseni oli kuitenkin sitä luokkaa, että en edes yrittänyt lähteä taistelemaan sitä vastaan, vaan jätin postauksen tekemisen suosiolla tulevaisuuteen.

Viikko sitten lauantaina sain ajatuksen kokeilla pitkästä aikaa leipoa gluteenittomia korvapuusteja. Jos olet lukenut postauksiani jo pidempään, et varmastikaan ole välttynyt siltä tiedolta, että korvapuusti on ykkösherkkuni kaikkien maistamieni maailman herkkujen valikoimista. Vuonna 2013 siihen tuli vain yksi särö, joka kyllä silloin tuntui hieman suuremmankin palasen lohkaisulta. Aika lailla kahdeksan vuotta sitten sain kuulla olevani allerginen kotimaisille viljoille. Lähes kaikki muut leivonnaiset on ollut helppo korvata gluteenittomilla jauhoilla, mutta korvapuustien kanssa olen käynyt pienoista taistelua. Taistelua, jonka olen moneen otteeseen hävinnyt tai vähintäänkin luovuttanut.

Vuosien ajan lähes jokaisella Helsingin reissulla olin käynyt Cafe Esplanadissa syömässä jättikorvapuustin tai vähintäänkin hakemassa sellaisen mukaan kotimatkalle. Saatuani tiedon vilja-allergiasta, olin juuri seuraavana päivänä lähdössä Helsinkiin ja siksi muistankin erityisen hyvin tuon ensimmäisen Helsingin matkan ilman korvapuustia. (No, elämässä on toki paljon suurempiakin murheita – myös minulla – kuin korvapuustit, mutta toisinaan asia saa silti vieläkin harmistumaan.)

Opiskellessani lukuvuonna 2016 – 2017 Helsingin yliopistossa erillisiä erityisopettajaopintoja, löysin gluteenittoman kahvilan, josta sai aivan ihania korvapuusteja! Koska meidän luennot kestivät usein kellon ympäri, en monestikaan ehtinyt tuonne kahvilaan ennen kuin perjantaina juoksujalkaa ennen junan lähtöä. Silloin ostinkin pussillisen korvapuusteja, laittaen niistä osan puolikkaina kotona pakkaseen odottamaan iltapäivien kahvihetkiä. Harmillista, mutta tuo kahvila lopetti myöhemmin toimintansa. Sain kuitenkin selville Helsingistä muutaman toisen gluteenittomia korvapuusteja myyvän paikan.

Koska Helsinkiin ei ole ollut pian vuoteen asiaa, on korvapuustirintamallenikin kuulunut melko huonoa.

Leipomisinspiraation iskiessä, löytyi kaapista onneksi valmiina kaikki tarvittavat ainekset. Harmi ainoastaan, että tein vain puolenlitran taikinan, sillä kaikki leipomani korvapuustit ovat jo loppuneet, vaikka epätoivoisesti yritin niistä osan pakastaakin (en siis syönyt niitä kaikkia yksin). Nyt pohdinkin, että pitäisikö tänä viikonloppuna leipoa uudelleen ja tehdä heti litran taikina, etteivät korvapuustit aivan yhtä nopeasti pääsisi loppumaan.

1000 ja 500 millilitran posliiniset mittakannut olen ostanut keskimmäisen pojan syntymävuonna Rauman Hannasilta. Hyvin ovat pysyneet ehjinä jo 11 vuotta, vaikka ovat meillä päivittäisessä käytössä. Puukulhot olen saanut ystävältäni.

Leivoin korvapuustit tällä kertaa Yhteishyvän ohjeella. Kirjoitan ohjeen myös tänne blogiini jo pelkästään siksi, että löydän sen itse täältä kaikkein helpoiten. Muutan tarvikkeiden määrän vastaamaan puolenlitran taikinaa. Alkuperäinen ohje on tehty 2,5 dl:n taikinalle.

Gluteenittomat korvapuustit

Ainekset:

100 g voita tai margariinia
5 dl maitoa
1 kpl (50 g) hiivaa
3 tl psylliumia
2 kpl kananmunia
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 dl riisijauhoja
10 dl gluteenitonta jauhoseosta

Itse saan (gluteenittoman) pullataikinan onnistumaan kaikkein parhaiten yleiskoneella.

Yleiskoneella tehdystä taikinasta tulee todella helppo käsitellä eikä se mielestäni lainkaan tartu alustaansa. Meillä on erillinen leivontalaatikko keittiössä, mutta tykkään pullia leipoessani käyttää tätä äidiltäni saamaa ikivanhaan Tupperin leivinalustaa, koska leivinlaatikon reunat tulevat pullataikinaa kaulitessa häiritsevästi tielle, joskin leivinlaatikko puunvärisenä olisi huomattavasti esteettisempi.

Täyte:

100 g voita
1 dl sokeria
2 – 4 rkl kanelia

Lisäksi:

1 kpl kananmuna
6 rkl raesokeria

Valmistus:

1.

Ota 200 g rasvaa pehmenemään noin tunti ennen leipomista.

2.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää psyllium, sekoita ja anna turvota 10 minuuttia.

 
3.

Sekoita kananmuna, sokeri ja mausteet maitoseokseen. Lisää 100 g pehmeää rasvaa ja riisijauhot, sekoita. Vaivaa taikinaa sähkövatkaimen tai yleiskoneen taikinakoukuilla ja lisää gluteenitonta jauhoseosta desi kerrallaan koneen käydessä. Vaivaa vielä noin 5 minuuttia koko jauhomäärän lisäämisen jälkeen.

 
4.

Älä kohota taikinaa, vaan kauli se heti gluteenittomilla jauhoilla jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä pehmeä rasva taikinalevylle ja ripottele sokeri ja kaneli päälle. Kääri taikina leveämmältä reunalta tiiviiksi rullaksi ja leikkaa kolmion muotoisiksi paloiksi. Nosta palat leivinpaperille pellille kapea osa ylöspäin ja paina sormella huippu alas.

 
5.

Peitä korvapuustit liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.

6.

Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Voitele korvapuustit kananmunalla ja ripottele raesokeria päälle. Kypsennä uunissa noin 12 minuuttia tai kunnes pullat ovat kauniin värisiä.

 
 

Mikä on sinun lempiherkkusi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *