Luumukohokas

Joka joulu, kun valmistamme jälkiruuaksi luumukohokkaan, muistan ajattelevani, että miksi ihmeessä emme tee tätä myös muulloin kuin jouluna. Jouluisin haasteena on nimittäin se, että vatsa on jouluruuista jo valmiiksi niin täynnä, ettei tämä jälkiruokaherkku meinaa enää mahtua sinne. Useimmiten jouluisinkin siirrämme jälkiruuan suosista joulupäivälle. Luumukohokas säilyy hyvin jääkaapissa ja maistuu aivan yhtä hyvältä myös jälkikäteen lämmitettynä. Kylmänä en ole tätä koskaan kokeillut syödä, koska mielestäni se on niin hyvää lämpinä kera kylmän vatkatun Vanilla Cremen.

Kiitos vielä ystäväperheelle, jolta aikoinaan tämän jälkiruokareseptin saimme! En tiedä kiinnititkö huomiota tänä jouluna siihen, miten monella eri somekanavalla ja -tilillä hehkutettiin nimenomaan luumuista tehtyjä jälkiruokaherkkuja. Melko moni niistä tosin oli rahkapohjaisia. Kuuluuko sinun joulupöytääsi jälkiruoka? Minkälainen?

Samalla kun pohdin, että tätä jälkiruokaa pitää tehdä muulloinkin kuin jouluaattona (teimmekin jo yhden kerran uudenvuodenpäivänä), muistui mieleeni lapsuuteni sunnuntailounaat. Ihmeellistä, miten ne yhtäkkiä tulivatkaan mieleeni. Vai olivatko ne päivälliset? Siitä en ole varma. Voisin vaikka väittää, että äitini teki joka ikinen sunnuntai jälkiruuan pääruuan jälkeen. Jäinkin pohtimaan, miksi en ole itse omassa perheessäni jatkanut tuota samaa perinnettä. Eikö kuulostaisikin aivan ihanalle tavalle viettää perheen kanssa hieman kauemmin aikaa yhteisen aterian äärellä?

Meillä on usein ollut tapana keittää ruuan jälkeen kahvit ja syödä kahvin kanssa esimerkiksi kakkua. Uskon, että tuo tapa on korvannut varsinaisen jälkiruuan. Valitettavasti nousee mieleeni myös tämä nykyihmisen luoma hektinen aikataulu, joka seuraa meitä arjet ja pyhät ja jolloin juoksemme esimerkiksi lastemme harrastusten perässä ehtimättä pysähtyä, puhumattakaan, että ehtisimme viettää rauhallista lepopäivää perheemme kanssa vaikkapa pidemmän yhteisen ruokailun tavoin. Tätä asiaa aion ainakin omalla ja perheeni kohdalla pysähtyä tarkemmin miettimään.

Luumukohokas:

Tarvikkeet:

Teemme yleensä tämän annoksen kaksinkertaisena. Se on sopiva annos tuohon kuvissa näkyvään Teeman tarjoilukulhoon. Nimensä mukaisesti kohokas kohoaa uunissa ollessaan, joten liian pientä kulhoa ei kannata valita.

Ohjeet:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *