7. joulukuuta: Poikien adventtikalenterit

Muistan miten ihailin lapsena – tai varmaankin olin jo teini-ikäinen – ystäväni adventtikalenteria. Hänen äitinsä nimittäin teki ystävälleni ja hänen pikkusiskolleen kalenterit, joista löytyi aina jokin yllätys. Kalenterissa saattoi olla kyniä, kirjepaperia, tarroja, huulirasvaa, pinnejä, pampuloita ja milloin mitäkin. Oi miten paljon olisinkaan halunnut saada sellaisen kalenterin myös itselleni! Uskonkin, että juuri tuosta ihastuksesta juontaa juurensa se, että olen halunnut tehdä omille lapsilleni vastaavanlaiset kalenterit. Olisipa kiva tietää, onko ystäväni jatkanut samaa perinnettä omien lastensa kohdalla. Millainen adventtikalenteri sinulla oli lapsuudessa?

Pojat ovat melko monena vuonna peräkkäin halunneet itselleen Lego-kalenterin adventin ajaksi. Kalenteri on ollut joko Legon valmiskalenteri tai sitten olen pilkkonut Lego-paketin osiin ja koonnut siitä kalenterin taskuihin tai pussukoihin. Vuosien varrella taskuihin on tullut koottua monia muitakin yllätyksiä tai olen rakentanut sen jonkun tietyn teeman ympärille.

Vuosi sitten, kun sain käsiini Klompelompes jul -kirjan ajattelin, että seuraavaksi jouluksi teen pojille adventtikalenterit kirjan idean pohjalta. Jossakin vaiheessa kuitenkin ymmärsin, että aikani ei millään riitä neulomaan kaikkia pieniä kalenteriin tarvittavia osia ja aloin miettiä vaihtoehtoja niiden toteuttamiseksi.

Löysin äitini avustuksella henkilön, joka pystyi ottamaan vastaan tilaukseni Klompelompe-pehmojen ja niiden vaatteiden neulomiseksi. Lopulta kävi kuitenkin niin, että tilaukseen tuli hieman mutkia matkaan ja siitä syystä aloin koota kalenteriin muitakin pojille joko mieluisia tai tarpeellisia juttuja. Luonnollisestikin tällaiselle kalenterille tulee enemmän kustannuksia kuin kaupasta ostettavalle kalenterille. Ajattelin kuitenkin, että aina silloin tällöin voisi olla tällaisen kalenterin vuoro. Lisäksi olen pyrkinyt hankkimaan kalenteriyllätyksiksi sellaisia tavaroita, joita joko muutenkin olisin hankkinut tai joista tiedän poikien puhuneen. 

Tämän postauksen kuviin en valitettavasti saanut kaikkia suunnittelemiani kalenteriyllätyksiä mukaan joko siitä syystä, että niitä ei vielä tätä tehdessäni ole edes olemassa tai sitten olen ajatellut tehdä jostakin yllätyksestä aivan erillisen postauksen. Sellainen on ainakin tulossa noista Klompelompen pehmoista.

Olen tehnyt jokaiselle pikkupojalle oman kartan talomme pohjapiirustuksista. Kartassa on kaksi A3-kokoista sivua eli toisella sivulla yläkerran ja toisella alakerran pohjapiirustus. 

Joulukuun ensimmäisen päivän aamuna löytyi kunkin pojan huoneessa olevan kankaisen joulukalenterin ensimmäisestä taskusta ohjeet tämänvuotiselle adventtikalenterille. Ohjeessa kerrottiin, että huoneen joulusukasta löytyy kartta, johon on merkitty sen päivän numero. Yllätys löytyy numeron kohdalta. Yllätyksen saa käydä etsimässä sitten kun on tehnyt kaikki aamutoimet eli syönyt aamupalan, pukenut päivävaatteet, pessyt hampaat ja pedannut sängyn. Lisäksi toisen perheen aikuisista pitää olla hereillä. Jos olette joskus heränneet joulukuussa kello neljältä tai viideltä aamuyöllä ainostaan siksi, että lapset ovat heränneet avaamaan joulukalentereitaan, ymmärrätte miksi tällaiset säännöt on laadittu… Meidän pojille nämä säännöt ovat niin tutut jo vuosien ajalta, että he osaavat noudattaa niitä itsestäänselvinä. Onneksi. Jos niin ei olisi, niin yllätykset etsittäisiin vasta koulu/päiväkotipäivän jälkeen.

Viimeisenä ohjeena oli vielä se, että yllätyksen löytymisen jälkeen kartta pitää rullata takaisin joulusukkaan saadakseen yllätyksen myös seuraavalle päivälle. Lisään karttaan siis vain yhden numeron kerrallaan. Yllätyksen etsiminen kartan avulla on ollut lasten mielestä kivaa. Itse olen hämmästynyt, miten hyvin eskarilainenkin osaa karttaa tutkia ja tietää yleensä heti mistä paikasta talossa on milloinkin kyse.

Jääkarhu, jänis ja kettu saavat joistakin kalenterin luukuista itselleen vaatteita ja asusteita. Katsotaan ehtisinkö vielä itsekin jonkun vaatekappaleen tai asusteen neuloa. Ellen ehdi, niin onneksi niitä voi tehdä vielä myöhemminkin lisää. Pehmot paljastuivat kalenterista toisena adventtina. Jääkarhupojalla ja kuopuksella alkoi samantien uudet leikit. He sisustivat pehmoilleen hiiritalon kodiksi. Mukaan leikkiin liittyi myös muita pehmoeläinhahmoja. Nyt pojat odottavat jännittyneinä, löytyykö kalenteriyllätyksistä pehmoille vaatteita.

Ensimmäisellä joulukuun viikolla kalenterista löytyi muun muassa Schleichin kissaeläimet, jotka olin ostanut jemmaan Minimanin lelu-alesta jo aikaisemmin syksyllä. Uusien eläinten myötä kuopus ja jääkarhupoika leikkivät käytännössä joka päivä viime viikolla Schleichin eläimillä. Ne kerättiin laatikkoon vasta viikkosiivouksen yhteydessä, että huone saatiin imuroitua. Toisinaan onkin niin, että joku uusi pieni lisäys aiempien lelujen joukkoon, saa leikit jälleen käynnistymään uudella innolla. Tästäkin syystä olen vuosien saatossa mielelläni ostanut meille lisää tiettyjen lelusarjojen leluja. Muut eläimet odottavat vielä kalenteriin pääsyä. Koirien yhteyteen voisi sopia vaikkapa spagettipäivä kera Kaunotar ja Kulkuri -elokuvan!

Siniset legoalustat paljastuivat kalentereista myös jo ensimmäisellä viikolla. Pojat tarvitsevat niitä Legocityihinsä rakennusalustoiksi ja alustat ovatkin siitä syystä heillä kestotoiveena. Monesti niitä on vaikea löytää kaupoista. Yksi sinisistä alustoista oli jo kiinnittynyt Legocityyn, joten se jäi puuttumaan näistä myöhemmin ottamistani kuvista. Tilasin valkoiset alustat ja Lego Creatorin joulukuuset PiiPoosta. Siniset alustat löysin Halpa-Hallista. 

Jouluiset piparkakkulautasliinat ja Meri Merin joulutarrat tilasin Pop up kemuista Black Fridayna. Nämä voisivat paljastua kalenterista vaikkapa piparkakkuleipojais- ja askartelupäivinä. 

Nämä suloiset Fabelabin jouluiset pussukat tilasin suoraan Tanskasta muun tilauksen yhteydessä. Myöhemmin huomasin, että niitä on saatavilla myös Zicos-verkkokaupasta. Näihin sopisi hyvin piilotettavaksi myös jokunen jouluherkku. Pussukat voi sen jälkeen ripustaa poikien pikkukuusiin tai yläkerran aulan joulukuuseen.

Ensimmäisellä joulukuun viikolla kalenterista löytyi myös heijastinvaljaat lasten koossa. Tähän asti pojat ovat käyttäneet heijastinliivejä aina leikkiessään kotipihassa pimeänä vuodenaikana. Sain itse viime jouluna lahjaksi heijastinvaljaat ja käytän niitä aina lenkillä. Olen todennut, että ne ovat heijastinliiviä huomattavasti miellyttävämmät käyttää ja siksi halusin ostaa sellaiset myös lapsille.

Kuvista puuttuu pienet korttiadventtikalenterit, jotka pojat saivat ensimmäisestä luukusta. Niistä on tulossa vielä pieni erillinen postaus. Samoin on tulossa Petteri Kaniini -aiheinen postaus, johon liittyvät herkkuyllätykset löytyivät viime viikon lauantaina kalenterista.

2 comments

  1. HIlu says:

    Wau ompas mielettömän hienot kalenterit 🙂 Itse olen myös joskus tytölle tehnyt samantyylistä kalenteria, mutta nyt mennään valmiilla kalentereilla. Sattumalta löysin tänne blogiisi toisen blogin kautta. Mukavaa joulun odotusta!

    • Miia says:

      Kiitos kommentistasi ja kiva kun löysit tänne! Meilläkin on monena vuonna menty valmiilla kalentereilla, kun pojat ovat toivoneet Lego-kalenterit eli onneksi on olemassa paljon kivoja valmiita kalentereita. Kiitos samoin sinulle: mukavaa joulun odotusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *