Valokuvamuistoja

Jo esikoisen raskausaikana vuonna 2000, olin päättänyt, että viemme hänet valokuvattavaksi heti vastasyntyneenä. Siihen aikaan newborn-kuvaukset eivät olleet vielä yhtä suosittuja kuin vaikkapa kuopuksen vauva-aikana. Suunnitelmani eivät kuitenkaan toteutuneet toivotusti, koska esikoinen joutui syntyessään pidemmäksi aikaa vastasyntyneiden teho-osastolle. Tästä syystä veimme hänet valokuvaan vasta kahden kuukauden iässä. Kummisetäni entisöi vanhan kehdon vauvallemme ja kummitätini ompeli ja virkkasi kehtoon petivaatteet. Koska halusin ikuistaa myös tuon kehdon, päädyimme kuvaamaan vauvan kehdossa. Samassa kehdossa kuvattiin sitten myös kaikki pikkuveljet kukin vuorollaan saman ikäisinä. Vauvakuvan lisäksi otimme perhekuvan ja veljeskuvan. 

Vuosien saatossa olemme käyneet useita kertoja ottamassa kuvia pojista yksittäin tai veljeksinä, myös erilaisin veljeskokoonpanoin sekä perheenä. Kuten olen aiemminkin kertonut, tykkään siitä, että kuvauksen takana on jokin teema tai idea. Se on näkynyt myös monissa ammattikuvaajan ottamissa kuvauksissa toiveideni mukaan. Monesti ajatellaan, että ammattikuvaajan ottamat kuvat ovat kalliita. Osittain tämä ajatus toki pitääkin paikkansa (ja esimerkiksi kuopuksen newborn-kuvaus kera veljes- ja perhekuvien kyllä toteuttaakin tämän), mutta riippuu myös siitä, mitä kuvilta haluaa ja kuinka paljon niitä haluaa. Koska olemme käyneet kuvauksissa melko usein, en ole kokenut tarvetta joka kertaa ottaa useita eri otoksia, vaan ennemminkin halunnut vaikkapa vain yhden kuvan muistoksi juuri siitä hetkestä, ikävaiheesta, tilanteesta tai tunnelmasta.

Olen saattanut varata ajan joulukorttikuvaukseen ja varsinaisten joulukorttien sijaan olenkin valinnut ainoastaan yhden kuvan meille itsellemme hieman isommassa koossa. Joulukorttikuvien ei myöskään tarvitse automaattisesti olla mitään tonttulakkikuvia ja siitä syystä ne käyvät muistoksi vaikkapa vain juuri siitä vuodesta. Toisinaan on myös kiva käydä kuvauksissa ihan vaan kameran edessä “pönöttäen”, mutta eniten tykkää kuvista, joissa on taustalla jokin ajatus tai tietty rekvisiitta.

Nykyään järjestetään – paitsi niitä joulukorttikuvauksia – niin myös erilaisin teemoin tai vaikkapa vuodenaikojen mukaan miljöössä otettuja pop up -kuvauksia. 10 – 20 minuutin kuvausajasta saa juuri sopivasti kaksi tai useamman kuvan kohtuullisella hinnalla. Tuon ajan lapsetkin usein jaksavat hyvin olla kuvattavana ja tilanteet ovat mahdollisimman luonnollisia. Nykyajan kuvauksissa mielestäni yksi parhaimmista asioista on se, että kuvat voi saada itselleen digitaalisessa muodossa, jolloin niitä voi käyttää huomattavasti monipuolisemmin eikä tarvitse heti päättää millaisessa muodossa minkäkin kuvan hankkii. Samalla voi vielä vuosienkin jälkeen tilata lisää kuvia tarpeen ja toiveiden mukaan.

Suosikkisävyni valmiissa kuvissa on seepia eli sellainen ruskeasävyinen kuva. Niiden lisäksi meillä on värikuvia ja jonkin verran mustavalkokuvia (esimerkiksi näiden kuvien pakettiin kuului automaattisesti myös mustavalkokuvat). Muutama valokuvahaaveeni on yhä toteuttamatta. Yhdestä hieman isommasta jutusta olen jo jutellutkin tämän postauksen kuvien ottajan eli Jonna N. Photography kanssa. Katsotaan toteutuuko se vielä joskus. Tämän postauksen kuvat Jonna on ottanut helmikuussa studiollaan Vaskiluodon vanhalla sokeritehtaalla nimenomaan erään pop up -kuvauspäivän yhteydessä. Kuvien julkaisuun olen saanut häneltä luvan.

En tiedä kiinnostaako sinua, mutta voisin tässä yhteydessä listata joitakin kuvausideoita, joita olemme vuosien saatossa toteuttaneet ammattivalokuvaajien ottamina. Olemme rohkeasti käyttäneet eri kuvaajia.

Ennen toiseksi vanhimman pojan rippijuhlia toteutimme haaveeni valokuvausseinästä eli kiinnitimme näitä valokuvia yläkertaan johtavan portaikon seinälle. 

Tarkemminkin olisin voinut noista kuvista ja etenkin niihin liittyvistä teemoista kertoa, mutta tälläkin tavalla luettelosta tuli melko pitkä. Katsotaan jos vielä joskus innostun käymään jotakin ideaa tarkemmin läpi. Kaikkia toteutuneita ideoita en varmasti edes muistanut kirjoittaa, joten saatan niitä vielä myöhemminkin lisätä.

Postauksen kuvien vaatetus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *