Ruskovilla-rosvot

Ennen koulu- ja päiväkotiarjen käynnistymistä elokuussa, aloin etsiä meidän perheelle sopivia kangasmaskeja kertakäyttöisten lisäksi. Löysin toki monenlaisia, mutta tuntui, etteivät asettamani kriteerit oikein missään vaihtoehdoissa täyttyneet.

Viikko sitten sunnuntaina – kaupunkimme koronatilanteen kiihtyessä – aloin jälleen etsiä netistä erilaisia vaihtoehtoja. Tulipa asia puheeksi samalla yhden ystäväni kanssa ja hän kertoi nähneensä Ruskovillan sivuilla myös lasten koon maskeja. Ruskovillan maskit eivät olleet googlaamalla nousseet esille.

Päästyäni Ruskovillan sivuille ja löydettyäni sieltä sekä aikuisten että lasten kasvomaskit, huomasin kaikkien kangasmaskille asettamieni kriteerien täyttyvän ja päätin tilata maskit Ruskovillalta.

Asettamani kriteerit kasvomaskeille:

Kerron myöhemmin tässä postauksessa, miksi juuri nämä kriteerit olivat minulle tärkeitä.

Alla näet Ruskovillan kaksi kasvomaskimallia, joista molemmista on tehty sekä aikuisten että lasten kokoiset kangasmaskit. Kuvat maskeista ja niiden alla oleva teksti on lainattu suoraan Ruskovillan sivuilta.

“Luomupuuvillainen kasvomaski Valmistettu Suomessa 100% valkaisemattomasta ja ihoystävällisestä luomupuuvillasta. Kaksinkertainen puuvillaneulos ja kuminauhakiinnitys korvien takaa. Kevyesti muotoon ommeltu maski istuu hyvin, ja kestää jopa 90 asteen konepesun. Maski kannattaa pestä ennen käyttöönottoa, ja se kutistuu hieman pesussa. Koska maski on hygieniatuote, sillä ei ole palautusoikeutta. Maski ei vastaa henkilönsuojaimille tai kirurgisille suu-nenäsuojuksille asetettuja viranomaismääräyksiä tai FFP2/FFP3-suojaustason vaatimuksia, eikä sitä ole myöskään testattu viralliselta suojaimelta edellytettävällä tavalla. Siten se ei estä esimerkiksi koronaviruksen tarttumista. Maski saattaa kuitenkin suojata julkisilla paikoilla muita maskin käyttäjän hengitysteistä leviäviltä pisaroilta. Oireettoman taudinkantajan maskin käytöstä voi olla hyötyä esimerkiksi liikennevälineissä, kaupoissa jne., mutta siitä ei ole olemassa tieteellistä näyttöä. Maskin käytöstä huolimatta tulee aina noudattaa turvavälejä ja kulloinkin voimassa olevia liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia. Puhdas maski asetetaan paikoilleen ja riisutaan aina puhtain käsin ainoastaan kuminauhoja koskettaen, ja pestään jokaisen käytön jälkeen. tuotetta ei saa koskettaa käytön aikana. tuotetta ei voi käytön aikana riisua pois tai siirtää kaulalle. Myös syöminen ja juominen käytön aikana on kiellettyä. Kädet tulee aina pestä käytön jälkeen. tuotetta ei saa laittaa sellaisen ihmisen kasvoille, jolla on hengitysvaikeuksia. Tuote tulee poistaa heti henkilön kasvoilta, jos sen kanssa on vaikea hengittää. Kangasmaskit voivat aiheuttaa terveyshaittoja, etenkin jos henkilöllä on sydän- tai verenkiertotauteja, astmaoireita, keuhkoahtaumatauti tai korkea ikä. Hoito ja pesu: Kestää jopa 90 asteen konepesun. Maski kannattaa pestä ennen käyttöönottoa, ja se kutistuu hieman pesussa. Puhdas maski asetetaan paikoilleen aina puhtain käsin, ja pestään jokaisen käytön jälkeen.”

Kangasmaskeja lapsille etsiessäni löysin tosi kauniita ja kivoilla kuvilla varustettuja sekä koti- että ulkomaisia maskeja, joista lapseni – etenkin kaksi nuorinta – olisivat varmasti pitäneet. Noissa kuvioiduissa maskikankaissa oli pääasiassa sallittu vain 60 asteen pesu. Koska kangasmaskit on pestävä päivittäin, koin yksinkertaisesti arkea helpottavana asiana, että voisin laittaa koko perheen maskit illalla samaan pesukoneelliseen pyörimään, ripustaa ne kuivumaan yön ajaksi ja ottaa jälleen aamulla käyttöön. Tämän mahdollistaa täysin samanväriset maskit ja se, että kaikissa on lisäksi sama pesuohjelma ja  -aste. Ruskovillan maskit saivat plussaa kotimaisuudesta, ihoystävällisyydestä, samanvärisyydestä, yksivärisyydestä ja  90 asteen pesumahdollisuudesta.

Maskithan olisi hyvin voinut itsekin ommella, sillä kaavoja on helposti saatavilla eikä maskin ompelu ole mitenkään suuritöinen juttu. Pidin kuitenkin tärkeänä, että maskeissa on käytetty laadukasta materiaalia enkä voisi sitä kotitekoisessa maskissa varmuudella taata. Koska Ruskovillalla on vuosien kokemus käyttämistään materiaaleista, tuntui turvalliselta valita heidän valmistamansa luomupuuvillaiset maskit.

Pesin maskit 90 asteessa heti niiden saavuttua. En huomannut niissä kutistumista pesun jäljiltä. Kolmasluokkalainen jääkarhupoika halusi testata maskin käyttöä koulussa. Pakkasimme hänelle mukaan kaksi maskia. Käytimme eri väreillä koodattuja Ikean pakastepusseja. Valkoinen väri oli puhtaille maskeille ja punainen käytetyille eli likaisille. Koska maski oli riisuttava ruokailun yhteydessä, oli sen jälkeen luonnollista vaihtaa maski uuteen ja puhtaaseen. Poika ei ollut nähnyt ongelmia maskin käytössä eikä se jättänyt mitään ärsytysjälkiä ihoon. Lasten maskin ikäsuositus on 5 – 10 -vuotiaille. 

Toki tiedän, ettei maskeja ylipäätään suositella alle 15-vuotiaille, mutta tautitilanteen kiihtyessä koen, että tulee tilanteita, jolloin lapsetkin tarvitsevat maskin. Aikuisen vastuulla on neuvoa ja opastaa maskin käytössä ja ylipäätään seurata, osaako lapsi sitä käyttää. 11-vuotias ei tykkää käyttää maskia, sillä se ahdistaa liikaa hengittämistä. 6-vuotias ei puolestaan ole maskia edes tarvinnut. Hän on liian nuori käyttämään sitä itsenäisesti.

Ruskovillan lasten maski on kooltaan sopiva sekä meidän 6- että pian 9-vuotiaalle. 11-vuotiaskin pystyy sitä käyttämään, mutta kuminauhat jäävät hänelle liian lyhyiksi eikä maski mielestäni peitä kunnolla kasvoja. Ruskovillan omakin suositus oli, että lasten koon maskit ovat 5 – 10 -vuotiaille.

Aivan täydelliset nämä maskit eivät kuitenkaan olleet. Tuon lasten ja aikuisten koon väliin olisi tarvittu vielä yksi kokoluokka, sillä sekä minulle, että 17- ja 11-vuotiaille pojille, aikuisten maskikoon kuminauhat jättävät maskin liian löysäksi kasvoja vasten, jolloin se ei alasvaluessaan peitä nenää kunnolla eikä ylipäätään pysy napakasti paikoillaan. 

Ratkaisuna olisi voinut olla valita Ruskovillalta tuo toinen malli, jossa maski solmitaan nauhoilla kiinni. Jotenkin kuitenkin ajattelen sen olevan käytössä epäkäytännöllinen, sillä solmut saattavat aueta ja niiden uudelleen solmiminen aiheuttaa vaan turhaa maskiin koskemista kesken käytön.

Pikaratkaisuna tein kuminauhan päähän tällaiset pienet solmut, jotka lyhensivät nauhaa sopivasti, jolloin maski istui hyvin kasvoille. Samaan kohtaan voisi tehdä myös pienen ompeleen eli lyhentää maskin kuminauhaa pysyvämmin. 

Koska maskit ovat keskenään toiveeni mukaan samanväriset, voisi niihin tehdä esimerkiksi kunkin nimikirjaimen kirjomalla. Toisaalta 90 asteen pesu kyllä syväpesee maskit niin hyvin, että ei ole tarvetta jokaisen käyttää aina tiettyjä samoja maskeja.

Ylläolevista kuvista voi nähdä aikuisen ja lasten maskien kokoeron sekä tuotepakkausten tekstit, jotka ovat hieman lyhyemmät kuin ylempänä postauksessa näkyvä Ruskovillan sivuilta lainattu tuote-esittely.

Toinen huono asia olivat viiden euron toimituskulut tilauksesta kuin tilauksesta. Nyt esimerkiksi huomasin, että olisi sittenkin kannattanut tilata lastenmaskeja hieman enemmän, mutta muutaman maskin tilaaminen toimituskuluilla ei oikein houkuta.

Itse en ole vielä käyttänyt tätä Ruskovillan maskia kuin lyhyen ajan, joten en osaa kertoa siitä tarkempaa käyttökokemusta. Sen sijaan muutamia päiviä kertakäyttömaskeja töissä käyttäneenä voin sanoa, että puhetyöläiselle ja allergikolle maskin kanssa työskentely on aika kamalaa. Illat ovat menneet päänsärkyisenä ja keuhkohin on pistänyt. Kunpa tämä ei kestäisi kauaa!

Palatakseni vielä postauksen otsikkoon, voin kertoa, että kangasmaskit ruokkivat hyvin mielikuvitusta eikä kulunut juuri hetkeäkään, kun rosvot valtasivat pihamaamme… Kunpa meillä aikuisillakin olisi yhtä hyvä sopeutumiskyky muutoksiin tai ainakin mukautuminen ja positiivisen löytäminen ikävistäkin asioista ja tilanteista.

Mielelläni kuulisin myös teidän lukijoiden kokemuksia maskeista.

Poikien ulkovaatteet:

2 comments

 1. Karkki says:

  Kiitos tästä ajankohtaisesta aiheesta ja vinkistä <3.
  Meillä on käytössä erilaisia kertakäyttömaskeja niiden helppouden vuoksi ja yksinkertaisten kestomaskien puutteen vuoksi. Olen muutamaan otteeseen etsinyt yksivärisiä mieluiten kotimaisia maskeja huonolla menestyksellä . Joitakin olen löytänyt mutta niistä ei joko löytynyt oikein sopivaa väriä tai sitten niitä ei voinut pestä 90 asteessa. Täytyykin pistää saman tien tilausta Ruskovillalle. Omien testailujen pohjalta Nesu merkkinen kertakäyttömaski ärsyttää kaikkein vähiten. Se on tehty ahlström-Munksjön kuitukankaaseen ja juuri tuo materiaali ei mielestäni pölise kovinkaan paljoa.

  Kuvaamasi oireet maskeista ovat hyvinkin tuttuja myös täällä maustettuna nenäverenvuodolla. Sen verran nuo maskit kiusaa keuhkojani, että viime viikolla lääkärin toimesta tehtiin vähän viilauksia lääkitykseen. Samalla myös tein itse rajauksia siihen missä tilanteissa pidän maskia ja missä en.. ¨

  Todella täytyy toivoa ettei tämä ajanjakso kestä kovinkaan kauaa.

  • Miia says:

   Kiitos viestistäsi ja erityisesti tuosta kertakäyttömaskivinkistä! Vaikka käytänkin opetustilanteessa pääasiassa visiiriä, mahtuu työpäivään kuitenkin lukuisia hetkiä, jolloin on käytettävä maskia. Taas on keuhkot kipeät ja päätä särkee. Yritän nyt tehdä nämä muutamat päivät niin, että tulen kotiin iltapäivällä tekemään suunnittelutyötä aina kun se on mahdollista. Uskon, että tuo visiirikin aiheuttaa oireita, muttei ehkä yhtä paljoa kuin maski. Itselläni ei ole vielä kokemusta tuon Ruskovilla-maskin pidempiaikaisesta käytöstä, mutta toivon, että se olisi hyvä. Mukava, jos se täytti sinunkin asettamasi ehdot. Olin tehnyt alunperin erään toisen postauksen tälle päivälle, mutta kiiruhdinkin sitten tämän kangasmaskipostauksen kanssa, koska koin sen ajankohtaisuutensa vuoksi niin tärkeäksi.

   Voimia tähän haastavaan arkeen teidän perheelle! Ja erityisesti sinulle, joka kamppailet noiden ikävien lisäoireiden takia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *