Opettajan suunnittelukirja

Aikaisemmin kirjoittamassani Aikataulut ja suunnitelmat -postauksessani olen kertonut työssäni käyttämistäni suunnittelukirjoista. Tuosta postauksesta voit lukea myös meidän perheen arjessa käytössä olevista kalentereista. Ne ovat näin päiväkoti-, koulu- ja työarjen alkaessa jälleen ajankohtaiset. Kuten tuossa aiemmassa postauksessa kerroin, käytin vuosien ajan työssäni suunnittelukirjoina Marimekon A4-kokoisia kovakantisia blankosivuisia vihkoja. Myös moni ystäväni käytti niitä. Harmillisesti niiden tuotanto kuitenkin lopetettiin. Tänä kesänä, kun jälleen kerran yritin etsiä uudelle lukuvuodelle sopivaa suunnittelukirjaa, päätin myös kirjoittaa Marimekolle toiveen saada nuo kangaspäällysteiset vihot takaisin tuotantoon. Vastasivat kyllä palautteeseeni, mutta eivät toki luvanneet tuosta vain lähteä toivettani toteuttamaan. Ei siis auttanut kuin jatkaa etsintöjä. Viime vuonna käytin suunnittelukirjana Akateemisesta kirjakaupasta ostamaani kangaspäällysteistä vihkoa, joka taisikin lopulta olla tarkoitettu vieraskirjaksi. Tuo vihko oli muuten hyvä, mutta sivut olivat liian liukkaat lyijykynäkirjoitukselle. 

Kahdessa ylimmässä kuvassa näkyvä suunnittelukirja on saksalaisen Jo&Jodyn. Tilasin noita kirjoja lukuvuodeksi 2018 – 2019. Tähän astisista Marimekon korvaavista suunnittelukirjoista nämä ovat olleet parhaat, joskin sillä suurella erolla, että Marimekon vihot olivat blankoja, mutta nämä eivät.

Jos katsot tarkemmin tuota ylintä kuvaa, huomaat, että suunnittelukirjan kulmat ovat rutussa. Valitettavasti silloisessa paketinkuljetuksessa oli tapahtunut jotain ja suunnittelukirjojen kulmat olivat vaurioituneet. Kun kirjoitin asiasta viestin Jo&Jodylle sain vastaukseksi, että he hyvittävät kokonaan tilauksessani olleet suunnittelukirjat. Yksi kirja maksoi noin 30 euroa. Näin hyvin hoidettu reklamaatio sai minussa aikaan sen, että päätin jo silloin tilaavani uudelleen kyseisestä verkkokaupasta ja nyt oli sen aika. Eräänä heinäkuun lopun päivänä, Jo&Jodylla oli kaikki tuotteet -20% ja silloin oli sopiva hetki tilauksen tekemiselle.

Tällä kertaa kotiovelle toimitettu tilaus saapui ehjänä perille. Vastaanottaja oli huomioitu kauniisti paketoiduin tuottein. 

Suunnittelukirjan kansi on hieman muuttunut kahden vuoden takaisesta. Sisältö on pääasiassa samanlainen kuin aiemminkin, pienellä lisäyksellä. Tämä Daily Planner A4 maksaa 29€, mutta jos tilaat Jo&Jodyn uutiskirjeen, saat sitä kautta aina silloin tällöin alennuskoodeja. Minua häiritsi pitkään plannerin perään lisätty sana “mindfulness”. Kuten aiemmin kerroin, mindfulness ei ole minun juttuni. Muutaman ystäväni kanssa asiaa pohdittuani päädyimme siihen, että tuon sanan lisääminen ja käyttäminen tämän plannerin yhteydessä, on lähinnä myyntikikka. Joillekin sillä on päinvastainen merkitys kuin minulle. Koska tunsin plannerin sisällön, tiesin, ettei siellä ole mitään mindfulnessiin liittyvää ja päädyin tilaamaan uudeksi lukuvuodeksi kaksi suunnittelukirjaa.

Uuden suunnittelukirjan kannen teksti sopii minulle erityisen hyvin, koska pidän valtavasti oppituntien ja -kokonaisuuksien suunnittelusta. Osalle opettajista riittää tavalliseen kalenteriin tehdyt suunnitelmat, mutta itse tarvitsen ehdottomasti tilaa tarkemmille suunnitelmille. Koska tykkään kirjoittaa ja ylläpitää muitakin plannereita, tuntuu tuntisuunnitelmien tarkempi kirjaaminen myös omalta ja itselle sopivalta jutulta.

Suunnittelukirjani ensimmäiselle sisäsivulle kiinnitin myös Jo&Jodylta tilaamani tarralla kiinnitettävän kynän pidikkeen. Tilasin niitä myös ensimmäisellä tilauskerralla ja totesin ne erittäin pysyviksi ja toimiviksi käytössä. Siitä syystä tilasin niitä nyt samalla useamman. Mielestäni on erittäin kätevää, että suunnittelukirjaan tai -vihkoon saa kiinnitettyä kynän niin, että se kulkee koko ajan mukana ja on aina saatavilla. Noita klemmarien kaltaisia metallisia pidikkeitä ostin myös jo ensimmäiselle kerralla. Koska suunnittelukirjassa oleva lukunauha ei voi olla kuin yhden sivun välissä kerrallaan, voi näitä klemmareita käyttää muilla tärkeillä sivuilla joko suunnittelukirjassa tai kalenterissa. Opettajanoppaisiin tarvitsen yleensä myös merkin meneillään olevan kohdan löytämiseksi helposti ja nopeasti.

Lisäyksenä kahden vuoden takaiseen Jo&Jodyn planneriin, oli plannerin alkulehdille painettu kalenteri kuukausi- ja päivänäkymällä. Tässä kalenterissa ei siis näy viikonpäivät eli kalenteri ei ole sidottu mihinkään tiettyyn vuoteen ja sen voi myös ottaa käyttöönsä mihin vuodenaikaan tahansa. Esimerkiksi itse aloitin plannerin käytön perjantaina 14.8.2020. Todellisuudessahan yksi tällainen planner ei edes riitä koko vuodelle. Kun laskin plannerin päivät, joissa ei ollut mukana kuin arkipäivät, päädyin siihen, että sekä syys- että kevätlukukaudelta jää puuttumaan yhteensä reilu 20 päivää. Mietin, olisinko niitä varten tilannut vielä kolmannen plannerin, mutta päädyin kuitenkin toisenlaiseen ratkaisuun. 

Tämä planner ei siis todellakaan ole blanko, kuten Marimekon suunnittelukirja oli. Tyhjät sivut antavat parhaan mahdollisuuden käyttää suunnitteluun juuri niin paljon tilaa kuin se kulloinkin tarvitsee. Toisaalta huomaan toimineeni myös blankosivuisen suunnittelukirjani kanssa melko samalla tavalla eli vasemman puoleinen sivu aukeamalla on ollut minulle sellainen yleinen sivu, johon olen merkinnyt juurikin tuollaisen To do -kaltaisen listan tärkeistä hoidettavista asioista ja aikaa ennen Wilmaa, kirjasin tuolle sivulle myös poissaolot.

Oikean puoleinen sivu on sitten tarkoitettu tarkemmille tuntisuunnitelmille. Aina sekään ei riitä, mutta sitten turvaudun toisenlaisiin ratkaisuihin. 

Vasemman puoleisella sivulla on myös perinteinen kalenterinäkymä kellonaikoineen. Näihin teen yleensä kursiivisen suunnitelman oppituntien paikoista ja pääsisällöstä, aiheesta tai teemasta, ehkäpä kappaleesta tai käytössä olevasta materiaalista sivunumeroineen. Minulla on käytössä kuitenkin myös toinen kalenteri, joka toimittaa varsinaisen kalenterin virkaa. Sinne kirjaan kaikki aikataulutetut menot, mutta en tee siihen tuntisuunnitelmia edes oppituntijaolla.

To Do -listaan on helppo merkitä nopeasti jokin myöhemmin hoidettava asia tai myöhemmin toteutettava idea. On huomattavasti parempi siirtää se kirjoitettuna versiona suunnittelukirjaan kuin kirjoittaa irtopaperille. Olenkin ottanut tavakseni lukea To do -listan läpi aina viimeisenä, kun lähden töistä ja aina ensimmäisenä aamulla, kun tulen töihin. Jos en ole vielä ehtinyt toteuttaa jotakin kiireetöntä asiaa, kirjoitan sen vain uudelleen seuraavan päivän tai viikon To do -listalle. Tämä on toiminut omalla kohdallani hyvin. Silloin ei myöskään tarvitse jatkuvasti pitää mielessä muistettavia asioita, vaan voi luottaa, että ne löytyvät suunnittelukirjastani oikean päivän kohdalta. Listat eivät tosin välttämättä ole kovin siistiä luettavaa, koska monet asiat on lisätty sinne pikakäsialalla ja jo tehtyjä on vedetty yli. Tässä kuitenkin käytännöllisyys ja toimivuus menevät estetiikan edelle.

“Kultaiset” lyijykynät ovat myös Jo&Jodylta. Planneriin tuo kivan, joskaan ei pakollisen, lisän erilaiset tarrat. Kuvassa näkyvät numerotarrat olen ostanut Tampereelta vihkokaupasta nimeltä Se Hämeenpuiston vihkokauppa. Ihana putiikki! Haaveilin sinne pääsystä myös tänä kesänä, mutta koronan vuoksi pysyttelimme aika lailla kotioloissa. Vihkokaupalla on myös verkkokauppa ja sitä seltessani löysin yhden potentiaalisen blankosivuisen suunnittelukirjan, joka saattaakin päästä testiin noiksi puuttuviksi päiviksi. Suosittelen kurkistamaan tuon kaupan valikoimaa, jos olet yhtään kiinnostunut plannereista, tarroista, hyvistä kynistä, kauniista ja laadukkaista vihoista, leimasimista jne.

Isot klemmarit ovat Jo&Jodylta.

Yllä olevan kuvan tarravihot ja metalliset kirjanmerkit ovat Hämeenpuiston vihkokaupasta muutama vuosi sitten ostetut.

Kalenteripinot päällimmäisenä on ruskeisiin Ajaston nahkakansiin naamioitu Open päivyrini, josta voit lukea tarkemmin edellisestä postauksesta ja siitä löytyvästä linkistä aiempaan postaukseeni. Vihreiden Jo&Jodyn plannereiden välissä on Erja Sandbergin positiivisen pedagogiikan päiväkirjakalenteri. Ostaessani tuon kalenterin kesällä, sain kaupan päälle myös vuotta aikaisemman kalenterin. Näille kalentereille minulla on hieman muita käyttötarkoituksia kuin varsinaisina kalentereina tai suunnittelukirjoina toimiminen. Katsotaan, josko ehtisin joskus niitäkin esitellä.

Poikkeuksellisen lämmin elokuu alkaa näin loppua kohden vääjäämättä näyttä merkkejä syksyn saapumisesta. Koululaiset ovat saaneet nauttia kesän lämmöstä ja uintisäästä paljon pidemmälle kuin ikinä pystyin kuvittelemaan. Syksyssä on omat hyvät puolensa, mutta vielä hetken nautimme näistä elokuun päivistä. Mukavaa viikonloppua!

2 comments

  1. Heidi says:

    Oi, tämä oli mielenkiintoinen postaus! Rakastan paperikauppoja! Minulle riittää yleensä töistä saatu kalenteri. Tuunaan sen kuitenkin joka vuosi oman näköiseksi.

    Mistä olet löytänyt tuon viimeisen kuvan kortin?

    • Miia says:

      Kiitos kommentistasi ja kiva jos tykkäsit postauksesta! Se Hämeenpuiston vihkokauppa on kyllä kokemisen arvoinen. Kolme vuotta sitten pohdin pitkään oman plannerin “rakentamista” työkäyttöön, mutta silloin ei tuntunut olevan siihen riittävästi aikaa. En ole kuitenkaan kokonaan vieläkään hylännyt ajatusta, mutta toistaiseksi siirtänyt jonnekin tulevaan. Nyt olen ajatellut tilata sieltä hieman tarroja, muutaman vihon ja pari hyvää kynää. Luitko aiemman LuKLabel-postauksen? Sielläkin oli kaikenlaista kiinnostavaa. Tuon kortin ostopaikkaa en kyllä enää varmuudella muista (se on kolme vuotta sitten käyttämäni suunnittelukirjan kannessa), mutta veikkaisin Porvoon Riimikkoa. Paperikauppa Helsingissä Fredrikinkadulla on myös kiva (papershop.fi) ja nyt on avattu verkkokauppa myös paperikauppaputinki.fi. Mukavia tuunailuja sinulle täksi lukuvuodeksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *