Päiväkotiin, osa 4

16. Aurinkovoide

Aurinkovoiteen käytössä on varmasti päiväkoti- ja kuntakohtaisia eroja. Meidän lapset eivät ole koskaan olleet päiväkodissa kesäaikana (paitsi elokuun lopussa), mutta monesti jo toukokuussa aurinko on lämmittänyt ja on ollut jopa hellettä. Päiväkodeista on annettu ohjeeksi laittaa lapselle jo kotona aamulla aurinkovoidetta valmiiksi. Jossakin päiväkodissa on luvattu lisätä voidetta tarvittaessa päivän aikana. Ensimmäinen ohje toki on sama kuin muutenkin suositus auringon kanssa eli pukea lapsi pitkähihaisiin ja – lahkeisiin vaatteisiin sekä valita lapselle aurinkosäälle sopiva hattu suojaamaan mahdollisimman paljon. 

Ymmärrän enemmän kuin hyvin sen, ettei päiväkodin henkilökunta voi ottaa vastuulleen vaikkapa yli 20 lapsen rasvaamista. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että vaikkapa jo kolmen lapsen rasvaaminen kesäpäivisin joka aamu, on melkoinen urakka yhdeltä ihmiseltä. Toisaalta aina ei voi aamulla tietää millainen sää iltapäivällä on enkä kotioloissakaan mielelläni laita lapsille turhaan aurinkovoidetta. 

 

 

Tätä aurinkovoidetta olemme käyttäneet lapsilla tänä kesänä.

Jos haluat lukea erillisen postaukseni aurinkovoiteista, niin löydät sen linkin takaa.

17. Liikuntavarusteet

Kun olin eskari-ikäinen, pidettiin meille päiväkodin yläsalissa aina joskus jumppatunti. Silloin vaihdoimme yllemme erilliset jumppavaatteet. Lastemme päiväkodeissa on myös pidetty jumppahetkiä, mutta silloin on useimmiten riittänyt, jos on laittanut sinä päivänä joustavat housut jalkaan ja vaikkapa lyhythihaisen paidan aluspaidaksi. Päällimmäisen paidan on sitten voinut jumpan ajaksi riisua pois. Toisinaan – etenkin eskari-iässä- päiväkotityhmä on päässyt muutaman kerran käyttämään läheisen koulun liikuntasalia ja niillä kerroilla onkin sitten pakattu reppuun ihan oikeat liikuntavaatteet eli pojilla ne ovat aika usein olleet shortsit, t-paita ja tossut.

Esikoulun opetussuunnitelma ssältää myös käynnit uimahallissa, jonne kahden lapseni esikouluryhmä on matkannut polkupyörillä. Mukaan on siis tarvittu polkupyörä, lukko (kaikissa pikkupyörissä ei välttämättä ole valmiina lukkoa eikä sitä ehkäpä kotioloissa edes tarvita, sillä esikouluikäinen ei ainakaan meillä ole vielä yksin kulkenut missään), pyöräilykypärä, hyvin selässä pysyvä reppu, juomapullo, pyyhe, pefletti, uima-asu ja mahdollisesti vielä uimalasit. 

Talviaikaan meidän perheen päiväkotilaiset ovat tarvinneet talvesta riippuen myös luistimia ja kypärää sekä suksia. 

Meidän perheessä nämä asiat eivät juurikaan ole enää aiheuttaneet päänvaivaa, sillä kun esikoisen kohdalla on aikoinaan tullut tehtyä vuosi vuodelta koon kasvaessa uudet hankinnat, ovat veljet seuranneet  perässä käyttäen esikoiselle ostettuja varusteita. Toisinaan toki jonkun pojan jalka on kasvanut hieman eri tahdissa, jolloin on saattanut joutua hankkimaan vaikkapa uudet monot tai välikoon luistimista. Alennusmyyntejä kannattaa seurata ahkerasti ja tänä päivänä myös kirpputorit ovat oikein hyvä vaihtoehto etenkin jos käytettyinä ostettujen ei tarvitse kestää enää useamman lapsen käyttöä.

18. Kansio ja muovitaskut

Näin äkkiseltään sanoisin, että jokaisen poikamme jokaiseen eri päiväkotiryhmään (kaikki pojat ovat olleet vähintään kahdessa eri päiväkodissa) on pitänyt viedä kansio, johon päiväkodin henkilökunta on kerännyt lapsen töitä ja ottamiaan valokuvia. Nuo kansiot ovat mieletön aarreaitta ja lapset tykkäävät yhä tänäkin päivänä katsella niitä. Siksi olen aina enemmän kuin mielelläni hankkinut päiväkotiin kansion. Joissakin päiväkodeissa on toivottu kansioon myös muovitaskuja, että työt ja valokuvat saadaan kauniisti laitettua ja että ne säilyvät hyvinä. 

19. Xylitol-pastillit

Muistelen, että jokaisen poikamme päiväkotiryhmissä on saatu pastillit aivan ilmaiseksi tai sitten olemme vieneet pienen pastillirahan. Yksi pojistamme ei aluksi tykänyt päiväkodin pastilleista, joten hänelle veimme kotoa toisia pastilleja. Isommaksi kasvaessaan, hän alkoi käyttää päiväkodin pastilleja. Toivoisin kovasti, että myös koulussa olisi mahdollisuus pastillien käyttöön ruokailun jälkeen. Mielelläni vaikka maksaisin näin tärkeästä asiasta. Ostanhan meille kotiinkin lapsille Xylitol-pastillit.

20. Vaippoja vaippaikäiselle

Osa lapsistamme on aloittanut päiväkotitaipaleensa niin, että ovat vielä käyttäneet vaippoja. Silloin vaipat viedään kotoa. Kannattaa myös selvittää, halutaanko päiväkotiin tavallisia teippivaippoja vai housuvaippoja. Jotkut päiväkodit ovat valmiita tukemaan lasta kuivaksioppimisessa, toiset eivät niinkään. Eräs pojistamme oli esimerkiksi täysin päivä- ja yökuiva heti kaksi vuotta täytettyään. Päiväkodissa kuitenkin haluttiin, että lapselle laitetaan vaippa aina ulkoilun ajaksi. Se tuntui silloin aika kurjalta ja jopa nöyryyttävältä. 

21. Kangaskassi tai muovipussi

Olen usein vienyt lapsen lokeroon/naulakkoon ylimääräisen kangaskassin tai muovipussin siltä varalta, että kotiin on päivän päätteeksi vietävä likaantuneet sisävaatteet tai pesuntarpeiset kuravaatteet. Myös lapsen tekemät askartelut on helpompi kuljettaa ehjinä kotiin, jos ne saa laitettua kassiin kuljetuksen ajaksi.

Mukavia päiväkotipäiviä kaikille päiväkoti-ikäisille! Toivottavasti korona ei tule sotkemaan arkeamme yhtä pahasti kuin keväällä.

Tsemppiä vanhemmille kaiken tarvittavan päiväkotivarustuksen haalimisessa. Pienenä vinkkinä mahdollisiin vaatetarpeisiin Polarn och Pyretissä on 11.8.2020 asti käynnissä kampanja, jossa saa -20% alennusta ostoksista, jos ostaa kolme tuotetta. Kyseessä ei siis ole kampanja, jolla saa halvimman ilmaiseksi, vaan tuotteet voivat olla mitä tahansa (esim.haalari, paita ja sukat) ja saat niistä kaikista tuon saman alennuksen. Itselläni on ainakin edessä poikien vaatteiden läpikäyminen ja mahdollisten puuttuvien vaatekaappaleiden täydentäminen. Tällä hetkellä eteinen on täyttynyt pienten vaatteiden säkeistä, joille pitäisi ehkäpä myös alkaa tehdä jotakin…

4 comments

 1. Karkki says:

  Hei, Tämä kysymys ei liity varsinaisesti päiväkotiin mutta vaatteisiin kylläkin. Mistä olet ostanut kuori/välikausivaateet koululaisille? Oma tuleva viidesluokkalainen semmoiset tarvitsee, mutta monessa mallissa koot tuntuvat loppuvan 152 cm joka alkaa meille olla auttamattoman pieni. Reimalla on jotain malleja aina 164 cm mutta onko muita?

  • Miia says:

   Kiitos kommentistasi. Tunnistan ongelman. Meillä on myös viidennelle menevä poika ja tällä hetkellä erityisesti sopivien sisävaatteiden löytäminen tuottaa haasteita. Olisiko sinulla niihin vinkkejä? Ulkovaatteissa hänen osaltaan ovat pelastaneet pitkälti isoveljiensä vanhat kuorivaatteet. Silloin oli saatavilla etenkin Ticketin vaatteita, jotka ovat siirtyneet hyvinä vielä kolmennellekin käyttäjälle.En tiedä mikä niiden saatavuus on tällä hetkellä. Niiden jälkeen ostin isommille pojille mm. Helly Hansenin ja Didriksonin vaatteita. Taisivat kuitenkin olla silloin jo enemmän teini-iässä eli housuille ei enää ollut niin suurta tarvetta. KappAhlin Woxoista kuulin jossain vaiheessa hyvää ja niitä meillä taitaakin olla muutamat juurikin koossa 158cm ja 164cm, siis housut. Muistan miten yhtenä talvena käytin toiseksi vanhimman pojan kanssa yhteisiä 164cm Woxon poikien malliston toppahousuja 😉 Reiman uskoisin olevan hyvä. Jotkut Haltitkin meillä on housuina, mutta ne taisivat olla jo S-kokoiset.

 2. Karkki says:

  Kiitos vinkeistä! Ulkohousuille on tosiaan koulussa vähän käyttöä mutta perheen retkille metsään ne syksyisin laitetaan päälle. Samoin kuin vaadin ne ylle kovalla sateella. Katselin nyt ja tosiaankin Helly Hansen, Jack Wolfskin tekevät lasten mallistoa 164 cm asti.
  Sisävaatteita meiltä löytyy seuraavilta: Nameit pieni valikoima vaatteita aina 176 cm asti mm ihanan pehmeät farkut. Perusjuttuja löytyy hyvin H&M ja Zara. Stadiumista löytyy mm pikee paitoja Wrap merkiltä kokoon 176 cm. Jonkin verran tilaan myös GAPiä, Bodenia ja Nextiä. Ihan oikeasti suurin osa ajasta kuljetaan Addun verkkareissa 😀

  • Miia says:

   Kiitos vinkeistä! Pitääpä ainakin vilkaista nuo Name Itin farkut. Nextiä jo selailinkin, mutta tuntui olevan melko “ei oota” myynnissä. Ehkäpä vielä täydentävät varastojaan. Zaran vaatteista tykkään, mutta laatu on aina kysymysmerkki. Joskus saa todella hyviä ja joskus jotain ihan muuta. Zaran hinnoilla uskaltaa kuitenkin aina toisinaan otta riskejä. Addun verkkarit taitaa olla monen suosiossa 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *